O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Ukradená galerie UKG

Web
www.aapage.info
E-mail
rutraxela@remove-this.gmail.com
Telefon
0042 608 849 102
Existence od
2010

O prostoru

Ukradená galerie je experimentální street artová galerie, která funguje na ilegálním způsobu vystavování současného umění ve veřejném prostoru. Výstavy probíhají ve zrychleném tempu jednou týdně v nočních hodinách na ulici za účasti od deseti do šedesáti lidí.

Galerie vznikla v Českém Krumlově v květnu 2010 obsazením nevyužívaných vitrínek. Po čtyřech letech činnosti proběhlo přes sedm set výstav. Iniciátoři Ukradené galerie Alessandra Svatek a Artur Magrot se za kurátory nepovažují, činnost vnímají z pozice produkce. Oba jsou činní jako umělci a v roce 2011 byli mezi finalisty Ceny 333 NG. Alessandra Svatek vystudovala malbu na Accademia di Belle Arti di Brera v Miláně a Artur Magrot studuje na Akademii výtvarného umění v Praze Ateliér intermediální tvorby u Jiřího Příhody.

Síť Ukradených galerií je založena na respektování původního místa (v rámci filozofie guerilla artu) – místo ve veřejném prostoru navrací lidem zpět a přidává kulturní hodnotu. Hlavním cílem projektu je rozšíření myšlenky recyklace nevyužívaných vitrínek ve prospěch umění. Snaha tkví v rozšíření této ideje do dalších měst a zemí.

Ukradené galerie nalezneme mimo Český Krumlov také v Praze, Písku, Telči, Děčíně a v zahraničí – v Linzi, Drážďanech a Nitře. Vzhledem k tomu, že Alessandra Svatek a Artur Magrot pořádají výstavy ve veřejném prostoru, tak prezentované umění i možnost vystavovat jsou přístupné všem. Ve výstavním plánu se objevila jména již etablovaných umělců – Roman Týc, Epos 257, Jiří David, Nikola Čulík, Jakub Janovský či začínajících nebo neznámých umělců. Program je také často zaměřen na cyklus prezentací mladých architektů, který pořádá ateliér Povětroň. Financování Ukradených galerií funguje na principech D.I.Y. kultury a každý, kdo má chuť Ukradenou galerii provozovat, má šanci iniciátory projektu oslovit. Vyžaduje to však dostatek času a vynaložená práce není finančně návratná.

Vystavovat ve vitrínkách není žádnou novinkou, v České republice s tím na začátku století začala umělecká skupina PAS – produkce aktivit současnosti. Síť Ukradených galerií ale myšlenku intervencí do veřejného prostoru obohatila o novou rovinu tím, že současné vizuální umění zpřístupnila všem, a to i v rovině vystavujících. V současné době v Praze Ukradená galerie funguje na principech mobilní vitrínky – UKRAmodulu, který umožňuje pořádání vernisáží pokaždé na jiném místě.

Autor/ka anotace
Lenka Sýkorová

Publikováno
2016

Foto

UKG ČESKÝ KRUMLOV, PŮVODNÍ NÁSTĚNKY UKG V ČESKÉM KRUMLOVĚ, archiv UKG
Dopis pro UKG od Městského úřadu Český Krumlov., UKG ČESKÝ KRUMLOV, září 2010, archiv UKG
UKG PRAHA, CYKLUS MLADÉ ČESKÉ ARCHITEKTURY VII., ATELIÉR PROGRES, prosinec 2012, archiv UKG
UKG LINZ, DANIELA WASER, srpen 2012, archiv UKG
UKG ČESKÝ KRUMLOV, JAN HÍSEK, DRUHÉ VÝROČÍ UKG, květen 2012, archiv UKG
UKG TELČ, EMILA RIGOVÁ (SK), PUTOVNÍ VÝSTAVA 4/7, leden 2013, archiv UKG
UKG Praha, UKRAMODUL, srpen 2013, archiv UKG
UKG Praha, UKRAMODUL, změna koncepce, srpen 2013, archiv UKG
LOGO UKG
UKG Praha, UKRAMODUL, srpen 2013, archiv UKG
Poznámka

Otevírací doba: nonstop

Pobočky: Český Krumlov, Děčín Podmokly, Písek, Praha, Telč, Drážďany, Linz, Nitra

Klíčová slova: veřejný prostor

Vedou: Alessandra Svatek a Artur Magrot (od května 2010 doposud).

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu