O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Moravská galerie v Brně

Město
Brno
Ulice
Husova 18
Web
www.moravska-galerie.cz
i-datum
↳ Vyhledat v databázi VVP AVU
E-mail
info@remove-this.moravska-galerie.cz
Telefon
+420 532 169 111
Existence od
1873

O prostoru

Moravská galerie v Brně je paměťovou, sbírkotvornou, výzkumnou a edukační institucí zaměřenou na volné i užité umění. Jako taková je druhou největší na našem území, v její správě je celkem pět budov. Tři z nich se nacházejí v centru Brna a jsou jimi Pražákův palác, Uměleckoprůmyslové muzeum a Místodržitelský palác. Další dvě, které původně sloužily jako soukromé domy, jsou pak Jurkovičova vila v brněnských Žabovřeskách a Rodný dům Josefa Hoffmanna v Brtnici, na jehož správě se MG podílí společně s vídeňským muzeem užitého umění MAK – Museum für angewandte Kunst. Každá z budov má jiné zaměření, od kterého se odvíjí její výstavní náplň.

Pražákův palác je zaměřen na moderní a současné umění. Budovu nechal v letech 1869 až 1874 postavit Alois Pražák, významná postava nejen brněnské politické scény devatenáctého století. Architektem, u nějž si stavbu objednal, byl Theophil von Hansen. Rekonstrukce z roku 2015 se pokusila prostory původně určené jiným účelům přizpůsobit podmínkám, které by vyhovovaly vystavování umění. V rámci této přestavby byla do budovy mimo jiné umístěna skluzavka. Ta vede z patra, kde se nachází expozice ART IS HERE: Moderní umění, o patro níže, k expozici ART IS HERE: Nové umění.

Projekt ART IS HERE zastřešoval změny provedené v souvislosti se stavební úpravou původně nájemního domu. V atriovém prostoru byla z bezpečnostních důvodů vybudována stěna oddělující jej od schodiště, dále vznikl otevřený depozitář soch a dětská herna. Tu navrhla Vendula Chalánková, mladá umělkyně, která byla za tímto účelem galerií oslovena. Anglický název „Umění je tady“ odkazuje k jednomu z děl Jiřího Valocha nacházejícímu se v jeho archivu, jehož značnou část věnoval Moravské galerii. Nápis má poukazovat na to, že umění je všudypřítomné v každodenní realitě. Sbírka obsahuje díla různých autorů, jedním z nejznámějších exponátů se stala „neviditelná socha“, kterou Valochovi na pohlednici poslal konceptuální umělec Joseph Beuys.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně bylo založeno z popudu místních průmyslníků roku 1873 jakožto Moravské uměleckoprůmyslové muzeum a řadí se po bok nejstarších uměleckoprůmyslových muzeí na světě. Výstavy zde pořádané se zaměřují především na užité umění, design a fotografii. Uměleckoprůmyslové muzeum představuje důležitou složku současné Moravské galerie v Brně a jejího výstavního programu.

Nejvýznamnější akcí světového formátu, kterou MG hostí a která se věnuje konkrétní formě designu, je Mezinárodní bienále grafického designu Brno. To svým rozsahem a nepřerušenou délkou trvání (koná se zde od roku 1963) patří k nejvýznamnějším akcím tohoto druhu na světě. Za vizuální styl Bienále Brno 2014 byli cenou Czech Grand Design oceněni jeho kurátoři a grafičtí designéři Radim Peško, Tomáš Celizna a Adam Macháček, kteří jsou opět nominováni i za ročník 2016.

Budova brněnského Uměleckoprůmyslového muzea hostí také sérii drobnějších výstav zasazených do stálé expozice s názvem Design.live! Ty návštěvníky seznamují s tvorbou zajímavých tvůrců designových předmětů, šperků i oděvů, kteří zatím nejsou tolik v povědomí široké veřejnosti.

Barokní Místodržitelský palác prapůvodně patřil k přilehlému kostelu a sloužil jako klášter. Pod Moravskou galerii spadá od roku 1990. MG jej získala poté, co bylo zrušeno zde sídlící Muzeum dělnického hnutí. Stálá expozice je věnovaná umění od gotiky po devatenácté století, z čehož vychází i zaměření zdejších krátkodobých výstav. Příležitostně se tento prostor propůjčuje i jiným galerijním projektům. Důležitou součást tvoří také nádvoří, které se především v teplých měsících roku hojně využívá pro nejrůznější akce.

Vlastní vilu Dušana Jurkoviče získala Moravská galerie v roce 2006. Po rozsáhlé rekonstrukci ji pro veřejnost otevřela v roce 2011. Obnoven byl jak exteriér, tak části vnitřního vybavení. Vycházelo se při tom z dobových fotografií, původních dokumentů a nálezů. Ve vile vznikla i expozice věnovaná Jurkovičovu dílu. Krom této stálé expozice jsou zde pořádány i výstavy krátkodobé. Ty vycházejí již z původní myšlenky architekta, který část domu nejdříve používal jako výstavní prostor pro své projekty a živě se zajímal o nové materiály a postupy. Expozice věnované především designu a architektuře prezentují invenční řešení současných tvůrců. Byla zde například vystavena díla studentů ateliéru Liběny Rochové, kteří v rámci semestrálního úkolu přímo reagovali na lidové prvky a architekturu této budovy. K architektuře se pak vztahovala výstava Martina Rajniše, na níž byly k vidění jeho kresby a skici architektur inspirované stavbami přírodních národů.

Rodný dům Josefa Hoffmanna je v majetku města Brtnice, spravuje jej však Moravská galerie v Brně společně s vídeňským muzeem MAK, se kterým každoročně pořádá výstavu tematicky spjatou s osobou slavného rodáka. Nachází se zde rovněž stálá expozice věnovaná architektově tvorbě a konceptu moderního bydlení.

Moravská galerie, jakožto státem zřízená kulturní instituce, pak předává výpověď o podstatných projevech výtvarného umění v České republice a zasazuje je do mezinárodního kontextu. Z jejích aktivit má ve světovém měřítku největší význam Mezinárodní bienále grafického designu Brno, jak instituce uvádí na svých internetových stránkách.

 

Moravská galerie také, jako první instituce v České republice, přistoupila ke zrušení vstupného do stálých expozic. Krok rozpoutal diskuzi o tom, zda může veřejná instituce sama o sobě odmítnout tyto příjmy. Výpadek financí však galerie dokázala ve větší míře pokrýt sponzorskými dary a dobrovolnými příspěvky. Počin tak zůstal pozitivně hodnocen, přesto galerie v tomto rozhodnutí zůstává v Česku stále osamocená.

Autor/ka anotace
Michaela Banzetová

Publikováno
2017

Výstavy

Výběr výstav a ostatních akcí

2017

Aristokracie vkusu

Olgoj Chorchoj – Logika emoce

 

2016

27. mezinárodní bienále grafického designu Brno

Maxim Velčovský – Vše za 39

Ján Mančuška – Čas Příběh Prostor

 

2015

Jan Svoboda – Nejsem fotograf

Cena Jindřicha Chalupeckého 2015

Zastihla je noc. Čeští umělci ve Francii 1938–1945

Václav Stratil – Nedělám nic a jiné práce

Horizonty modernismu – Zdeněk Rossmann (1905-1984)

 

2014

Brno – moravský Manchester. 250 let metropole textilního průmyslu

Brněnský Devětsil: multimediální přesahy umělecké avantgardy

Kupezky. Mistr a jeho okruh

27. mezinárodní bienále grafického designu Brno

 

2013

Vlasta Vostřebalová Fischerová

Daniel Balabán: Zpráva 2013

Kateřina Šedá: Bedřichovice nad Temží

Rytmy + pohyb + světlo

Foto

ART IS HERE: expozice Nové umění, 2015, archiv MG
Pražákův palác, 2016, archiv MG
Bienále Brno 2016, archiv MG/ Brno Biennial 2016, archive MG
Uměleckoprůmyslové muzeum, 2016, archiv MG
UMPRUM_expozice Maxim Velčovský, 2016, archiv MG
UMPRUM expozice vystavy Olgoj Chorchoj, 2016, archiv MG
Místodržitelský palác, 2014, archiv MG
MP expozice Aristokracie vkusu, 2016, archiv MG
Rodný dům Josefa Hoffmanna, 2014, archiv MG
Jurkovičova vila, 2011, archiv MG
Poznámka

Adresy jednotlivých budov spravovaných galerií:

 

 

Pražákův palác, Husova 18, Brno

Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14, Brno

Místodržitelský palác, Moravské náměstí 1a, Brno

Rodný dům Josefa Hoffmanna, náměstí Svobody 263, Brtnice

Jurkovičova vila, Jana Nečase 2, Brno – Žabovřesky

 

 

Otevírací doba:

Pražákův palác - Uměleckoprůmyslové muzeum - Místodržitelský palác

 

Pondělí zavřeno

Úterý zavřeno

(V úterý je otevřeno pro předem ohlášené skupiny na komentované prohlídky a výukové programy, objednávejte na: +420 532 169 146 nebo edukace@moravska-galerie.cz.)

 

Středa 10-18 h

Čtvrtek 10-19 h

Pátek 10-18 h

Sobota 10-18 h

Neděle 10-18 h

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu