O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Kvalitář

Město
Praha
Ulice
Senovážné nám. 17
Web
http://www.kvalitar.cz/galerie/o-galerii-3
Existence od
2012

O prostoru

Galerie Kvalitář vznikla z iniciativy architektů Jiřího Kučery, Marka Habra, Jiřího Dohnala a umělkyně Jany Bernartové na Senovážném náměstí v Praze v roce 2012. Jiří Kučera a Marek Habr objevili při rekonstrukci místa pro budoucí architektonické studio krásné prostory konírny s klenutými stropy, které přímo vybízely k vytvoření galerie – showroomu. V té době se u nich rozvinula idea o propojení studia s místem pro setkávání se s uměním. V rámci provozu studia využili krásný prostor a zároveň otevřeli galerii, která se soustředí na prezentaci architektury, designu a volného umění. Multifunkční prostor Kvalitář, jehož název je odvozen ze záměru zacílit se na výběr dobré kvality s důrazem na osobní kontakt s klienty, je tak místem pro výstavy, přednášky a různé kulturní akce. Galerie prezentuje etablované výtvarné umělce a designéry nejen z domácí scény. Výstavy jsou prodejní, ale zároveň jsou zaměřeny na vysokou kvalitu vystavených děl. Provoz funguje bez grantové podpory s finančním zdrojem z provozu architektonického studia.

 

Hlavní myšlenkou Galerie Kvalitář je podat potřebné informace o současném umění nezasvěcenému divákovi. Rozšířit mu povědomí o zajímavých projektech jak od etablovaných umělců, tak od začínajících umělců z vysokých uměleckých škol. Vedle prezentační roviny se tým kolem Galerie Kvalitář soustředí na komplexní a estetickou souhru, kterou známe z historie kolem dnes již ikonické školy Bauhaus či pojmu Gesamtkunstwerk. Galerie si klade za cíl obnovení propojení architektury, designu a volného umění v jeden unikátní, esteticky vyvážený celek. Smyslem je vychovávat klienty studia jako potencionální kupce současného volného umění, kultivovat jejich vkus a rozšířit jejich vizuální gramotnost.

 

V Galerii Kvalitář působí stálí kurátoři zaměření na design a na volné umění. Za design je zde zodpovědná Veronika Pařízková, která kupříkladu připravila výstavu Markéty Kratochvílové & Tadeáše Podrackého – Zápis esencí ze současné Číny v roce 2015, jež byla součástí Designbloku. V galerii také proběhly výstavy se zaměřením na design a jeho přesahy Brazil I: Architektura a Brazil II: Design, Tropická postmoderna podávaná na tradičním portugalském porcelánu na přelomu roku 2013 a 2014. Obě kurátorované Janou Bernartovou a Janem Kratochvilem. Jana Bernartová v Kvalitáři zastávala pozici kurátorky sekce umění v letech 2012 až 2016. Měla na starosti kurátorský záměr výstav a současně vytvořila prostor pro depozitář obrazů s nabídkou odborných konzultací v oblasti současného umění pro stávající i budoucí sběratele. V rámci její spolupráce s galerií vznikla celá řada zajímavých výstavních projektů. Klíčovým se stal rok 2015, kdy se uskutečnily výstavy Budoucnost je zde; Výstava, kde hanba nebýt a chyba vystavovat (kurátor Milan Salák) a Návrat objektu a Neklid věcí (kurátor Václav Janoščík). K posledně jmenované výstavě byla vydána publikace Objekt editovaná Václavem Janoščíkem. Galerie Kvalitář spolupracuje s externími kurátory.

Autor/ka anotace
Lenka Sýkorová

Publikováno
2016

Výstavy

Výběr výstav a ostatních akcí

2016

Petr Dub – Kolonie svobody (Možnosti Nového národního stylu) / kur. Monika Čejková /

 

2015

Návrat objektu a Neklid věcí / kur. Václav Janoščík /

Výstava, kde hanba nebýt a chyba vystavovat / kur. Milan Salák /

Budoucnost je zde / kur. Jana Bernartová /

Baugruppe ist super! / kur. Helena Doudová, Marek Kopeć /

 

2014

X, Y – umělecké řemeslo / kur. Barbora Ševčíková, Filip Dědic /

Jiří David, Milan Salák / kur. Jana Bernartová a Jan Kratochvil /

Luděk Rathouský: Zlatá geometrie / kur. Jana Bernartová a Jan Kratochvil /

Brazil II.: Design, Tropická postmoderna podávaná na tradičním portugalském porcelánu/ kur. Jana Bernartová a Jan Kratochvil /

 

2013

Brazil I.: Architektura / kur. Jana Bernartová a Jan Kratochvil /

Rozostřené rozhraní / kur. Jana Bernartová a Jan Kratochvil /

Petr Dub: Rehabilitace v podmínkách mimosoudního vyrovnání spotřebitelských sporů /kur. Jana Bernartová /

 

2012

Hraniční polohy tradice

Foto

Návrat objektu a Neklid věcí, foto: Zdeněk Porcal
Neklid věcí, foto: Zdeněk Porcal
Neklid věcí, foto: Zdeněk Porcal
Výstava, kde hanba nebýt a chyba vystavovat, foto: Zdeněk Porcal
Zlatá geometrie, foto: Zdeněk Porcal
… Jeden z členů skupiny, která se rychle znovu utvářela, byl zprvu o hodně méně než žák..., foto: Zdeněk Porcal
Rehabilitace v podmínkách mimosoudního vyrovnání spotřebitelských sporů, foto: Zdeněk Porcal
Budoucnost je zde, foto: Zdeněk Porcal
Budoucnost je zde, foto: Zdeněk Porcal
Rozostřené rozhraní, foto: Zdeněk Porcal
Rozostřené rozhraní, foto: Zdeněk Porcal
Brazil I.: Architektura, foto: Zdeněk Porcal
Brazil I.: Design, foto: Zdeněk Porcal
Markéta Kratochvílová & Tadeáš Podracký pro Kvalitář, foto: Zdeněk Porcal
Poznámka

Kurátoři

Jana Bernartová (2012–2016)

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu