About the project
CZEN
Artlist — Center for Contemporary Arts Prague

Metropolia

Author
Jakub Nepraš
Year
2010
Keywords
Technique and size

kinetic videosculpture with sound, various plastic materials, diameter 350 cm, 10 min. loop

About work

Město se vznáší autoritativně nad hlavami lidí. Nezvyklý pohled na kolos, ve kterém většina z nás denně funguje.  Ikona současného města v pravidelném rytmu otáčení na sebe balí každým okamžikem nové dění. Rotující  frekvence obsahují  vizuální i symbolické rytmy současných měst. Převážně však ze Šanghaje a Prahy. Abstraktní příběh univerzálního města graduje v několika fázích a opět se noří do tmy. Jako by energetický náboj opustil prostor a znovu se po chvíli vrátil do dalšího hypnotického cyklu.

Reliéfní  projekční povrch tvoří kruhová zástavba z obalů z reálných výrobků původně vyrobených v Číně. Ta občas funguje plasticky samotná pouze jako osvícená fyzická schránka a nebo dává prostor promítanému obrazu.

Cílem je nabádat lidi postavit se k městu jako k celku a naopak využít neztrátově jeho potenciální (duální) energii, která se bohužel projevuje většinou negativně například na psychiku člověka. Cílem je i najít v sobě pozitivní přístup k městu jako nevyhnutelnému mechanismu současné společnosti.
(JN, převzato z webu autora: https://www.jakubnepras.com/metropolia)

Photo

Photo author: artist's archive
Photo author: artist's archive
Photo author: artist's archive
Center for Contemporary Arts Prague www.fcca.cz 2006–2024
Report a problem