About the project
CZEN
Artlist — Center for Contemporary Arts Prague

Guiding dog for a blind dog

Author
Lukáš Hofmann
Year
2018
Keywords

About work

Výstava Guiding dog for a blind dog byla prvním větším kurátorským počinem Lukáše Hofmanna – nepočítáme-li jeho vlastní autorskou tvorbu, ke které lze také přistupovat jako ke zvláštnímu typu kurátorství na pomezí performance, choreografie a módní přehlídky. Výstava v galerii Futura prezentovala české i mezinárodní umělce a byla fyzickou i mentální mapou různých Hofmannových zájmů na poli vizuální kultury.
Guiding dog for a blind dog neměla jednotné téma, její kurátorství spočívalo spíše v promyšleném, avšak zčásti též intuitivním a svěžím vrstvení témat, odkazů a jednotlivých uměleckých děl. Dalo by se říct, že výstavou procházela – někdy skrytě, někde zjevněji – určitá tematická linie. Konkrétně šlo o zpochybňování hranic mezi uměleckými obory, v tomto případě zejména mezi uměním a módou nebo mezi obrazem a textem. Vzájemná prostupnost těl, myšlenek a přístupů je pro Hofmanna typická a kurátorské pojetí výstavy Guiding Dog for a blind dog, kde jsou témata artikulována přímočaře i náznakově, filosoficky i emocionálně, tomu dobře odpovídá.
K výstavě byla posléze vydána stejnojmenná publikace obsahující rozhovory s jednotlivými umělci a autorské texty Nata Marcuse charakteristické literárním stylem „lingvistické kompozice“ rozpínající se od kurátorského textu k poezii a deníkovému záznamu impresí z uměleckých děl a lidských setkání. Ač byla výstava poměrně typickým počinem na poli současného vizuálního umění, zahrnovala mnoho zpřítomňujících momentů jako kupříkladu energickou komentovanou prohlídku, performance Valentýny Janů či přednášku a performance Sophie Jung.

Author of the annotation
František Fekete

Published
2019

Photo

Photo author: copyright and courtesy of the artists and Futura
Note
pohled do instalace, kurátor Lukáš Hofmann, Futura

Datum: 24. 4. - 17. 6. 2018
Místo: Centrum pro současné umění FUTURA
Participující subjekty: Josefin Arnell, Matúš Buranovský, Veronika Čechmánková, Maria Gorodeckaya, Dorota Gremlicová, Saemundur Thor Helgason (feat. Anna Mikkola & Gnax Type), Lukáš Hofmann, Hope Recycling Station, Valentýna Janů, Sophie Jung, Tom Kobialka, Nat Marcus, Magdalena Mitterhofer and Shade Théret, José Montealegre, Besfort Nedjbi (Research Assistance), Federica Partinico, Sóley Ragnarsdóttir, David Střeleček, Valinia Svoronou, Tereza Sýkorová, tranzit.cz, Andrew Wagner, Nico Walker an další
Center for Contemporary Arts Prague www.fcca.cz 2006–2024
Report a problem