O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

INI Gallery

Město
Praha
Ulice
Jeronýmova 88/9
Web
http://iniproject.org/
E-mail
ini@remove-this.inigallery.cz
Existence od
2013

O prostoru

INI Gallery / PROSTOR není klasickou galerií typu white cube, jedná se o malou ateliérovou místnost, jejíž program vyplňuje specifický typ uměleckých „rezidencí“. Výtvarník, teoretik či kurátor, popřípadě spolupracující dvojice, nebo skupina dostane pro realizaci svého projektu k dispozici prostor na dva měsíce. Ten může využít libovolně k práci na zvoleném tématu či přístupu. Veřejným výstupem během projektu je série jednovečerních akcí (cca jednou za 14 dní), které mívají formu performativní přednášky, participativní akce nebo instalace procesuální povahy. Cílem je poskytnout prostor (fyzický i mentální) pro realizaci projektů, které buďto nemají jasnou výslednou podobu a jde tedy o zkoušení nových přístupů i reakce publika, nebo jsou z povahy nevýstavní, dlouhodobé a procesuální. Důležitý je společný jmenovatel jednotlivých výstupů i individuální práce mezi nimi. Na konci projektu nemusí stát hotové dílo, přesto ale s určitým časovým odstupem mnohdy vznikají konkrétní realizace navazující na akce v INI Gallery. Některé projekty jsou přímo koncipovány pro vznik publikace, videa apod.

 

Například projekt Viktora Čecha Je ne travaille jamais (únor – duben 2014) ohledával různé polohy připodobování se (jednotlivá témata setkání se staly kapitolami následně vydané knížky: Rekontextualizace, Mimeze, Kouzelník, Narcismus, Role, Metonymie, Animace, Re-sentiment). Kurátor zval pokaždé jinou umělkyni či umělce aby připravili jednovečerní pop-up výstavu či akci a jednotícím prvkem bylo hrubé téma a prezentace textu, který se následně stal součástí vydané publikace. Podobně iniciační roli hrála galerie v projektu Markéty Magidové Překlapy a přehmaty (únor 2015). Autorka v prostorách a zázemí galerie uskutečnila tanečně-divadelní performance a natočila video, které pak dále prezentovala na festivalech autorského videa nebo na přehlídce v Galerii PLATO Ostrava. Projekt ale volně pokračoval dál a konečným výstupem je tak ještě autorská kniha vydaná nakladatelstvím PositiF ve spolupráci s INI Gallery. Jinou podobu rezidence měl zase projekt Jiřího Skály a Tomáše Uhnáka (září – říjen 2015), kteří se formou sociologicky laděného výzkumu a diskuze s veřejností zabývali otázkou, jakou důležitost a roli hraje volný čas – vklíněný mezi čas spánku a práce – pro společnost a jak je s ním dnes zacházeno.

 

Ještě před otevřením INI Gallery / PROSTOR v roce 2013 fungoval projekt dva roky jako platforma bez konkrétního fyzického prostoru. INI Gallery postupně opustila svůj původní záměr, kterým při založení byla také virtuální prodejní galerie a související snaha o povzbuzení zájmu české veřejnosti o sběratelství a další formy podpory mladého umění. Zisk z výdělečných aktivit měl sloužit k financování neziskových projektů, od výstavní po edukační činnost. Časem se však ukázalo, že prodej umění není ústředním zájmem organizátorů projektu a těžištěm se staly právě neziskové aktivity. Zároveň měla galerie již od svých počátků sloužit jako platforma pro diskuzi nad současnou povahou institucí v uměleckém světě. Tomuto tématu se věnovala výstava Instituceum: Moderní instituce a současné umění, jež byla na jaře 2011 zahájena v budově bývalé prádelny v areálu Psychiatrické léčebny v Bohnicích a kterou na sebe INI Gallery poprvé upozornila. Další výstavou, která ve spolupráci s INI Gallery vznikla v jiné instituci, byla například Vlčice noci prezentovaná v na začátku roku 2012 v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě.

 

INI Gallery / PROSTOR provozuje INI Project, z.s., který zároveň zastřešuje edukační projekt UMA: You Make Art, v jehož rámci v současnosti vznikají především audioguidy přibližující formou rozhovorů s umělci a kurátory aktuální výstavy v řadě partnerských galerií. Od roku roku 2013 INI Project organizuje také Cenu Věry Jirousové pro kritiky výtvarného umění. Přestože se jedná o tři samostatné projekty, v mnohých ohledech na sebe navazují nebo se programově prolínají.

 

INI Project je finančně podporován granty z Hlavního města Prahy a z Ministerstva kultury ČR.

Autor/ka anotace
Anna Remešová

Publikováno
2016

Výstavy

Výběr výstav a ostatních akcí

2016

Anna Hulačová a Václav Litvan – Humanita bez Práce

Michal Kindernay – Chronologie

 

2015

Markéta a Václav Magidovi – Nanečisto

Viktor Vejvoda a Ondřej Vicena – Re

Monika a Ladislav Vondrákovi - Sborem

Zuzana Jakalová a Matěj Samec – Člověk dnes

Cena Věry Jirousové / Jiří Skála a Tomáš Uhnák – Mezi agorou a arénou

Barbora Kleinhamplová, Tereza Stejskalová a Jiří Skála – Miluji věci, mlčenlivé soudruhy

 

2014

Viktor Čech – Je ne travaille jamais

Jan Trejbal + Neolokator – Ke kořenům

Roman Štětina – Stříhání

Cena Věry Jirousové / Zbyněk Baladrán – Adorno a Kovanda o materialismu

UMA: You Make Art – Jak se volá do lesa?

 

2013

Aleš Čermák – Notes for Women

Anežka Hošková – Gothic Kitchen

Jana Babincová – Jazyk

Cen Věry Jirousové / Robert Šalanda – Jsem rád za výhru

Video

Foto

Tanečně-divadelní performance Překlapy a přehmaty Markéty Magidové, 2015, foto: INI Gallery
Pohled do instalace Re Viktora Vejvody a Ondřeje Viceny, 2015, foto: INI Gallery
Performance Viktora Vejvody a Ondřeje Viceny v rámci projektu Re, 2015, foto: INI Gallery
Viktor Čech ve spolupráci s Petrem Krátkým, výstava Je ne travaille jamais, 2014, foto: INI Gallery
Pohled na instalaci Ke kořenům Jana Trejbala, 2014, foto: INI Gallery
Performativní přednáška „Pointa opakovaného vtipu“ Václava Magida, 2015, foto: INI Gallery
Performance Moniky a Ladislava Vondrákových v rámci projektu Sbohem, 2015, foto: INI Gallery
Roman Štětina, Stříhání, 2014, foto: INI Gallery
Pohled na instalaci výstavy Je ne travaille jamais Viktora Čecha, 2014, foto: INI Gallery
Jana Babinová Performance v rámci projektu Jazyk Jany Babinové, 2013, foto: INI Gallery
Poznámka

Otevírací doba podle programu akcí

 

Kurátoři: Karina Kottová (2013–dosud), Anežka Bartlová (2014-dosud)

produkce: Tereza Jelínková (2013–2014), Anežka Bartlová (2014–dosud), Veronika Přikrylová (2015–dosud)

Zakladatelky projektu: Klára Adamcová, Tereza Jelínková, Karina Kottová

 

Sídlo dříve: Praha 7, Bubenská 1, č. dveří 114 (2013–2016)

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu