O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

DSC Gallery (Dvorak Sec Contemporary)

Město
Praha
Ulice
Dlouhá 5
Web
www.dscgallery.com
E-mail
info@remove-this.dvoraksec.com
Telefon
+420 607 262 617
Existence od
2009

O prostoru

DSC Gallery patří k výrazným soukromým komerčním subjektům působícím na české výtvarné scéně. Do povědomí se dostala nejen skrze svůj výstavní program, ale rovněž ve spojitosti s konkrétními umělci a kauzami. Svůj vznik datuje do roku 2009.

 

Název galerie se v průběhu let různě měnil, z dříve užívaného Dvorak Sec Contemporary se později ustálil na DSC Gallery, přičemž i ve zkrácené verzi odkazuje na příjmení jejích zakladatelů – galeristky Olgy Trčkové, dříve Dvořákové, a Petra Šece. Trčková se prezentuje především svojí mnohaletou pracovní zkušeností v oblasti obchodu s uměním a studiem daného oboru v zahraničí (Sotheby's Art market and Connoisseurship Program, New York City). Spojena je rovněž s opakujícím se festivalem soch v ulicích Prahy. Druhý z galeristů, Petr Šec, je prezentován jako úspěšný podnikatel s dlouholetým osobním vztahem k umění.

 

Galerie dle svých oficiálních stránek v současnosti zastupuje devět umělců. Mezi nimi jsou jména dobře známá i široké veřejnosti – ať již z důvodu diskutovaných instalací ve veřejném prostoru nebo proto, že byli aktéry kontroverzních kauz. K takovým umělcům patří David Černý či Roman Týc. Dále zde ale najdeme například i děkana brněnské Fakulty výtvarných umění VUT Michala Housera nebo v zahraničí žijícího Jiřího George Dokoupila.

Výstavní program se ale neomezuje pouze na prezentaci zastupovaných umělců. Galerie na svých webových stránkách zmiňuje spolupráci s několika dalšími autory, mezi nimiž se objevuje například Richard Stipl, Krištof Kintera, Vladimír Skrepl, Jiří David, Pasta Oner nebo Vladimir 518. V sekci hosté je pak jako jediné uvedeno jméno zahraničního fotografa Davida LaChapella.

V galerijním prostoru lze ovšem často zhlédnout i prezentace umělců mimo tento výčet. Jedná se o různorodý mix současných českých i zahraničních umělců doplněný o výstavy klasiků, jako byla například expozice s názvem Mikuláš Medek | ČSA Košice 1963-64 z roku 2012. Zastupovaní umělci jsou v galerii vystavováni opakovaně.

 

Určitá kontroverze neprovází jen některé z galerií zastoupených výtvarníků, nýbrž i její další projekty. Někdy je kýžená, jindy v ní zase nelze hledat úmysl. O záměrně dvojsmyslné prezentaci můžeme hovořit například v případě vzdělávacího kurzu pro milovníky umění. Název „Art Lovers Academy“ je doplněn podtitulkem „… zažijte konečně art-gasmus!“ V podobném duchu se pak odehrává i celý popis programu charakterizovaný jako edukativní („Už nebudete muset předstírat, že se Vám dílo v galerii líbí. Po absolvování této akademie budete zažívat v galerii opravdové vzrušení z toho, že věci pochopíte. Začnete si umění užívat.“).

Spíše nechtěné publicity se naopak dostávalo jinému projektu s majiteli galerie spjatému, a to Artbance Museum of Young Art. Název zkracovaný na AMoYA zastřešoval jak výstavní prostory v Colloredo-Mansfeldském paláci, tak i půjčovnu děl mladých umělců. Ačkoliv s výběrem do sbírky Artbanky pomáhali i vedoucí ateliérů z hlavních vysokých uměleckých škol, sporné bylo především užívání prostor paláce, který je ve vlastnictví Galerie hlavního města Prahy. Po nástupu nové ředitelky Magdaleny Juříkové do čela GHMP byla tato spolupráce na sklonku roku 2012 ukončena.

Vymezení DSC Gallery tak lze nejspíš spatřovat v její orientaci na umělce a projekty, u nichž lze předpokládat ohlas široké veřejnosti. Vzhledem k dlouholetému působení galerie v českém prostředí lze usuzovat, že tento model dokáží majitelé komunikovat a popularizovat, i když jsou metody k tomu užívané často předmětem diskuze.

Autor/ka anotace
Michaela Banzetová

Publikováno
2017

Výstavy

Výběr výstav a ostatních akcí

2017

Roman Týc: Im Boden

Václav Cigler & Michal Motyčka: Dialogue

Viktor Frešo: NOW

Milan Houser | Pictura Naturans

 

2016

David Černý | Black Hole

Ašot Haas: Resonance of Sound

RƎVƎRSƎ

Jan Švankmajer | Objects

Vladimír Skrepl | Amor a Psycho

Jiří Georg Dokoupil | Furniture For Fotos

David LaChapelle: Muses

 

2015

Vendula Chalánková | Láska versus Mamon

Martin Krajc | Welcome to Paradise

Jiří Černický & Olgoj Chorchoj | Light Infusions

2014

Richard Stipl & Josef Zlamal

Art is Nice | Viktor Frešo

Olivier Masmonteil | Une semaine et un jour a Prague | A week and a day in Prague

Slovak Now!

Roman Týc | ...fool around, you will ruin it for all!

Jiří Petrbok | PEKLO³ - JDC Revisited 1998-2013

 

2013

David Černý | Über ego

Jakub Matuška aka Masker | I’ll tell you why my head is swollen

Tomáš Smetana | Světlo z vedlejšího pokoje

Foto

Roman Týc: Im Boden, pohled do instalace, 2017, foto: Archiv galerie
Milan Houser: Pictura Naturans, pohled do instalace, 2016, foto: Archiv galerie
David Černý: Black Hole, pohled do instalace, 2016, foto: Archiv galerie / David Černý
Vladimír Skrepl: Amor a Psycho, pohled do instalace, 2016, foto: Archiv galerie
Jiří Georg Dokoupil: Furniture For Fotos, pohled do instalace, 2016, foto: Archiv galerie
David LaChapelle: Muses, pohled do instalace, 2016, foto: Archiv galerie
Vendula Chalánková: Láska versus Mamon, pohled do instalace, 2015, foto: Archiv galerie
Jiří Černický & Olgoj Chorchoj: Light Infusions, pohled do instalace, 2015, foto: Archiv galerie
Richard Stipl & Josef Zlamal, pohled do instalace, 2014, foto: Archiv galerie
Roman Týc: ...fool around, you will ruin it for all!, pohled do instalace, 2014, foto: Archiv galerie
David Černý: Über ego, instalace před galerií, 2013, foto: Archiv galerie
Poznámka

Otevřeno:

pondělí – sobota

13:00–19:00

nebo po domluvě

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu