O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Zahorian & Van Espen

Město
Bratislava / Praha
Ulice
Mierová 7, Bratislava / Šmeralova 3, Praha
Web
http://www.zahoriangallery.com/
E-mail
info@remove-this.zahoriangallery.com
Telefon
Bratislava + 421 918 88 44 38, Praha +420 702 025 889
Existence od
2011

O prostoru

Privátní galerie Zahorian & Van Espen (ZVE) vznikla v roce 2011 se záměrem prezentovat současné české a slovenské umělce nejen na území jejich provenience, ale i v rámci světové umělecké scény. Galerii založila dvojice Jozef Zahorjan a Silvia Van Espen. Původní prostory galerie se nacházely v centru Bratislavy, galerie se však po dvou letech přestěhovala do většího industriálního prostoru situovaného v bratislavské ulici Mierová, jenž umožňoval velkorysejší instalační možnosti. Prezentace českých umělců, znalost českého uměleckého prostředí, shodné chování publik a podobný vývoj ve sběratelské obci obou států, zkrátka vzájemně blízké nastavení obou uměleckých prostředí přirozeně iniciovalo další vývoj instituce. Po pětiletém období existence došlo k otevření druhé pobočky, tentokráte v Praze, ve druhém patře činžovního domu poblíž Veletržního paláce, sídla české Národní galerie.

 

Portfolio galerie lze rozdělit do tří kategorií: jsou zde zastoupeni etablovaní starší umělci (Milan Adamčiak, Jiří David, Vladimír Ossif, Jiří Petrbok), zavedení umělci střední generace (Adéla Babanová, Petra Feriancová, Zhanna Kadyrova, Juraj Kollár, Jaroslav Kyša, Štefan Papčo) a mladí začínající umělci (Viktorie Langer, Lucie Papčová, Lucia Sceranková). Přestože není galerie generačně vyprofilovaná, početně zde převažují umělci a umělkyně narození v osmdesátých letech 20. století (přičemž se jedná o jednotlivce spíše než o dua či kolektivy). Kmenoví autoři reprezentují celou šíři médií: najdeme zde abstraktní a konceptuální umění, fotografii, video, malbu, sochu, ale i intermédia. Z celkového počtu třinácti zastoupených je sedm mužů a šest žen, dle národností pak sedm Slováků, jedna Ukrajinka a pět Čechů. Tři z nich své domoviny dokonce reprezentovali i na Benátském bienále, což lze zcela jistě považovat za dobré skóre. Jmenovitě se jedná o Petru Feriancovou, která se zúčastnila 55. mezinárodního bienále současného umění společně s umělcem Zbyňkem Baladránem a kurátorem Markem Pokorným (projekt Stále to isté miesto), o Jiřího Davida na 56. ročníku s Apoteózou a o Zhannu Kadyrovu na tomtéž ročníku ve skupinové instalaci pod názvem Hope.

 

Výstavní program galerie každoročně čítá zhruba šest až sedm projektů, které jsou rozděleny do bratislavského a pražského prostoru. Zpravidla jsou vystavováni domácí galerijní umělci, občas se ale v programu vyskytnou i hostující jména zvenčí (jako např. Izvor Pende, Julia Goodman, Jiří Kovanda, Anežka Hošková a Nik Timková či Kateřina Vincourová). Program obou poboček spravuje umělecká ředitelka a historička umění Silvia Van Espen, která se dále stará o mezinárodní výstavy a o prezentaci na četných zahraničních veletrzích. Na výstavách se podílí i kurátorsky, tuto roli ale také často přenechává externistům. V posledních letech galerie spolupracovala například s Terezií Nekvindovou, Elenou Sorokinou, Jenem Kratochvílem či Terezou Jindrovou, která kurátorovala vůbec první výstavu pražské pobočky v roce 2017 s názvem Oblouk paměti. Na té se představilo šest kmenových autorů narozených v letech 1979–1985. Výběr děl byl postaven na tématech historie, paměti a vzpomínání v různých perspektivách: od těch univerzálních a veřejných až po ty osobní a intimní. Napříč uměleckými médii tak došlo k vytvoření záměrné spekulace o generační a tematické pospolitosti umělců. Za výrazný počin lze též považovat skupinový projekt Middle European Mysticism z roku 2020, jenž v prostorách newyorské Thomas Erben Gallery místnímu publiku ukázal současnou tvorbu českých a slovenských umělců ovlivněnou proudem mystiky. Zajímavým kurátorským spojením pak byla výstava Zhanny Kadyrové a Jiřího Kovandy (Almost) Involuntary Sculptures zabývající se křehkostí v sochařství v režii Eleny Sorokiny.

 

Silvia Van Espen rovněž koordinuje publikační činnost galerie, jejímž výsledkem jsou četné monografické katalogy a knihy galerijních umělců; z těch posledních je to například Juraj Kollár Square One, Jiří David I’m Here anebo Štefan Papčo Verticality as Fantastic Occupation. Jozef Zahorjan zase v rámci galerijní agendy pečuje především o vztahy s veřejností (se sběrateli a institucemi) a o celkový provoz. V této oblasti jsou výrazným výsledkem především akvizice do státních sbírek Slovenské národní galerie nebo také Východoslovenské galerie v Košicích.

 

Jak již bylo uvedeno, instituce je aktivní i na poli světových veletrhů s uměním – pravidelně se účastní Art Cologne, Vienna Contemporary, VOLTA Basel či LOOP Barcelona. To vše by ovšem nebylo možné bez finanční pomoci slovenského Fondu pro podporu umění, Nadace města Bratislavy a městské části Praha 7. Zahorian & Van Espen je zároveň součástí spolku Aliance galerií současného umění (známého také pod zkratkou AGSU), tedy partnerského uskupení galerií, jehož cílem je kultivovat tuzemskou scénu současného umění. V rámci společného programu se tak ZVE podílela na akcích Friend of a Friend Prague (2019), SUMO The Odd Year (2020) a SUMO The Odd Year II (2021). Mezi participující galerie této kolektivní platformy patří třeba i Galerie A.M.180, Berlinskej model, City Surfer Office, Nadace a Centrum pro současné umění Praha, hunt kastner, Lucie Drdova Gallery či Polansky Gallery.

 

Byla-li účast na veletrhu Art Cologne pomyslnou metou v profesní dráze Zahorian & Van Espen (zdroj: artycok.tv/cs/post/zahorian-van-espen, cit. 20. 12. 2022), lze pak konstatovat, že galerie si toho ke svému nedávnému desetiletému výročí připsala ještě o trochu více. A přestože se model jejího fungování může v určitých směrech jevit konzervativně, nelze jí upřít profesionální způsob, kterým české a slovenské umělce – nejen na mezinárodní úrovni – zastupuje.

Autor/ka anotace
Eva Slabá

Publikováno
2023

Výstavy

Výběr výstav a ostatních akcí

2022
Izvor Pende – Above Beyond Anything Goes (Bratislava)
Jaroslav Kyša – All Those Things We Never Thought Would End (Bratislava)
Julia Goodman – I Guess the Diet’s Working (Bratislava)
Viktorie Langer, Habima Fuchs – The Unmoved Is the Source of all Movement (Bratislava)
Jana Bernartová, Lucia Sceranková, Janek Rous – Retaining the Energy, but Losing the Image (Praha)
Petra Feriancová – Domain: Water (Bratislava)
Štefan Papčo – Where I Have Been Not (Praha)

2021
Štefan Papčo – Where I Have Been Not (Praha)
Vladimír Ossif (Bratislava)
Petra Feriancová – Phylum Porifera (Praha)
Roman Ondak – Camouflage (Bratislava)
Lucia Papčová – Facti Sunt (Praha)
Viktorie Langer and Hana Garová – Fucking Painting (Praha)
Zhanna Kadyrova and Jiří Kovanda – (Almost) Involuntary Sculptures (Bratislava)

2020
Lucia Sceranková – Drinking Salty Water Does Not Help (Bratislava)
Julia Goodman & Anna Schachinger – Disaster! (Praha)
Anetta Mona Chișa – The Growing Argument (Bratislava)
Juraj Kollár – Felt, stars, light green twine, maybe blue, silver screws, wire, copper tubes. Orange plastic hose, red ribbon, thin polystyrene (Stará čistírna odpadních vod v Bubenči, Praha)
Vladimír Ossif, Jan Domicz, Barbora Fastrová & Johana Pošová – Paternoster (Praha)

Juraj Kollár – Buoy (Bratislava)
Jiří David – For the Wind Only (Praha)
Juraj Bartusz, Jiří David, Viktorie Langer, Štefan Papčo and Jitka Válová – Middle European Mysticism (Thomas Erben Gallery, New York)
Jiří Příhoda (Bratislava)

2019
Kateřina Vincourová – Touches of Innocence in the Past Reflections (Praha)
Štefan Papčo – Verticality as Fantastic Occupation (Bratislava)
Jaroslav Kyša – I Was Keeping It All Safe for You (Bratislava)
Zhanna Kadyrova – Resistance of Matter (Praha)
Štefan Papčo – The Impossible Is Just One of The Possibilities
 (Galeria Le Guern, Varšava)
Anežka Hošková and Nik Timková  – Burnt Ash School (Bratislava)
Natalia Załuska – Uneasily Visible Place (Praha)
Šárka Koudelová – hot sand between the sandal and the foot (Praha)
Adéla Babanová – Neptune (Bratislava)

2018
Jaroslav Kyša – Fifth Force (Praha)
Viktorie Langer – Human Aroma (Bratislava)
Lucia Papčová, Tereza Příhodová Štětinová – White Whale (Bratislava)
Lucia Sceranková – Table Museum (Praha)
Kateřina Vincourová – Still Life (Bratislava)
Vladimír Ossif – My Man Is Married but Not to Me (Bratislava)
Juraj Kollár – 0105 (Praha)
Roman Ondak, Štefan Papčo – Sky Gravity (Bratislava)

2017
Jiří Kovanda – House in Motion (Bratislava)
Luna Joyy & Bruno Osif –Non Improver (Praha)
Šárka Koudelová – View Choreograph (Bratislava)
Viktorie Langer – Gum Lagoon (Praha)
Juraj Bartusz – Process (Bratislava)
Milan Adamčiak, Jiří David, Milan Grygar– Eye Ichnography (Praha)
Adéla Babanová, Raphaël Denis, Jaroslav Kyša, Hynek Martinec, Štefan Papčo, Lucia Sceranková – Arc of Memory (Praha)
Juraj Kollár – Out – of – Lines (Bratislava)

2016
Milan Adamčiak – Panphilia (Bratislava)
Jaroslav Kyša – Zero Meridian (Bratislava)
Štefan Papčo – Cardinality (Bratislava)

2015
Lucia Sceranková – New Studies: Collision Which Did Not Happen (Bratislava)
Vladimír Ossif – Abstract Art? What’s Going On? (Bratislava)
Jiří David – Redundant Earth from the Grave (Bratislava)
Jiří Petrbok, Štefan Papčo – Something in the Silence (Bratislava)

2014
Svetlana Fialová – UFOs & River Flows (Bratislava)
Luxurious Desert under the Sky of Paris / Juraj Kollár (Bratislava)
Tereza Červeňová , Svetlana Fialová, Marián Grolmus, Katarína Hrušková, Jaroslav Kyša, Hynek Martinec, Bruno Osif, Lucia Sceranková, Ekatarina Skurikhina – L ND N (Bratislava)
Andrej Dúbravský – Sunsets Comments Insects Downloads (Bratislava)
Rudolf Sikora – While Checking the Blood Pressure and Phoning (Barred Notebook) (Bratislava)
Adéla Babanová (Bratislava)

2013
Julia Cottin and Štefan Papčo – Hommage à Constantin Brancusi (Bratislava)
Štefan Papčo – All good things aim at the same point  (Bratislava)
Ivan Pinkava – Stripped off Ornament (Bratislava)
Vladimír Ossif – Untitled (Bratislava)
Martin Gerboc, Jiří Petrbok, Ivan Pinkava – Solitude (Bratislava)
Jiří David, Otis Laubert, Vladimír Ossif, Rudolf Sikora – Another World (Bratislava)

2012
Juraj Kollár
Alojz Klimo, František Patočka – Black&White 60–80´
Vladimír Houdek, Juraj Kollár, Štefan Papčo – Exhibition Two
Jiří David – Too light … Vertigo … Panic … Stendhal Syndrome … Local Anaesthesia … Geopornography
Martin Gerboc – Vanitas
Jiří Petrbok – Metamorphosis of Transformation

Video

Foto

Izvor Pende – Above Beyond Anything Goes (Bratislava), 2022; foto: Archiv galerie
Julia Goodman – I Guess the Diet’s Working (Bratislava), 2022; foto: Archiv galerie
Viktorie Langer, Habima Fuchs – The Unmoved Is the Source of all Movement (Bratislava), 2022; foto: Archiv galerie
Jana Bernartová, Lucia Sceranková, Janek Rous – Retaining the Energy, but Losing the Image (Praha), 2022; foto: Archiv galerie
Petra Feriancová – Domain: Water (Bratislava), 2022; foto: Archiv galerie
Štefan Papčo – Where I Have Been Not (Praha), 2021; foto: Archiv galerie
Vladimír Ossif (Bratislava), 2021; foto: Archiv galerie
Petra Feriancová – Phylum Porifera (Praha), 2021; foto: Archiv galerie
Viktorie Langer and Hana Garová – Fucking Painting (Praha), 2021; foto: Archiv galerie
Zhanna Kadyrova and Jiří Kovanda – (Almost) Involuntary Sculptures (Bratislava), 2021; foto: Archiv galerie
Lucia Sceranková – Drinking Salty Water Does Not Help (Bratislava), 2020; foto: Archiv galerie
Juraj Bartusz, Jiří David, Viktorie Langer, Štefan Papčo and Jitka Válová – Middle European Mysticism (Thomas Erben Gallery, New York), 2020; foto: Archiv galerie
Anežka Hošková and Nik Timková – Burnt Ash School (Bratislava), 2019; foto: Archiv galerie
Adéla Babanová, Raphaël Denis, Jaroslav Kyša, Hynek Martinec, Štefan Papčo, Lucia Sceranková – Arc of Memory (Praha), 2017; foto: Archiv galerie
Poznámka

Jozef Zahorjan a Silvia Van Espen

 

existence od:

2011 bratislavská pobočka; 2017 pražská pobočka

 

(pražská pobočka je otevřena po dohodě; bratislavská pobočka úterý–středa 15–19, čtvrtek 15–18)

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu