O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Prodej oprátek před bankou

Autor
Milan Kohout
Rok
2007
Technika a rozměry

Performance “Prodávání oprátek” pred bostonským ředitelstvím největší americké banky “Bank of Amerika” těsně po začátku hypotéční krize, Tremor festival, Boston USA

O díle

Jelikož zloději z bankovního amerického průmyslu na základě vylhaných triků nachytali miliony chudých američanů do dluhových pastí, považoval jsem za vhodné jejich obětem ještě nabídnout ke koupi oprátku. Po pěti minutách jsem byl ale zatčen policií a poté jsem byl obviněn a postaven před soud za „nepovolený prodej zboži před bankovním domem“ (zákon, který byl účelově vyhrabán ze zákoníku a který byl použit jen jednou v minulém století), za který jsem mohl být odsouzen až na čtyřměsíční odnětí svobody. Po čtyřech měsících a čtyřech soudních stáních jsem byl, díky velké podpoře americkych médií a dvou bostonských právníků, stavějící na principu svobody slova, osvobozen.

Performance se stala celonárodním hitem (včetně zpráv národního rádia a dalších) a tématem k diskuzím o svobodě slova, zlodějského kapitalistického bankovního průmyslu- zejména spojeného s burzou na Wall Street. 

 

Milan Kohout

Foto

Autor fotografie: archiv autora
Poznámka
http://thephoenix.com/Boston/news/56620-case-of-milan-kohout/

http://www.npr.org/sections/bryantpark/2008/02/linkfest_nooses_on_sale.html

http://thephoenix.com/Boston/news/57971-totalitarian-ploy-defeated/

http://www.blisty.cz/art/39145.html

http://boston.indymedia.org/usermedia/application/12/204298_1_baamissue8.pdf
Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu