O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

1994

Autor
Rafani
Rok
2003

O díle

1994

27. srpna 2003

galerie 761

Ostrava

Galerie 761 představuje sklepní prostor s nízkým stropem a nepravidelným půdorysem. Uprostřed místnosti stojí rozměrný sloup.

Instalaci tvořily tyto vzájemně se prostupující součásti:

Pět falešných polystyrénových sloupů ve stejné velikosti jako původní sloup, se kterým jsme je v zákrytu vyřadili. Mezi sloupy vznikla soustava úzkých uliček a celý prostor získal velmi nepřehledný charakter.

Pozpátku puštěná píseň Alíb Agil od skupiny Orlík. Tato píseň je v originále nazpívána pozpátku, aby se skryl její rasistický obsah.

Slovníková definice pojmu "reforma" opakovaně vyškrábaná jehlou podél velké části obvodu galerie. Definice zněla: "Reforma: úprava, změna stavu nebo řádu veřejného zřízení směřující k jeho zlepšení. Reforma: reorganizace politického státního zřízení, která se na rozdíl od revoluce nedotýká jeho podstaty."

Kusy na bílo natřeného uhlí roztroušené po zemi.

Text projevu:

Václav Klaus:

Cesta k naplnění kulturní politiky bude znamenat konečný rozchod s praktikami minulé doby, a značné omezení role státu v kulturní oblasti. Pro leckoho bude nutné přizpůsobit se nové realitě a odvyknout si spoléhání na státní podporu. Je to však jediný realistický program uchování a rozvoje naší kultury, tj. uchování kulturního dědictví minulosti a vytvoření prostoru pro svobodný rozvoj současné umělecké tvorby. Cílem je udržet kulturní tradici a kontinuitu našich národů jako neoddělitelnou součást evropské kulturní tradice. Podíl na kultuře se musí stát běžnou součástí životního způsobu co nejširších vrstev obyvatelstva, protože péče o kulturu není v první řadě věcí všemocného státu, ale svobodného a zodpovědného občana.

Tradice české kultury a vzdělanosti se rychle znovu dostává na takovou úroveň, na kterou může být náš národ hrdý.

 

Foto

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu