O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Drdova Gallery

Město
Praha
Ulice
Křížkovského 10
Web
www.drdovagallery.com
E-mail
info@remove-this.drdovagallery.com
Telefon
+420 777 216 416
Existence od
2012

O prostoru

Drdova Gallery je privátní galerie působící od roku 2012 na pražském Žižkově. Její zakladatelkou a současně i galeristkou je Lucie Drdová. Drdova Gallery se zabývá takzvaným primárním trhem. Má tedy výhradní zastoupení osmi současných umělců mladší generace, kteří dlouhodobě žijí v České republice. Do jejího portfolia patří Hynek Alt, Václav Kopecký, Jan Nálevka, Jan Pfeiffer, Pavla Sceranková, Aleksandra Vajd, Daniel Vlček a Monika Žáková.

Portfolio těchto umělců je pro galerii určujícím prvkem. Výstavní program a umělci, které zastupuje, tvář galerie formují. Galerie svým umělcům poskytuje podporu skládající se z několika dílčích aktivit, například z účasti na veletrzích. Drdova Gallery preferuje mít zastoupení na jednom prestižním veletrhu v Evropě ročně. V roce 2014 to byl Vienna Fair, kde se galerie prezentovala dvojicí Hynek Alt & Aleksandra Vajd; v roce 2015 na Art Brussels vystavila Jana Nálevku a Pavlu Scerankovou.

Vlastní program galerie se, kromě výstav jí zastoupených autorů, zaměřuje na současnou mladou generaci z Česka a zahraničí, které tematicky propojují přizvaní kurátoři. Drdova Gallery spolupracuje například s Jenem Kratochvilem, Jiřím Ptáčkem či Václavem Janoščíkem, který pro ni mimo jiné připravil výstavu pro bienále fotografie v Bruselu.

Z kolektivních výstav zmiňme Legacy (2014), projekt kurátorky Claire Breukel, který zpochybňoval tradiční pojetí uchovávání vzpomínek v obrazech a prostřednictvím pěti filmů a pěti autorů předložil alternativní teze proměňující galerijní prostor. Výstava After the End of Art kurátorovaná Václavem Janoščíkem se zase zaměřila na kdysi spatřovaný konec umění v malbě a znovu jej přehodnocovala. Kurátor v kontextu nelineárního chápání historie umění představil díla Daniela Vlčka a Levi van Veluwa, aby mohl konstatovat, že jestli jsme se na konci někdy ocitli, již jsme jej překonali.

Samostatnou výstavu každému umělci ze svého portfolia galerie připravuje každé dva roky.

Autor/ka anotace
Romana Veselá

Publikováno
2016

Video

Foto

Alexandra Vajd, Menu, 2013. Foto: Hynek Alt
Pavla Sceranková, Veritas, 2015. Foto: Hynek Alt
Hynek Alt, Rozklad systému, 2014. Foto: Hynek Alt
Jan Nálevka, Jak jsem již dříve podotkla, 2013. Foto: Hynek Alt
Monika Žáková, Dvojí řešení, 2015. Foto: Hynek Alt
Levi van Veluv, After the End of Art, 2015. Foto: Hynek Alt
Jan Pfeiffer, Poměr vztahu, 2016. Foto: Hynek Alt
Daniel Vlček, After the End of Art, 2015. Foto: Hynek Alt
Jan Nálevka, Jak jsem již dříve podotkla, 2013. Foto: Hynek Alt
Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu