O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Nik Timková

Jméno
Nik
Příjmení
Timková
Narozen/a
1986
Místo narození
Košice
Působiště
Praha
Klíčová slova
Knihovna CSU
↳ Vyhledat v katalogu

O umělci

Nik Timková je multimediální a multidisciplinární umělkyně, jejíž aktivity lze charakterizovat a uchopit pomocí rozčlenění do tří větších celků: za prvé je zakladatelkou a členkou ne-kolektivu Björnsonova či dj-tanečního-performativního uskupení The Melancholy of Marissa Cooper; za druhé je kurátorkou Galerie A.M. 180 a integrální jednotkou stejnojmenného kolektivu A.M. 180 stojícího za dnes již legendárním festivalem alternativní hudby Creepy Teepee v Kutné Hoře; a za třetí se pohybuje na vysokoškolské půdě coby asistentka v Ateliéru malířství III a předsedkyně akademického senátu na pražské AVU. Právě druhý a třetí celek Timkové aktivit se významně proplétají, když kolektiv „… který byl v počátcích nového tisíciletí aktivním účastníkem institucionalizace zdola, se dnes podílí na formování nové generace na akademické půdě i mimo ni.“ (Více o aktivitách „Áemka“ zde: www.artlist.cz/prostory/am-180-gallery-2022/)

Důvodem, proč má smysl všechny tyto role a pozice Timkové zmínit hned na začátek, je to, že se recipročně formují a ovlivňují a zároveň jsou vyústěním všech autorčiných zájmů a přístupů k umělecké praxi. Zkrátka je nutné o nich uvažovat dohromady – a kromě toho je také ještě vnímat v kontextu spolupráce s dalšími aktéry. Tento autorčin nevyhraněný zájem o jedno konkrétní médium – ať už kresbu, sochu, video, digitální koláž, hudbu, performance, textil či módu – je ostatně možné stopovat již od jejích raných vysokoškolských studií. Propsal se nakonec nejen do tvorby výtvarných instalací, ale i do autorčina vlastního doktorského výzkumu kolektivních praktik a organizace neziskového prostoru.

Timková zprvu studovala obor Nová média u Anny Tretter na Fakultě umění Technické univerzity v Košicích (FU TUKE), už během této doby ovšem tušila, že se chce věnovat především objektu a instalaci. Po stážích v Krakově a na pražské FAMU proto pokračovala ve studiích výtvarných umění na Central Saint Martins College of Arts and Design v Londýně, na která navázala ročním postgraduálním programem na Royal Institute of Art ve Stockholmu. Švédský způsob edukace jí umožnil soustředit se intenzivně a po dobu celého jednoho roku pouze na sochařské postupy, díky čemuž mohla rozvinout svou práci s objekty, na kterých začala pracovat už v Košicích – tehdy za užití textilu a později v Londýně také s přesahem do kresby, fotky a papíru. Otevřenost způsobu výuky a vzájemná reálná blízkost různých uměleckých oborů a médií ve Stockholmu ji silně inspirovala k tomu neuzavírat se v jednotlivé disciplíně.

Dobrým příkladem jsou její rané aktivity, jako bylo kurátorování nepravidelné sedmidílné série výstav Cut Club v A.M.180 zaměřené na souvislosti mezi módou a výtvarným uměním a jejich prezentací v galerijním prostoru (první výstavní epizoda proběhla v březnu 2013 a zatím poslední, desátý díl se uskutečnil v září 2019). Dále pak třeba její účast na skupinové výstavě Superimpositions (2015) v Colloredo-Mansfeldském paláci, kde se vedle jejího zaujetí pro dekonstrukci oděvu v umění, známého z výstavního projektu Cut Club, projevil i zájem o již zmiňované rozpouštění hranic mezi krásným a užitým uměním (konkrétně nábytkem). Dlaň v nadživotní velikosti z džínoviny s batikou vycpaná molitanem v piano nobile mohla být odkazem k muzeálnímu mobiliáři stejně jako pokračováním sólového třídílného projektu Existential Housekeeping (2014–2015) ovlivněného post-internetem anebo apropriací díla The Red Foot od Nicoly L. Neméně důležitý je také fakt, že Timková na této výstavě v jedné z budov Galerie hlavního města Prahy spolupracovala společně se sourozenci Jakubem a Anežkou Hoškovými, zakladateli A.M. 180, s nimiž se na zmiňovaném organizování hudebních událostí, ale třeba i na pedagogické výuce dodnes podílí.

Textilní objekty v nadživotní velikosti se znovu objevily v Polansky Gallery na monografické výstavě Knife as Outfit (2017), a to společně s digitálními kolážemi, které „jako by vycházely přímo z hlubin gotického Disneylandu“. (zdroj: http://polanskygallery.com/exhibitions/knife-as-outfit#img4, cit. 4. 7. 2023) Gothic Disneyland se ostatně jmenovala i platforma, na které se Timková s Jakubem Hoškem podílela a která měla své vizuální manifesto na mikroblogu Tumblr (jako mnoho dalších výše uvedených aktivit). Zmínka o gotice není náhodná – autorka se již ve své bakalářské práci zabývala studiem novogotického umění, které dále rozvinula v diplomové práci Forest Folklore. Již v této době se v dílech Timkové objevuje charakteristická kombinace prvků pocházejících z on-line a off-line světa: řemeslně pojaté materiály v opozici k vizuálním vlivům internetové kultury, a to pod taktovkou vlastních výkladů magie, čarodějnictví, mytologie, feminismu či popkultury. To vše často prezentované pod zdánlivým hávem DIY postupů a amatérsky pojatých počítačových efektů. Příkladem může být bratislavská výstava Burnt Ash School (2019, společně s Anežkou Hoškovou) v Zahorian & Van Espen, která připomínala scénu čarodějnického sabatu v interiéru obývacího pokoje.

Rok 2017 byl pro umělkyni významný především s ohledem na její účast ve finále Ceny Oskára Čepana, soutěže pro slovenské vizuální umělce do čtyřiceti let. Na rozdíl od předchozích ročníků se finalisté rozhodli nepřistoupit k soutěžení a pro Nitranskou galerii vytvořili kolektivní instalaci, společně s níž zveřejnili prohlášení, ve kterém kritizovali princip a fungování soutěže. Po vyslovení se pro metodu dialogu a spolupráce se všichni zúčastnění  (APART Collective, Katarína Hrušková, Zuzana Žabková a Nik Timková) stali laureáty. Tato událost vzbudila poměrně bouřlivou diskuzi, a to jak na slovenské, tak na české scéně. Téma nesoutěžení otevřela v roce 2019 také Turner Prize a v roce 2020 tuzemská Cena Jindřicha Chalupeckého.

Od roku 2018 Timková začala intenzivně pracovat pod hlavičkou platformy Björnsonova a hned první projekt, Harvesting Darkness (se Zuzanou Žabkovou a Lucií Svobodovou Mičíkovou), který se odehrál v pražské Futuře, určil obrysy těch následujících. Zásadním pracovním postupem skupiny se stala tzv. common vision – praktika, pomocí které umělkyně imaginací docílily společné vize. V případě Harvesting Darkness bylo jejím výsledkem vytvoření mapy paralelně existujícího světa Echo kolem Galerie Futura, kterým návštěvníky galerie následně provázely. Skrze feministické zpochybnění negativních asociací, jež se s tmou – obvykle pod vlivem tradiční humanistické perspektivy – pojí, výstava představila člověka jako symbionta a občana Terrapole, jenž své okolí sdílí s jinými bytostmi a přírodou.

Projekt pokračoval výstavou Harvested Darkness (k minulému obsazení se navíc připojila Lucia Kvočáková), která se z podzemních pražských prostor symbolicky přesunula do impozantních kulis prosycených světlem košické synagogy. Významnou součástí této výstavy později byla Karta 86; první ze série karet, kterým se skupina posléze věnovala a jež také vznikly na základě společných vizí. Tyto karty (Čosity), které lze v rámci projektu skupiny vnímat jednak jako důmyslný a koherentní způsob, jakým archivovat kolektivní práci, a jednak jako jakýsi hybrid hracích a věšteckých karet, pak rovněž – se svým performativním výkladem a publikací glosáře – zaujaly centrální roli na výstavě Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2021. Laureátkami 31. ročníku se tak pod hlavičkou Björnsonova společně s Timkovou staly: Zuzana Žabková, Lucie Svoboda Mičíková, Lucia Kvočáková, Tamara Antonijević a Tanja Šljivar.

Od této chvíle jsou aktivity spolku často spojovány s kolektivním čtením. S vůbec prvním čtením se pojí výstava v berlínské Acud Gallery The Room Without Any Water In It (2019). Četl se při tom autorský text běloruských členek Antonijević a Šljivar a také ukázky spřízněných textů, jež byly v rámci výzkumu ne-kolektivu Björnsonova klíčové. Posledním projektem pod hlavičkou spolku před propuknutím covidové pandemie bylo performativní čtení v bělehradském Centru pro kulturní dekontaminaci. Nemožnost setkávání se kvůli viru pak dala vzniknout čtenářskému klubu Good Night Readers, on-line večernímu čtení široké škály textů s důrazem na mystiku, erotiku, feminismus a historii čarodějnictví. Při postupném uvolňování pak začaly probíhat i off-line setkání, pro něž si umělkyně záměrně vybíraly místa, která byla nabyta silnou atmosférou. Texty o hydrofeminismu se četly v Lázních AXA, texty zabývající se mystikou, extází a cenzurovanou religionistikou pak v kostele Panny Marie Vítězné v Praze (u Pražského Jezulátka), na přírodním útvaru Obří postele v lese při Zdechovicích to byla díla o fantasy a v expozici spiritismu v Městském muzeu Nová Paka zase díla o nekromancii. Poslední epizoda pod názvem Dark Angels inspirovaná sbírkou současných lesbických upírských příběhů proběhla na zahradě AVU v červnu roku 2023 (první referenci k upírským narativům, konkrétně k seriálu True Blood, lze rozpoznat už na výstavě v košické synagoze). V určitém momentu se Good Night Readers rozštěpilo i do své sekundární formy v podobě performativního poslechu. Ten se obvykle skládá z přednesu různých textů v kombinaci se zvukovou manipulací (např. coby součást doprovodného programu letošního bratislavského dvoudílného výstavního projektu Pod týmto zvláštnym slnkom).

V neposlední řadě – co se zvuku týče – je třeba zmínit i původně DJské jméno Timkové: The Melancholy of Marissa Cooper (inspirované postavou z popkulturního fenoménu nultých let, amerického televizního seriálu The O.C. a animé The Melancholy of Haruhi Suzumiya). Jméno samotné se v průběhu času, resp. během jednoho z ročníků festivalu Creepy Teepee, proměnilo v název pro dj-taneční uskupení, když se k Timkové přidalo dalších pět performerů. Výraznou tuzemskou událostí pro toto uskupení byla hudebně-taneční performance v rámci vernisáže výstavy Intimita jako vzdor, jež byla součástí festivalu Move, který od roku 2017 pořádá pařížské Centre Pompidou a který se v roce 2022 vůbec poprvé představil divákům v Praze. Hlavním tématem ročníku, jak již název napovídá, byla intimita a její politický potenciál. Performance slavnostního večera nazvaná Dear Dreams, Please Take Me Over (aktéry byli Fergus Johnson, Rene Alejandro Huari Mateus, Zuzana Žabková, Rádio Laude, Štěpán Hlaváček, Vojtěch Hlaváček, Viktor Švolík, Max Shiller a Nik Timková) proběhla před budovou Veletržního paláce Národní galerie s autorčiným již odzkoušeným „settingem“ – za rytmů klubové hudby, efektních světel, vysokých podpatků a kluzké automobilové karoserie. I zde se nakonec potkalo to, co je pro široce rozvětvenou práci Timkové společné: touha po kolektivním vyjádření a organizaci, překračování rigidních hranic všeho typu, výjimečná znalost současného kontextu široce rozestoupeného uměleckého (tj. nejen toho výtvarného) světa, vřele internalizovaná populární kultura, upřímná bezprostřednost a důvěra v imaginaci a intuici s duchovním nakročením k magii dneška.

Autor/ka anotace
Eva Slabá

Publikováno
2023

Profesní životopis

Studium:

2021–dnes
Doktorské studium na AVU, Praha

2014–2015
Postgraduální program se soustředěním na sochu a textil, Royal Institute of Art (KKH), Stockholm, Švédsko

2010–2011
Magisterské studium Fine Arts, Central Saint Martins College of Arts And Design (CSM), Londýn, UK

2006–2010
Bakalářské studium nových médií, FUTUKE, Košice, Slovensko

2009
Academy of Fine Arts, Krakow, Poland
Katedra fotografie, FAMU, Praha


Stáže, tvůrčí pobyty:

2022
Performing Arts Forum, Saint-Erme-Outre-et-Ramecourt, Francie (stipendium od Fondu na podporu umění)

2019
Rezidence v Meetfactory, Praha

2018
Rezidence v Meetfactory, Praha

2017
Frida Hansen Hus, Rogaland Kunstsenter, Stavanger, Norsko

2015
Malongen, Nordic Arts Association, Stockholm, Švédsko

 

Ocenění:

2021
Cena Jindřicha Chalupeckého s ne-kolektivem Björnsonova

2017
Cena Oskára Čepana

2012
Finalistka v Catlin Guide, Catlin Prize, Londýn

2011
Finalistka Chadwell Award, Londýn

2008
Laureátka Absolute Elements společně se Zuzanou Žabkovou, Slovensko

Členství ve skupinách nezařazených do databáze
A.M.180
Björnsonova
The Melancholy of Marissa Cooper

Výstavy

Samostatné výstavy
2022
It’s an Eye Because It Sees You Exhibition (se Zuzanou Žabkovou), A Promise of Kneropy, Bratislava

2019
I Wasn’t Myself for Months and Nobody Noticed, Meet Factory, Praha
Burnt Ash School (s Anežkou Hoškovou), Zahorian Van Espen, Bratislava
Care and Feeding of a Mermaid (společně s Tanjou Sljivar), Šopa Gallery, Košice
From Dead To Worse, Galerie 35m2, Praha

2018
The Shadow That Desires Is Left with Nothing but a Relic of Someone Else’s Dreams (s Jakubem Hoškem), Galerie 209, Brno
Co šeptá vítr? Jaký polibek přináší oheň? Co skrývá had? Kde leží střed labyrintu?, Altán Klamovka, Praha
The Touch Was the Only Guide (se Zuzanou Žabkovou) Berlínskej model, Praha

2017
Invigorating Solstice Compound, HIT Gallery - Košice, SK
Knife As Outfit, Polansky Gallery / Parter, Praha

2015
1/3 sea-water 1/3 river-water 1/3 spring-water, Šopa Gallery, Košice
Derengés/Dawn (s Adrian Kiss), Trafó Gallery, Budapešť, Maďarsko
Existential Housekeeping #3, Berlinskej model, Praha

2014
Existential Housekeeping #2, HIT Gallery, Bratislava
Existential Housekeeping #1, Mejan Gallery, Stockholm, Švédsko
Alone in the Babylone (s Klárou Vystrčilovou), Colloredo-Mansfeldský palác – GHMP, Praha

2013
Gothic Disneyland (s Jakubem Hoškem), PAF, Olomouc
-20%, Galerie 207, Praha

2012
A Storm of Swords, Galerie NF, Ústi nad Labem

2010
Black Mamba Samba Vrúsk (s Anežkou Hoškovou), A.M.180 Gallery, Praha
De sorte que plus jamais un instant ne soit magique, Gallery F43, Olšanské hřbitovy, Praha
Skupinové výstavy nezařazené do databáze
2023
Artrooms Moravany 5: Ako v sne, Kaštieľ Moravany, Slovensko
Dark Angels, Kino Úsmev, Košice

2022
Intervence #32: Ozvěny zpěvu sirén, Městská plovárna Luhačovice
Intervence #31: Laureátky a laureáti Ceny Jindřicha Chalupeckého 2021, Oblastní Galerie Liberec


2021
Miznúce telo, Schaubmarov Mlýn, Slovenská Národná Galéria, Pezinok
To Please, to Curse, to Foretell: A Fire Crawling Out from the Windows of a Tower, A Promise of Kneropy, Bratislava
Just a Few Moments Ago, We Were Waiting for Ages (ve složení Lucia Kvočáková, Lucie Mičíková, Tamara Antonijevic, Tanja Sljivar, Zuzana Žabková za Björnsonova), CJCH 2021, Moravská Galerie, Brno
No One Survives These Edges, Galerie FAVU, Brno, CZ

2020
The Linden Standup Drawing Comedy Episode 24, Halle 14 UG/ Spinnerei, Leipzig, Německo
Drawing Comedy, Meetfactory, Praha
The Days Are Just Packed, The Pool, Istanbul, Turecko
House Made of Water (s Björnsonova), CZKD, Bělehrad, Srbsko
Manifest interpretativní třídy (s Björnsonova), Meetfactory, Praha
Wasting Around: Traditions In Verses, Bistro21, Leipzig, Německo

2019
Sit In My Heart and Smile, Meet Factory, Praha
Floor Is Lava, City Surfer Gallery, Praha
The Room without Any Water in It (s (s Björnsonova ve složení Lucia Kvočáková, Lucie Mičíková, Tamra Antonijevic, Tanja Sljivar, Zuzana Žabková), Acud Gallery, Berlín Německo
Doba plastová, Východočeská galerie, Pardubice
I wasn’t myself for months and nobody noticed, Meet Factory, Praha
Product Placement, Akademie výtvarných umění – Ateliér malířství 3, Praha
Space Opera, Crum Heaven, Stockholm, Švédsko

2018
Harvested Darkness (s Björnsonova ve složení Lucie Mičíková, Nik Timková, Lucia Kvočáková), Synagoga Košice
Harvesting Darkness (s Björnsonova ve složení Zuzana Žabková, Lucie Mičíková), FUTURA, Praha
Meet Your Critics ((s Björnsonova), Berlínskej model X Kreuzberg Pavillon, Praha
Souvenirs of Affair, Galerie A.M.180, Praha
SUV, Werkschau Halle 18, Spinnerei Leipzig, Německo

2017
Cena Oskára Čepana, Nitrianska Galéria, Nitra, SK
AMIWHATIAMTHINKINGABOUT?, Festival 4+4 dny v pohybu, Kasárna Karlín, Praha
Klub Fiesta, Galerie PLATO, Ostrava
New Scenario "RESIDENCY", Mariina skála, Jetřichovice, Česká republika.
FRONTIER JUSTICE EXPERIENCE I., Galerie Šopa, Košice

2016
Dům módy, Galerie Hraničář, Ústí nad Labem
Medialexicon – Faux Friends, Német TELEP, Budapešť, Maďarsko

2015
Typografie, Tsjechisch Institut, Rotterdam, Nizozemí
Neklid věcí, Kvalitář, Praha
Skrytá řeč rostlin, Palác Kinských – Národgní galerie, Praha
Superimpositions, Colloredo-Mansfeldský palác – GHMP, Praha
Generation Smart, NTK, Praha
Preliminary Sadness, Karlin Studios, Praha

2012
Twilight Zone, Dortmund Bodega Gallery, Oslo, Norsko

2011
Non-Stop BROOKLYN by Gothic Disneyland, Open Gallery, Bratislava
Další realizace

Čtení:

2023
Good Night Readers: Dark Angels, zahrada AVU, Praha

 

2022
Good Night Readers 2022
Good Night Readers: Vlny, Lázně Axa, Praha
Good Night Readers: Odtvoření, Kostel Panny Marie Vítězné, Praha
Good Night Readers: Obří Postele, Obří Postele u Zdechovic, Horušice
Good Night Readers: Duch vs. Přízrak, expozice Spiritismu, Městské Muzeum Nová Paka

2020
Good Night Readers, Björnsonova Studio & ONLINE on Zoom, Praha

2019
Her Dark Materials (ve složení Tamara Antonijevic, Tanja Sljivar, Zuzana Žabková), Acud Gallery, Berlín, Německo

 

Performance:

2022
Dear Dreams Please Take Me Over (The Melancholy of Marissa Cooper ve složení Fergus Johnson, Rene Alejandro Huari Mateus, Zuzana Žabková & Rádio Laude), MOVE: Intimita jako vzdor, NGP Veletržní palác, Praha

2021
Festival Narracje #12, The Melancholy of Marissa Cooper, Marissa Laude S01E05 She Is Not a Slave 4 You, Gdaňsk, Polsko
Collective Agenda: Basement Session s Johanna Hedva (performativní přednáška), online událost via Zoom

2020
The Melancholy of Marissa Cooper (se Zuzanou Žabkovou), KIOSK festival, Stanica-Žilina, Slovensko
Good Night and Welcome: Divination and Reading of Čosity Cards ve výstavě Manifest interpretativní třídy, Meetfactory, Praha

2019
The Melancholy of Marissa Cooper (ve složení René Alejandro Huari Mateus, Laura Eva Meuris, Pawel Dudus, Fergus Johnson), Creepy Teepee festival, Kutná Hora

2018
The Melancholy of Marissa Cooper, FUGA, Bratislava
výtvarné zpracování vizuálu performance … and I Want to Remember All Your Shapes (Zuzana Žabková s M.G. Arie, C. Insignares, R.A.H. Mateus, L.E. Meuris), Move festival - Tabačka Kulturfabrik, Košice a festival KIOSK, Žilina-Záriečie
performance BnMW pro výstavu Harvesting Darkness (společně s K. Bodhoki, R. A. H. Mateus, L. E. Meuris, L. Mičíková, E. Priečková), FUTURA, Praha

Monografie, katalogy, publikace

Články, média, internet

2022
Björnsonova: „Je to taký gift economy princíp“, artalk.cz, https://artalk.cz/2022/03/11/bjornsonova-ne-kolektiv-je-to-taky-gift-economy-princip/

2021
Chalupeckého cena 2021 opět pro všechny,  Art&Antiques, https://www.artantiques.cz/chalupeckeho-cena-2021-opet-pro-vsechny
LAUREÁTI CJCH 2021: NE-KOLEKTIV BJÖRNSONOVA, web ČT Art, https://art.ceskatelevize.cz/profil/laureati-cjch-2021-ne-kolektiv-bjornsonova-FCl5j

2020
Relics of Someone Else’s Dream, Art&Antiques, https://www.artantiques.cz/nik-timkova-relics-of-someone-else-s-dreams

2017
Všichni za všechny, Art&Antiques, https://www.artantiques.cz/vsichni-za-vsechny
COČ špeciál: Spolu to zvládneme (?), artalk.cz, https://artalk.cz/2017/12/01/coc-special-spolu-to-zvladneme/
COČ 2017: Politika (nežnej) vzbury, artalk.cz, https://artalk.cz/2017/12/01/coc-2017-politika-neznej-vzbury/
COČ špeciál: Čepan teared apart, artalk.cz, https://artalk.cz/2017/11/23/coc-special-cepan-teared-apart/
COČ 2017: Sláva solidaritě, čest soutěži, artalk.cz, https://artalk.cz/2017/11/23/coc-special-slava-solidarite-cest-soutezi/
COČ 2017: O snehových vločkách a súťažiach, kde nikto neprehráva, artalk.cz, https://artalk.cz/2017/11/23/coc-2017-o-snehovych-vlockach-a-sutaziach-kde-nikto-neprehrava/
COČ špeciál. Nik Timková: Kontrast „online“ a „offline“ svetov, artalk.cz, https://artalk.cz/2017/11/06/coc-special-nik-timkova-kontrast-online-a-offline-svetov/
Roztřesená ruka Nik Timkové, artalk.cz, https://artalk.cz/2017/06/30/106449/
Prozkoumat ocenění zevnitr, advojka.cz, https://www.advojka.cz/archiv/2017/26/prozkoumat-oceneni-zevnitr
Nik Timková COČ 2017, videoportrét, https://www.youtube.com/watch?v=iBzi-mVDZgs

2015
Experiment s performancí v rytmu piana nobile, Mozaika – Rozhlas Vltava, https://vltava.rozhlas.cz/experiment-s-performanci-v-rytmu-piana-nobile-5073210

2014
Nik Timková o háčkovaných botách LVVM na Cut Club, mujrozhlas.cz, https://www.mujrozhlas.cz/modeschau/nik-timkova-o-hackovanych-botach-lvvm-na-cut-club

2013
Nik Timková o Cut Club # 2, mujrozhlas.cz, https://www.mujrozhlas.cz/modeschau/nik-timkova-o-cut-club-2

 

Vlastní texty do databáze nezařazené

2021
Communist Dream: Glossary pod ne-kolektivem Björnsonova

2011
Diplomová práce Forest Folklore

2010
Bakalářská práce Il est mort le soleil

Video

Foto

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu