O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Polansky gallery

Město
Praha
Ulice
Veletržní 45
Web
polanskygallery.com
E-mail
filip@remove-this.polanskygallery.com
Telefon
606 513 720
Existence od
2012

O prostoru

Soukromá Polansky Gallery zahájila provoz v říjnu 2012.

Galerista Filip Polanský působil v letech 1997 – 2008 jako manažer v galerii Jiřího Švestky. Po svém odchodu působil na umělecké scéně v několika projektech (Artmap, Přehlídka animovaného filmu Olomouc, provozoval bytovou galerii Café Tureček). V téže době začal uvažovat o vlastním galerijním projektu, zbrzdila jej však počínající hospodářská krize. Velkou podporu měl Polanský od Michala Mánka, jenž mu zprostředkoval prostor ve stejném objektu se svou galerií Svit. Obě galerie udržovaly vernisážovou symbiózu v domě ve Štefánikově ulici do roku 2014. Po změně majitele objektu oba subjekty přesídlily – Polansky Gallery našla nový prostor ve Veletržní ulici v blízkosti Národní galerie.

Výstavní dramaturgie se odvíjí od zastupování umělců a jejich prezentace.

Galerie nyní zastupuje osm autorů, jež konzistentně podporuje a systematicky pracuje na jejich rozvoji. Poskytuje jim také servis a zázemí pro tvorbu.

V první trojici zastoupených umělců byla Milena Dopitová, Vladimír Houdek a Quirin Bäumler (Německo), následovali Adam Holý, Tillman Kaiser (Rakousko), Lukáš Karbus, Roman Štětina a Martin Kohout. Kritéria pro výběr umělců nejsou vyhraněná – Filip Polanský vybírá subjektivně a intuitivně, dle kvality projevu a síly výrazu autora. Velkou roli hraje podle něj také osobní rovina ve vztahu galerista – umělec. Vybírá si mezi mladšími i etablovanými autory a snaží se o reflexi mezinárodního kontextu.

Kromě výstav kmenových autorů se v Polansky Gallery konají i výstavy, připravené hostujícími kurátory (stálým spolupracovníkem, kurátorem a editorem publikací je Jiří Havlíček). Tyto výstavy jsou převážně zaměřeny na zahraniční tvůrce. Jednalo se tak například o výstavy Slepá láska (2012, kurátor Jiří Havlíček), Usínám hluboko v noci (2014, kurátor Jiří Havlíček), Driving Fast Nowhere (2013-2014, kurátor Martin Kohout) či Suse Weber (2016, kurátor Jiří Havlíček), Thomas Helbig (2016, kurátorka Cora Waschke) a Luisa Kasalicky (2016, kurátor Zdenek Felix). Proběhly zde také výstavy Svätopluka Mikyty (Pomoderna a sedm monochromů, 2014, kurátor Jiří Havlíček) a Václava Stratila (Vývar z pláče, 2014, kurátor Jiří Ptáček). Celkově se v galerii koná pět až šest výstav ročně.

Polansky Gallery se pravidelně účastní uměleckých veletrhů v Berlíně (abc – Art Berlin Contemporary) a Turíně (Artissima), prezentovala se i ve Vídni (Vienna Contemporary).

Nedílnou součástí aktivit galerie je obchodování a vytváření cenových strategií. Galerie tak patří k významným komerčním subjektům na české výtvarné scéně.

Autor/ka anotace
Kateřina Štroblová / Rathouská

Publikováno
2016

Video

Foto

Slepá láska – pohled do výstavy, kurátor Jiří Havlíček, 2012; foto: Polansky gallery
Milena Dopitová: Já, Pojď, Mám, Já, Jdu! – pohled do výstavy, kurátorská spolupráce Pavel Vančát, 2012-2013; foto: Polansky gallery
Tillman Kaiser: Návrh na oltář – pohled do výstavy, 2013; foto: Polansky gallery
Roman Štětina: Studio No.2 - pohled do výstavy, kurátorská spolupráce Jiří Havlíček, 2013; foto: Polansky gallery
Quirin Bäumler: Lost Form - pohled do výstavy, 2013; foto: Polansky gallery
Lukáš Karbus: 9 - pohled do výstavy, kurátor Jiří Ptáček, 2014-15; foto: Polansky gallery
Driving Fast Nowhere - pohled do výstavy, kurátor Martin Kohout, 2013-14; foto: Polansky gallery
Václav Stratil: Vývar z pláče - pohled do výstavy, kurátor Jiří Ptáček, 2014; foto: Polansky gallery
Svätopluk Mikyta: Pomoderna a sedm monochromů - pohled do výstavy, kurátorská spolupráce Jiří Havlíček, 2014; foto: Polansky gallery
Usínám hluboko v noci - pohled do výstavy, kurátorská spolupráce Jiří Havlíček, 2014; foto: Polansky gallery
Vladimír Houdek: Future Polis - pohled do výstavy, kurátor Cora Waschke, 2015; foto: Polansky gallery
Adam Holý: Your God Is Fear - pohled do výstavy, kurátorská spolupráce Jiří Havlíček, 2015; foto: Polansky gallery
Martin Kohout: Vtipy, které si stroje vyprávějí o lidech. 1. nálev - pohled do výstavy, 2015-16; foto: Polansky gallery
Suse Weber: Template//Activation: dynamische Schablone Prag - pohled do výstavy, kurátorská spolupráce Jiří Havlíček, 2016; foto: Polansky gallery
Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu