O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Oldřich Morys

Jméno
Oldřich
Příjmení
Morys
Narozen/a
1983
Působiště
Frýdek-Místek, Praha
Klíčová slova
Knihovna CSU
↳ Vyhledat v katalogu

O umělci

Pro instalace a performance Oldřicha Moryse, absolventa brněnské FAVU, je charakteristická kombinace parafrází na patafyzickou konstruktivnost , užití principů ready mades, performativnost Fluxu i práci s materiály ve stylu neo-dada či arte povera. Stejně důležité místo ale v jeho post-konceptuálních DYI realizacích zabírá estetika postprodukce se svým tíhnutím k taktilnosti na úkor vizuality, každodennosti na úkor pop-kultury a hybridnosti na úkor čistoty.

 

Jeho diplomovou práci Obyčejné věci (2011) lze v tomto smyslu chápat jako přelomovou. Právě v ní zhodnotil své dosavadní realizace vzniklé v rámci studia v ateliéru nefigurativního sochařství FAVU VUT a zároveň definitivně precizoval kontury svého dalšího směřování. Pracuje často se specifikem místa a přivlastněním jeho sociálních či utilitárních funkcí spolu s dalšími atributy, které zásahem, manipulací a zapojením do nových kontextů posouvá ze sféry nepodstatného a přehlíženého do nových konstelací, jejichž spojujícím aspektem je častá tematizace vyměřování či vymezování daného prostoru a jeho zabydlování ve smyslu osobitého signování a spolu s tím i neustálá snaha podvratně působit proti estetickým i jiným predikcím a následným definicím. V „okupační“ instalaci „Obyčejné věci“ využil prostředí školního ateliéru. Zatarasením přístupových cest z něj jako prostoru, relativně veřejného, učinil privátní, intimní zónu, do níž bylo divákům umožněno nahlížet jen omezeně. Kdo chtěl zjistit, co se uvnitř odehrává respektive, co je uvnitř umístěno, musel přistoupit na autorovu hru a hledat několik málo předem určených průzorů, s jejichž pomocí bylo možno izolovaně cosi zahlédnout, ovšem bez možnosti tyto vizuální útržky spojit v jeden smysluplně ověřitelný celek.

 

Hybridních derivátů původních marginálních utilit (koště, hřebík, paleta, knihy apod.) využívá i v jiných svých instalacích a performancích (Součástí kresby, 2014, Stupně vhledu, 2012). Vznikají tak jakási post-konceptuální prostorová puzzles naplněná kutilsky vitální labilitou. Použité předměty zde často drží pohromadě jakoby „ na dobré slovo“- váže je tlak či tření rozličných materiálů, třeba tkaniček či vyskládaných kostek cukru. Není se proto co divit, že i základní architektonický architrávový systém je zde „postaven na hlavu“, když sloupy jako nosné elementy autor rozepjal v horizontále tak, aby (nesmyslně) podpíraly místo stropů samotnou vertikálu stěn, nebo když nohy židle prochází několika patry a dosahují několika metrů a užitím provázků k jejich vyztužení ztrácí na své stabilitě. Na podobě některých instalací se nezáměrně podíleli i další účastníci, kterých se Morysova práce bezprostředně či zprostředkovaně dotýká (Soused, 2012).

 

V Morysových realizacích lze ovšem rozpoznat i reminiscence na zen a jeho principy (Berg, 2012, Těžký balet, 2014), kdy věcné a prostorové konfigurace fungují často ve smyslu zenových koanů, v nichž odpověď znovu nastoluje otázku a tak dále až do nekonečna, dokud rozum nekapituluje a nepřijme absurditu jakožto základní princip světa.

Autor/ka anotace
Martin Mikolášek

Publikováno
2015

Profesní životopis

2008–2011

Ateliér nefigurativního sochařství, Favu, Brno

 

2004–2008

Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě

 

2013

tvůrčí stipendium MKČR

 

2012

rezidenční pobyt, Egon Shiele Art Center, Český Krumlov

 

2011

Startpoint, finalista

cena děkana za diplomovou práci

semestrální studijní stáž, UCLM, Cuenca, Španělsko

Výstavy

Samostatné výstavy
2014
Proužek, Art Gallery KUPA, Opava
Těžký balet, Galerie G99, Dům umění, Brno
Tvarosloví, Galerie Tvar, Brno

2013
Součást kresby, Galerie mladých, Brno
Rovnost, Galerie 207, Praha

2012
Pěkná blbost, Dům umění, Opava
Tři oříšky, Galerie Umakart, Brno

2011
Soused, Galerie Jelení , Praha
Obyčejné věci, Svatojánská věž Farního kostela, Frýdek-Místek
Skupinové výstavy nezařazené do databáze
2014
Vy troubo!, Galerie Cella, Opava
Svět práce, Galerie U Dobrého pastýře, Brno

2013
No Comment, Mestska galeria, Banska Bystrica
Kraj-jinné meze, Galerie Blansko, Blansko

2012
Tadamův rádce, Meetfactory, Praha
Kukačka (Světlo na konci tunelu), Ostrava
Na houby/ For John Cage, Opava
Zlínský salon mladých, Krajská galerie výtvarného umění, Zlín
Starpoint Selection, Galerie výtvarného umění, Cheb

2011
Škola: Houština, Galerie Armaturka, Ústí nad Labem
Starpoint, Wannieck Gallery, Brno
Abeceda diplomata, Dům umění, Brno
Jiný pohled, NKP Důl Michal, Ostrava
Další realizace

Monografie, katalogy, publikace

Články, média, internet

Http://artalk.cz/tag/oldrich-morys/ [online]. [cit. 2015-12-10].

Foto

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu