O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Anymade Studio

Ostatní členové/ky (nezařazení do databáze)
Filip Nerad
Petr Cabalka
Web
http://anymadestudio.com/
Existence od
2009
Působiště
Praha
Klíčová slova

O skupině

Pražské Anymade Studio tvoří dvojice grafických designerů, absolventů Fakulty výtvarného umění v Brně, jimiž jsou Petr Cabalka a Filip Nerad. Studio vzniklo v roce 2009, designéři však jeho počátky umisťují do roku 2007, kdy coby studenti brněnské FaVU hledali způsob, jak dělat cokoliv – tedy anymade.[1] V jejich portfoliu se objevují realizace vizuální identity projektů jak pro on-line (grafická podoba webových stránek ArtZóna), tak off-line prostředí (pražský koncept store Room by Basmatee).

Tvorba Petra Cabalky a Filipa Nerada je velmi pestrá a různorodá. Grafický design často propojují s volnou tvorbou, a to za pomoci disciplín, jako je ilustrace, animace, instalace nebo fotografie,[2] čímž mu dodávají vlastní, osobitý styl. Zakázky a projekty, s nimiž je Anymade Studio oslovováno, pak zase pocházejí z převážně z kulturního prostředí. Jak autoři v reportáži pro ČT Art sami poznamenávají,[3] současným uměním se zabývá mnoho grafických designérů (například každá výstava má grafický výstup) a nejspíše i z tohoto důvodu jsou tyto obory velmi provázané. Právě umění pro Petra Cabalku a Filipa Nerada představuje jednen z významných inspiračních zdrojů; sledují aktuální světové trendy jak v designu, tak ve vizuálním umění, ale i v současné módě nebo například i v hudbě a tyto vlivy do svého grafického jazyka následně také zapracovávají.  Jejich práci však můžeme v ulicích potkat nejen na plakátech odkazujících k uměleckému dění – uměleckou kolekci kola značky Festka ozdobil design právě od Petra Cabalky a Filipa Nerada.

 

Rukopis Anymade Studia lze rozpoznat ve vizuální identitě festivalů (např. Lunchmeet nebo americký Moogfest 2017) nebo uměleckých institucí a organizací (vizuální identita Polansky Galery) anebo také na mnohých výstavních katalozích. V jejich grafickém studiu vznikl například katalog k výstavě Jiřího Thýna s názvem Hledání monumentu(Dům umění Brno, 2017) či katalog a grafické řešení výstavy Epos 1967–1980, která mapovala fotografickou skupinu patřící pod tzv. Brněnskou školu aranžované fotografie (Dům umění Brno, 2016). S brněnským Domem umění dvojice intenzivněji spolupracovala mezi lety 2016 a 2018, kdy byla jejich tvorba svázaná s grafikou propagačních materiálů k tamějším výstavním projektům.

 

Tvorba Anymade Studia se vyznačuje výraznou typografií, neotřelou barevností a prací se zajímavými detaily, avšak často ve velmi čistém a současně i vizuálně silném pojetí. Mezi jejich výrazné realizace patří třeba vytvoření vizuální identity pro projekt Big Light česko-argentinského umělce Federica Díaze. Kleinova modř, tvořící základní barevnost projektu, doplněná o čistou typografii se divákův vryla do paměti a stala se pro tento projekt signifikantní. Velkou pozornost také získala nová vizuální identita Galerie hlavního města Prahy, kterou studio vytvořilo na základě vítězství v otevřené soutěži v roce 2017 a za niž bylo nominováno na cenu Czech Grand Design 2018. Identita je založena na silném typografickém akcentu a jednoduchosti provedení s ponecháním prostoru pro samotné výstavní projekty. Ikonické se stalo i samotné písmo – Matter GHMP, které studio vytvořilo společně s typografem Martinem Váchou a které – dotvářeno individuálními výstavními projekty a jejich vizualitou – představuje velmi výrazný a nosný prvek vizuální identity této instituce.

Na podobném principu výrazné typografie a na hře s variabilitou písmen je postavena vizuální identita organizace Czechdesign z roku 2016. Organizaci, jejíž výstupy jsou různorodé (publikují články o designu, pořádají soutěže, ale mají také například obchod s designem), nastolili designéři velmi svěží, inovativní, současně však velmi čistý a jednoduchý funkční styl, který svou vizuální identitou sjednocuje a propojuje organizaci samotnou.

Grafické projekty Anymade Studia vycházejí ze společného dialogu s klientem; každý projekt, i přes určité osobité rysy práce obou designérů, má svůj vlastní, individuální styl a ambice. Hledání nových možností a způsobů vizuální komunikace je pro designéry výzva, kterou na jednotlivých zakázkách rádi realizují: „Funkčnost a kvalita jsou logickým zájmem klienta – originalita a přesah naší zálibou.“

S prací Anymade Studia se lze často setkat jak na mezinárodních výstavách a přehlídkách grafického designu, tak i v nejrůznějších časopisech a publikacích, studio také získalo řadu ocenění a nominací. V roce 2013 například obdrželo druhé místo v kategorii Nejlepší designér roku v rámci cen Czech Grand Design za grafické zpracování publikace představující pět stěžejních děl Františka Kupky nazvané František Frank Frantík François Kupka. První cenu v soutěži Nejkrásnější kniha roku 2019 studio zase vyhrálo s grafickou úpravou knihy To je metro čéče. A za vizuální identitu Galerie hlavního města Prahy, jak již bylo dříve uvedeno, Anymade Studio získalo cenu Czech Grand Design 2018.


[1] Česká televize, art.ceskatelevize.cz/360/tihle-lide-mohou-za-to-jak-vyhlizeji-stranky-artzony-otdFw, vyhledáno: 12. 3. 2021

[2]anymadestudio.com, vyhledáno 26. 2. 2021.

[3] Viz poznámka č. 1, vyhledáno 12. 3. 2021.

Autor/ka anotace
Josefína Frýbová

Publikováno
2021

Monografie, katalogy, publikace

Články, média, internet

2019
Magazín Slanted č. 33, věnovaný české designové scéně, medailon a video s rozhovorem, 2019

2018
ČT Art, Tihle lidé “mohou” za to, jak vyhlížejí stránky Artzony, 2018

2017
Czechdesign, Autorem nové vizuální identity CZECHDESIGN je Anymade Studio, Jindřich Oukropec, 2017

2015
časopis Colour and Graphic, IdN v22n1, 2015

2014
Designvid, Anymade Studio jsou druhým nej Grafickým designérem roku, Ondřej Krynek, 2014

 

Články a rozhovory v zahraničních magazínech a knihách o grafickém designu:

2014
Magazine Étápes 221, Designes graphiques et culture visuelle, 2014
Geometric Graphics: A Visual Celebration of Simple Forms, Sandu Publ. 2014
Magazine Neshan č. 31, 2014
Spectrum, Index Book, 2014

2013
Type Only, Unit Editions , London 2013
Poster Graphics, BNN, Japan, 2013
Twin Magazine, London 2013
So1o 2uo 3rio, Viction:ary, Hong Kong 2013
rozhovor: Festivals Graphics, Index Book, 2013
New Graphic 31, 2013
Page Unlimited 2, Sandu Publ. 2013

2012
Pretty Ugly, Gestalten, 2012
Computer Arts Collection, Computer Arts, 2012
Pallete 02 Multicolour, Viction:ary, 2012
článek: Creative Country: Czech Republic, Magazine IdN v18n1: : Flat (Free*) Graphics, 2012

2011
Brochure & layout, Hightone Book 2011

Foto

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu