About the project
CZEN
Artlist — Center for Contemporary Arts Prague

Bianco

Author
Rafani
Year
2005
Keywords

About work

Bianco
21. ledna 2005
galerie Preproduction
Berlin V malé galerijní místnosti jsme si oblečeni v uniformách lehli na podlahu a 30 minut si plili do tváří. Pak jsme usedli ke stolu, kde jsme na listy bílého papíru označeného hlavičkou umělecké skupiny Rafani velmi pomalu psali svůj podpis. Po třiceti minutách jsme skončili, aniž bychom podpis dokončili. Doprovodný text:
Jan Mlčoch, Bianco, Praha, 21. února 1977
V malé podzemní místnosti jsem si lehl na podlahu a 30 minut si plil do tváře. Pak jsem usedl ke stolku, kde jsem na list bílého papíru velmi pomalu psal svůj podpis. Po třiceti minutách jsem skončil, aniž bych podpis dokončil. (autorský popis) Rafanská remediace akce Jana Mlčocha, v níž ovšem akcentují moment kolektivního prožitku na úkor individuality. Kolektivita je jedním z hlavních znaků tvorby Rafanů a projevovala se mimo jiné v manifestu ukládajícím členům nosit stejnokroj.
Původní Mlčochovo Bianco z roku 1977 přímo odkazuje na Chartu 77, jež v době performance rezonovala společností. Rafani přejímají motiv přebírání zodpovědnosti za společenské dění, převracejí jej však na současnost tím, že kolektivitou reagují na individualismus liberální společnosti. 

Author of the annotation
František Fekete

Published
2019

Photo

Center for Contemporary Arts Prague www.fcca.cz 2006–2024
Report a problem