O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Jana Kasalová

Jméno
Jana
Příjmení
Kasalová
Narozen/a
1974
Místo narození
Turnov
Působiště
Praha
Web
http://www.kasalova.eu/
Knihovna CSU
↳ Vyhledat v katalogu

O umělci

Jana Kasalová se narodila v roce 1974 v Turnově do rodiny výtvarníků Svatopluka Kasalého a Jany Kasalové, dětství strávila v severočeském Železném Brodě. Od sklářské rodinné tradice se odchýlila již studiem textilního a oděvního návrhářství na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně, následně studovala malbu u Jiřího Načeradského na brněnské Fakultě výtvarných umění. V posledním roce zde obdržela cenu za malbu. Během brněnských studií v devadesátých letech absolvovala také dvě stáže – na pražské AVU (1996) a rok na to na Winchester School of Art (University of Southampton, Velká Británie). V roce 1999 odjela na rezidenci v New Yorku. Své doktorské studium se Kasalová rozhodla absolvovat ve Španělsku v Cuence a Madridu na Universidad Castilla-La Mancha a Universidad Complutense. To ji bylo umožněno díky státnímu španělskému stipendium a stipendiu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. V rozmezí oficiální postgraduální docházky od roku 2000 do roku 2002 získala barcelonskou Royal Talens Painting Award. Během dvouletého období 2002–2004 žila a tvořila v Londýně, New Yorku a v Paříži, odkud v roce 2005 natrvalo přesídlila do Prahy. Titul PhD. z výtvarných umění a arteterapie na Universidad Castilla-La Mancha získala v roce 2010.

Tvorbu Jany Kasalové lze dle různých typů médií rozčlenit do tří širších kategorií: práce na papíře, práce na plátně a práce s využitím nových médií. Tyto formálně vymezené oblasti částečně reflektují i své vlastní tematické vymezení: první dvě formy umělkyně používá především pro zpracování obsahů týkajících se paměti v horizontu času a prostoru (mapy či krajiny v kartografické podobě) a lidské tělesnosti (práce vytvořené s využitím mateřského mléka). Fotografie a videa se pak z velké části zabývají dualitou člověka a zvířete, kultury a přírody.

Bez ohledu na uvedené kategorie a formy lze z korpusu prací odvodit společný stavební prvek, kterým je procesuálnost – snaha zpřítomnit, uzemnit a najít výraz pro různé časové a zkušenostní roviny v různých etapách lidského života. Tuto kontemplaci lze proto nahlížet dvojím způsobem – tedy jako snahu vyrovnat se s obecnou historickou pamětí, ale také jako autorčinu intimní zpověď či terapii sebepoznáním.

Její volba konkrétních médií přitom byla zprvu ovlivněna také různými vnějšími okolnostmi – jako například u nahrazení rozměrných pláten kresbami v deskách. Ostatně je to právě kresba, která v tvorbě Jany Kasalové vždy zaujímala primární místo, místo veskrze soukromé disciplíny, která jí dovoluje vršit jednotlivé nánosy významů za sebou, ale také opakovaně testovat limity média. Kresba se tak proto v jejím podání kromě linky objevuje také jako šmouha pastelem, litá barva, digitální tisk, mateřské mléko či prach.

Tematická rovina prací Kasalové se téměř vždy váže k přírodě a k ideji domova. To je čitelné z konceptuálně uchopených krajin a měst v podobě kartografických cyklů, s nimiž umělkyně začala pracovat na přelomu tisíciletí ve Velké Británii, kdy se poprvé citelně vzdálila domovu. Mapu coby objekt jakési pomyslné jistoty od té doby také často manipuluje a zpochybňuje, a tím účelně poukazuje na její nejproblematičtější aspekty, kterými jsou selektivnost a proměnlivost. Zkoumání tohoto vztahu mezi člověkem a prostředím, topografií místa a archeologií lidské paměti se věnovala už první série Mapy pozemské (Tabulae Terrae). Díky použití průsvitného papíru zde mapy vystupovaly coby mnohovrstevnaté deníkové zápisy otevřené interpretačním možnostem kódu (vlastní kartografii), přičemž pojmenování míst se v nich – spíše než jako reflexe reality a pravdy – projevilo jako odkaz k doslova čitelným vzpomínkám. To je patrné především ve starších mapách, které jsou nyní už pouze minulými obrazy středoevropských dějin, dávno zašlými impérii (Osterreich-Ungarn nebo Regnorum Hungariae) s přeškrtnutými nebo retušovanými názvy obcí odsunutých Němců po druhé světové válce. Krajina ovládnutá člověkem se proto na papíře jeví jako krajina obtěžkaná politickou historií, krajina, jež sama o sobě neexistuje. To vše nakonec ústí v bezejmenné krajiny bez člověka či v jejich abstrahované podoby – ze začerněných, zabílených či slepých map vyvstávají místa, která už přežívají jenom jako stíny. O to zajímavější je fakt, že názvy těchto osad nejednou nesou jména zvířat: Liščí Hora (Fuchsberg), Vlčí Jáma (Wolfsgrub – jakož i jméno celé této druhé série).

Autorčino uvažování o migraci a identitě pokračovalo v sérii Města a Ztracená města, pro níž jsou charakteristické tři typy prací. Jedním typem jsou dvojbarevné lettristické digitální tisky, ve kterých metropole nabývají geometrických tvarů, hranic a určité rytmiky na základě pojmenování ulic (prvním takto vytvořeným městem byl Mnichov, následovaly Praha, Vídeň, Paříž, Cairo nebo třeba Beijing). Druhý typ prací představují výřezy městských míst, v nichž dochází ke kombinaci různých jazyků odkazující ke kulturní a jazykové minulosti či budoucnosti daného místa. A konečně třetím typem jsou deformované listy map zasypané drobnými rokajlovými korálky znovu se vážícími k pohraničí – tradice jejich výroby, jíž se nikoliv náhodou zabýval dědeček umělkyně, patřila Liberci. To, že si Kasalová v práci s mapami všímá i jejich vrstevnic a měřítka ukazuje právě tato neobvyklá kombinace map a korálků, jež v kazetě vytváří nový druh kresby připomínající zvrásněné pohoří.

Výstava Odjinud v Oblastní galerii Liberec kurátorovaná Markétou Kroupovou představila nejen výše uvedená díla, ale představila rovněž další polohu Kasalové, kterou je práce s daným místem. Téma emigrace či imigrace a (ne)identity umělkyně rozšířila ještě o kontext území a kolektivní neurózy. Návrat do domoviny akcentovaly torza stromů s kořenovými baly vytržené z míst, kam je zasadilo původní německé obyvatelstvo, které byly navíc prezentovány v bývalé bazénové hale, kde se v minulosti koupali Němci, Češi i židovské obyvatelstvo.

Další příklad tohoto typu práce představuje videomapping na fasádu synagogy maior v rámci akce Boskovice 2020 – festival pro židovskou čtvrť, kdy Kasalová použila již zavedený formát sítě ulic Jeruzaléma, který ale nadto doplnila o autentické terénní audionahrávky. Site-specific práce je v jejím pojetí často kombinována také s performance, jež se obrací k tělesnosti. Tak tomu bylo i v případě  její účasti na festivalu Artperforming 2017 v Palazzo Monte Manso di Scala a Castel dell’Ovo v Neapoli, kde vznikly kresby a mapy vytvořené ve vrstvě sopečného prachu rozsypaného na cigaretovém papíře.

Zacházení s tělesností, animalitou a pudovostí člověka je pro Kasalovou tématem, které se bezesporu váže také k domovu a přírodě a týká se vztahu člověka, jeho těla a jeho prostředí. Proměna bezpečné, známé krajiny, tedy vlastního těla, kterou si během něčeho tak přirozeného, jako je těhotenství, prošla, autorku dovedla k obrysovým kresbám (či snad „tělesným mapám“) De Humani Corporis Fabrica a také k sérii deníkových záznamů State psaných mateřským mlékem. V nejnovějším cyklu Milky Way je mateřské mléko obohaceno o fosfor, který tuto tělesnou látku stabilizuje k trvalému zaznamenání na černém papíře.

Koncept zvířecí říše, pojem zvířete a proměny v něj Kasalová zase zkoumala ve své doktorské práci Zoomorfní prvky v umění a dále pak rozvíjela v třídílné sérii videí Zvíře, kterým jsem, zvíře ve mně. Pohyblivé obrazy, ve kterých se pod vlivem četby Derridy, Guattariho a Deleuze stává zvířetem, doplňuje série statických fotek Jako Ty pořízených ve volné přírodě či v zámecké lovecké galerii. Tento záměrně vybudovaný kontrast staví do opozice vysoce estetizované renesanční prostředí a volnou přírodu s běžnými aktivitami zvířat, jako je přežvykování trávy nebo napájení se z nedaleké říčky.

Soubor prací Jany Kasalové je konzistentní, její rukopis je snadno rozpoznatelný a způsob, jakým nakládá s celou šíří médií včetně kresby napříč pevným souborem témat, je ojedinělý. Její tvorba byla vystavena napříč Evropou a je zastoupena v mnoha soukromých sbírkách především ve Španělsku a v Itálii. Její kartografická díla nakonec promlouvají i v současné situaci, kdy migrace v Evropě způsobená ruskou invazí na Ukrajinu přináší další proměnu lidské zkušenosti v prostoru.

Autor/ka anotace
Eva Slabá

Publikováno
2022

Profesní životopis

Studium:
2010 obdržení titulu PhD, Universidad Castilla-La Mancha, Madrid, Španělsko
2000–2002 doktorandské studium, Universidad Castilla-La Mancha a Universidad Complutense, Cuenca a Madrid, Španělsko
1997 Winchester School of Art (University of Southampton), Velká Británie
1996 AVU, Praha
1992–1999 bakalářské a magisterské studium v ateliéru malby (prof. Jiří Načeradský), FaVU, Brno

Stáže, tvůrčí pobyty:
2009/13/16 Egon Schiele Art Centrum, Český Krumlov
1999 Manhattan Graphics Center, New York, USA

Ocenění:
2002 Royal Talens Painting Award, Barcelona, Španělsko
1999 Cena za malbu Jiřího Načeradského, FaVU, Brno

Stipendia:
2001–2003 Agencia Española de Cooperación Internacional, Madrid, Španělsko
1999–2000 Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, Praha
1999 Hlávkova nadace, Praha
1997 Nadace OSF (Open Society Foundations), Prague

Výstavy

Samostatné výstavy
2022
Terra Mirabilis, Městské muzeum Nová Paka

2021
Mappare l'Universo, Villa Cernigliaro, Sordevolo, Itálie

2019
Fluidum, Altán Klamovka, Praha

2018
Mater Urbium, Pro arte, Praha

2017
Dopisy odjinud, Galerie Jiřího Jílka, Šumperk

2016
Odjinud, Oblastní galerie Liberec
Dobrá adresa, Galerie Ferdinanda Baumanna, Praha
Nedostupná blízkost, Galerie NF, Ústí nad Labem

2015
Obvykle se skrývám bůhvíkde, Vitrína Deniska, Olomouc
Než zmizím kdesi v ulicích, Muzeum umění Olomouc

2013
Ukradená galerie, Český Krumlov

2012
Vlčí Jámy, České centrum Mnichov, Německo
Stav, Komunikační prostor Školská 28, Praha

2011
Hic Sunt Leones, České centrum Vídeň, Rakousko

2008
Jako Ty, Galerie Caesar, Olomouc

2007
Tabulae Terrae, Galeria Utopia Parkway, Madrid, Španělsko

2006
Galerie Doubner, Praha
Siesta Animal, Galerie NoD, Praha

2005
Městská Galerie My, Jablonec nad Nisou

2004
Galerie Ruth Maier, Vídeň, Rakousko
České centrum Varšava, Polsko

2002
Anticipation Stories, Galerie mladých, Brno

2001
Anticipation Stories, Galería La Caja China, Sevilla, Španělsko

1999
Galerie U Prstenu, Praha
Galería Jamete, Cuenca, Španělsko

1998
Galerie M, Jihlava


*Výstavy ve dvojicích

2022
Müllerova mapa Českého království a současní umělci Jana Kasalová a Mark Ther, Muzeum Broumovska, Broumov
Jana Kasalová a Běla Kolářová: 99, Untitled Gallery, Praha

2012
Jana Kasalová a Lena Knilli: A Centimeter a Day, České centrum, Praha

2011
Jana Kasalová a Jan Šerých, Galleria Nicoletta Rusconi, Milán, Itálie

2007
Jana Kasalová a Tomáš Medek, Galerie ARS, Brno
Skupinové výstavy nezařazené do databáze
2022
Via vitae, DOX, Praha
NE/MOC, DOX, Praha
Člověk v jeskyni, Národní technická knihovna, Praha

2021
Zapomnění, Rakouské kulturní fórum, Praha
Člověk v jeskyni, Galerie města Blanska
Zapomnění, Künstlerhaus, Factory, Vienna

2020
Art Safari 35: Hydrant, Studio Bubec, Praha

2019
Techné, NTK, Praha
Neviditelná města, Arcimboldo Gallery, Praha

2018
Artperforming Festival, Galatina, Itálie

2017
Artperforming Festival, Neapol, Itálie
Expozice, Galerie umění Karlovy Vary

2016
Brood Film Fest, Exeter Phoenix, Exeter, Velká Británie

2015
Project AfterBirth, White Moose Gallery, Exeter, Velká Británie

2014
Ptolemaiovy děti, NTK, Praha
Banzai, Mistře!, Galerie města Blanska

2013
Projekt aPEL (Magdalena Jetelová), Muzeum umění Olomouc
Kde domov můj?, DOX, Praha

2012
MY PLACE: Pobyt v prostoru intertextu, Galerie Trafačka, Praha

2011
MiArt, Galleria Nicoletta Rusconi, Milán, Itálie

2008
INtroCITY, Topičův salon, Praha

2006
Krásný nový svět (When Dreams Come True), Galerie U Dobrého pastýře, Brno

2005–2006
Art Safari, Studio Bubec, Praha

2004
Die TschechINNen kommen, Neubau, Vídeň, Rakousko

2003
Symposium, Raabs/Thaya, Rakousko
Peace Show, Kentler International Drawing Center, New York, USA

2002
Galería Victoria Higaldo, Madrid, Španělsko
Espai d´Art ACEA´S, Barcelona, Španělsko

2001
Situaciones, Fundación Antonio Pérez, Cuenca, Španělsko

1999
Once Operaciones, Galería Buades, Madrid, Španělsko
Galerie Sýpka, Vlkov u Tišnova

1998
Galería Jamete, Cuenca, Španělsko
Projecti, Facultad de Bellas Artes, Cuenca, Španělsko

1996
Nová jména, Galerie Aspekt, Brno

1992
Design Centrum, Brno
Zastoupení ve sbírkách
Royal Talens Collection, Barcelona, Španělsko
Fundación Antonio Pérez, Cuenca, Španělsko
Kentler International Drawing Center, New York, U.S.A.
Galería Pepe Cobo, Sevilla, Španělsko
Galería Buades, Madrid, Španělsko
Universidad Castilla-La Mancha,Toledo, Španělsko
Artotéka – Městská knihovna, Praha
Oblastní galerie Liberec
soukromé sbírky v ČR, USA, Rakousku, Německu, Španělsku, ale především v Itálii

Monografie, katalogy, publikace

Monografie, katalogy, publikace

KASALOVÁ, Jana a HÁJEK, Miroslava. Jana Kasalová: Mappare l'Universo. Praha: Jana Kasalová, 2021. 131 stran. ISBN 978-80-11-00327-2.

KASALOVÁ, Jana. Jana Kasalová: Odjinud. From Elsewhere. Liberec: Oblastní galerie, 2016. 147 stran. ISBN 978-80-87707-19-7.

KASALOVÁ, Jana a TYPLT, Filip Jaromír. Stav. Praha: Komunikační prostor Školská 28, 2013. 36 s. ISBN: 978-80-260-2397-5.

Články, média, internet

2022
Knižní pól: Ze své knihovny vybírá výtvarnice Jana Kasalová. Rozhlas, ČR Vltava, 5. březen 2022. Dostupné z: vltava.rozhlas.cz/ze-sve-knihovny-vybira-vytvarnice-jana-kasalova-8693634.

2021
Metamorfózy světla, prachu, iluze, proměny a chrámu. Rozhlas, ČR, 4.prosince 2021.

Die Ausstellung „Vergessen“ in Prag. Rozhlas, Radio Prague International, 27. listopadu 2021. Dostupné z: https://deutsch.radio.cz/die-ausstellung-vergessen-prag-ein-zartes-und-zerbrechliches-thema-das-einen-8735127.

When Vienna meets Prague. Konceptuální umělkyně Jana Kasalová. Rozhlas, Rádio Dráťák, 19.7.2021. Dostupné z: https://volksgruppen.orf.at/cesi/radiotelevize/stories/3112589/.

2020
Artźona. TV, ČT Art, 22. září 2020, 30–32 min. Dostupné z: https://www.ceskatelevize.cz/porady/12072033166-artzona/320294340010010/.

ROMAGNOLI, Simona. L’arte al tempo del coronavirus: le opere diffuse con una newsletter ora diventano una mostra. In: LaStampa.it [online]. 11. července 2020. Dostupné z: https://www.lastampa.it/topnews/edizioni-locali/biella/2020/07/12/news/l-arte-al-tempo-del-coronavirus-le-opere-diffuse-con-una-newsletter-ora-diventano-una-mostra-1.39070873/.

2019
Mozaika. Altán Klamovka  - Jana Kasalová / Fluidum. Rozhlas, ČR Vltava, 29. říjen 2019. Dostupné z: https://vltava.rozhlas.cz/poslechnete-si-zaznam-mozaiky-8097125?fbclid=IwAR1kHwsy-jXRmdsvf2CDeWbYKf7BewRRqDgqUzfVLSEOpszATOc4m7vdtNo.

VACKOVÁ, Tereza. Neviditelná města v centru Prahy. In: nnmagazine.cz [online]. 10. července 2019. Dostupné z: www.nnmagazine.cz/neviditelna-mesta-v-centru-prahy/.

2018
Reflexe: Vizuální umění! Mapa nejen jako způsob pochopení naší minulosti. Rozhlas, ČR Vltava, 13. listopad 2018. Dostupné z: https://vltava.rozhlas.cz/mapa-nejen-jako-zpusob-pochopeni-nasi-minulosti-7677249?fbclid=IwAR3SJmB4KqxoD1Jh9AhAmkemDsotQp7R-RrDu2RhJYPLojrKZyeVRiYTqbw.

SIERING, Danuše. Česká malířka, ke které pasuje slovo „kosmopolit“. In: nnmagazine.cz [online]. 16. listopadu 2018. Dostupné z:
https://www.nnmagazine.cz/ceska-malirka-ke-ktere-pasuje-slovo-kosmopolit/.

Artźona. TV, ČT Art, 30. říjen 2018. Dostupné z: https://www.ceskatelevize.cz/porady/12072033166-artzona/218542150010021/.

Mozaika. Galerie Pro Arte - Jana Kasalová / Mater Urbium. Rozhlas, ČR Vltava, 19. říjen 2018. Dostupné z: https://vltava.rozhlas.cz/poslechnete-si-zaznam-mozaiky-7646646#player=on.

2017
Mozaika. Artperforming festival Napoli. Rozhlas, ČR Vltava, 14. červenec 2017. Dostupné z: https://prehravac.rozhlas.cz/audio/3891146.

Smrt, prince ze skla a tuny písku dovezli umělci na barokní Ostrov, 2017 [online]. ČT 24 Kultura. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2177221-smrt-prince-ze-skla-a-tuny-pisku-dovezli-umelci-na-barokni-ostrov.

2016
Artmix. TV, ČT Art, 22. březen 2016. Dostupné z: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10123096165-artmix/216562229000003/.

JINDROVÁ, Tereza. Minirecenze: Odjinud. In: advojka.cz [online]. #05/2016. Dostupné z: https://www.advojka.cz/archiv/2016/5/minirecenze.

Výtvarnice Kasalová vystavuje pařezy z libereckých lesů a zašmodrchané názvy ulic a měst, 2016 [online]. Hospodářské noviny. Dostupné z: https://art.hn.cz/c1-65140170-jana-kasalova-liberec-vystava.

Mozaika. Rozhlas, ČR Vltava, 26. duben 2016. Dostupné z: https://prehravac.rozhlas.cz/audio/3615441#.VyNLvm8JmOw.facebook.

FRAJTOVÁ, Marie. Stopy, které nezmizí. Pátek Lidových novin. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2016, 20–24.

2015
SLOVÁK, Jan. Jana Kasalová – Než zmizím kdesi v ulicích a Obvykle se skrývám bůhvíkde. Ateliér.
Praha: Svaz československých výtvarných umělců. 2015, 15.

2014
WOHLMUTH, Radek. Jana Kasalová. Art & Antiques. Praha: Feive, 2014, 7–8, 48–50.

2012
Mozaika. Kresby Jany Kasalové inspirované mateřstvím. Rozhlas, ČR Vltava, 14. březen 2012. Dostupné z: https://vltava.rozhlas.cz/kresby-jany-kasalove-inspirovane-materstvim-5083524.

2011
HÁJEK, Miroslava. Jana Kasalová – Jan Šerých. Ateliér. Praha: Svaz československých výtvarných umělců, 2011, 4.

2008
VAŇOUS, Petr. Jana Kasalová. Revolver Revue. Praha: Sdružení na podporu vydávání časopisů, 2008.

2006
Mozaika. In Memoriam Dolly. Rozhlas, ČR Vltava, 20. listopad 2006. Dostupné z: https://vltava.rozhlas.cz/memoriam-dolly-5087388.

Foto

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu