O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Alena Potůčková

Narozen(a)
1953
Místo narození
Roudnice nad Labem
Úmrtí
2018
Působiště
Praha, Roudnice nad Labem
Klíčová slova

O teoretikovi

Česká historička umění PhDr. Alena Potůčková byla velmi činorodou kurátorkou, celoživotně oddanou spíše praxi galerijního provozu než teoretické činnosti. Její kurátorské působení a osobní zájem spočívaly především v podpoře regionálních galerií. Smysl pro rozvoj kulturního života (včetně hudby), jejž intenzivně podněcovala, souzněl s její představou o humanistickém poslání umění, které dle jejích představ mělo být přístupné pro každého. Během života aktivně formovala výstavní a akviziční strategii především dvou institucí – Českého muzea výtvarných umění v Praze a Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, kde v letech 2008–2018 působila jako ředitelka.

Hlavní sférou odborného zájmu Aleny Potůčkové bylo české umění druhé poloviny 20. století, především pak vrstevnická generace nastupující v sedmdesátých letech. Stála u vzniku ohromného množství výstav, napsala nespočet textů do katalogů, odborných článků (Výtvarná kultura, Výtvarné umění, Ateliér, Prostor Zlín, Revue Art, A2, souborné publikace galerií, encyklopedie moderního umění – např. Nová encyklopedie českého výtvarného umění) a podílela se na přípravě několika rozsáhlejších publikací. Její literární přístup ke zkoumané látce obsahoval vedle faktografických informací i jistou dávku poeticko-lyrického vidění světa a citlivost k sociálním tématům. 

Na schopnosti navazování mezioborových dialogů ve vztahu k výtvarnému umění se nepochybně podílelo rodinné zázemí Aleny Potůčkové. Byla dcerou sociologa Pavla Machonina, neteří architektů Vladimíra a Věry Machoninových a neteří divadelního a literárního kritika, dramaturga a scenáristy Sergeje Machonina. Narodila se 19. března 1953 v Roudnici nad Labem, kde do svých šestnácti let vyrůstala a kde se počal formovat její zájem o výtvarné umění. Navštěvovala roudnickou lidovou školu umění a především zde, od otevření nové budovy roudnické galerie v roce 1965, pravidelně docházela na výstavy a přednášky organizované tehdejším ředitelem Milošem Saxlem. Gymnaziální studia dokončila v Praze, kam se s rodiči v roce 1969 přestěhovala, a poté vystudovala dějiny umění a etnografii na Masarykově univerzitě (tehdejší UJEP) v Brně.

Profesní kariéru zahájila v roce 1977 v Praze, a to v Národní galerii v oddělení regionálních galerií. To předurčilo její celoživotní směřování a umožnilo jí zabývat se odbornou náplní těchto institucí – specifickým českým fenoménem, který se zrodil na přelomu padesátých a šedesátých let v podobě galerijní sítě sestávající z 25 nově založených institucí tehdejšího Československa. V letech 19831984 absolvovala půlroční stáž v Paříži, jež prohloubila její vztah k francouzské kultuře a umění. Od začátku 90. let byla kurátorkou Sbírky moderního umění NG a odtud přešla v roce 1992 z popudu ředitele Jana Sekery k němu do tehdejší Středočeské galerie v Praze, o rok později přejmenované na České muzeum výtvarného umění v Praze (dnešní GASK v Kutné Hoře). Zde se jako kurátorka malby významným způsobem zasloužila o rozvoj sbírkotvorné a výstavní strategie.

Byla iniciátorkou velkých uměleckých přehlídek a výstavních projektů, jež si kladly za cíl v situaci scházející stálé expozice nejen postupně představovat sbírky, nýbrž také vystavovat současné české umění a být vhodnou platformou promyšlené akviziční politiky. Za zmínku stojí např. výstavy Umění zastaveného času – Česká výtvarná scéna 19691985, 1996; Exprese, 2005 či přehlídky s mezioborovým přesahem, v nichž zúročila etnologická studia: Folklorismy v českém výtvarném umění XX. století, 2004; Exotismy ve výtvarném umění XX. století v Čechách a na Moravě, 2007. Vedle kurátorské činnosti byla v letech 20002005 členkou výboru Uměleckohistorické společnosti. Předtím, než byla v roce 2008 jmenována ředitelkou Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, podílela se také na koncepci vize pro budoucí Centrum umění v bývalé jezuitské koleji v Kutné Hoře, kam nakonec galerie již pod názvem GASK přesídlila.

V době desetiletého působení v roudnické galerii završila svůj profesní růst, v němž mohla plně uplatnit svůj intelekt, talent i citlivého ducha. Navázala na kulturní a výtvarné tradice města spojené s geniem loci Lobkowiczkého zámku a se zakladatelskými osobnostmi galerie Augustem Švagrovským a Milošem Saxlem. Zasloužila se o přípravu množství výstavních projektů (komponovaných do tematických cyklů) s jednoznačně nadregionálním přesahem. Stála za organizováním stěžejních kulturních a společenskovědních akcí města spjatých mimo jiné též s historií regionu, ať už se jednalo o digitalizaci a zpřístupnění on-line sbírek, rekonstrukci depozitáře, o akce pro záchranu barokního pivovaru či vznik architektonického projektu na přestavbu a rozšíření galerijní budovy.

Díky svrchované erudici a osobním kontaktům zásadním způsobem rozšířila roudnické sbírky o více než 300 děl. Tyto akvizice byly v ekonomicky nepříznivé době získány z velké části prostřednictvím darů, mezi něž náleží i rozsáhlý konvolut děl Jitky a Květy Válových, s nimiž dlouhá léta udržovala blízký vztah. Zásluhou její intuice a nadstandardního pracovního nasazení získala galerie v roce 2010 zvláštní cenu v rámci Národní soutěže muzeí Gloria musaealis za výstavu pozdně středověkého pašijového cyklu Hanse Hesseho z roudnického kostela. V témže roce získala titul Podřipan roku udělovaný Vlastivědným spolkem Říp za příkladnou propagaci regionu Podřipsko.

Vedle celoživotní pestré publikační a výstavní činnosti byla Potůčková také iniciátorem oslav významných jubileí roudnické galerie. U této příležitosti byly vydány dva rozsáhlé katalogy roudnických sbírek: 100 uměleckých děl ze sbírek Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem ke stému výročí založení a 50 uměleckých děl ze sbírek Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem k padesátiletému výročí od otevření nové galerijní budovy. Až do posledních dní se za nepřízně těžké choroby aktivně podílela na činnosti galerie a bohatém programu jubilejního roku 2018. Vedle ředitelské funkce byla členkou předsednictva Rady galerií ČR, členkou řady nákupních komisí v galeriích po celé republice, členkou Poradního sboru generálního ředitele při sbírce grafiky a kresby Národní galerie pro sbírkotvornou činnost, členkou grantové komise Ministerstva kultury ČR aj.

Alena Potůčková ke své práci přistupovala s největší zodpovědností, nesmírným životním entusiasmem, zápalem a mezioborovým přesahem; vážila si jak kolegiální solidarity, tak i osvětové úlohy umění. Ostatně výtvarné umění a hudbu, kterou milovala a jako nedílnou součást ji i zahrnovala do galerijního programu, považovala za jedny z nejdůležitějších nositelů humanistických idejí.

Autor/ka anotace
Magdalena Deverová

Publikováno
2019

Profesní životopis

Vzdělání, granty a stipendia

Vzdělání:

1983–1984
stipendijní pobyt v Paříži, Francie

1977–1980
Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnešní Masarykova univerzita v Brně), Filozofická fakulta, doktorské studium (PhD.), disertace v oboru dějiny umění

1972–1977
Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnešní Masarykova univerzita v Brně), Filozofická fakulta, dějiny umění (prof. I. Krsek, Z. Kudělka, J. Sedlář) a etnografie (prof. R. Jeřábek) – absolvovala diplomovou prací z oboru etnologie

 

Ocenění:

2010
„zvláštní cena“ Národní soutěže muzeí Gloria musaealis za výstavu pozdně středověkého pašijového cyklu Hanse Hesseho z roudnického kostela, Praha

2010
„Podřipan roku“ udělovaný Vlastivědným spolkem Říp za příkladnou propagaci regionu Podřipsko

Praxe

2008–2018
ředitelka, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem

 

2001–2004
členka komory kurátorů, později členka předsednictva Rady galerií

 

2000–2005
členka výboru Uměleckohistorické společnosti

 

1992–2008
kurátorka sbírky malby, Středočeská galerie v Praze (od r. 1993 přejmenovaná na České muzeum výtvarných umění v Praze, od r. 2009 přejmenovaná na Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře)

 

1992
kurátorka sbírky moderního umění, Národní galerie v Praze

 

1977–1992
pracovala v oddělení regionálních galerií Národní galerie v Praze

Výstavy

Výstavy a akce do databáze nezařazené

Samostatné kurátorské projekty

 

2018

Národ sobě. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Jaro / Československá výtvarná scéna 1966–1968. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

 

2017       

Karel Pauzer / Hana Purkrábková / Bytosti. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Kateřina Štenclová: Světlo barvy II. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Christian Hubert Rodier a Sol LeWitt. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L. Pavel Kopřiva, Jiří Černický / War Zone. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

 

2016       

Cesty imaginace / Meziválečná avantgarda ze sbírek Alšovy jihočeské galerie. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Vladimíra Drahozalová: Nad hlavou. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Monika Havlíčková: Insula. Karlovy Vary: Galerie umění Karlovy Vary

Jana Krejzová a Kristýna Šormová / Raku a haiku. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Jiří Brodský: Restaurátorské práce / inspirace. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Jan Hendrych / Rastislav Jacko / Učitel a žák II. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

 

2015       

Ivana Hejduková: Místo, kde pravěký člověk hrál na hudební nástroj. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Kurt Gebauer: Plavkyně pod klenbou. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

 

2014

Stanislav Diviš: Z nových cyklů. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

 

2013

Marie Filippovová: SUO ANNO. Praha: Topičův salon

Ivan Ouhel: Tutti colori. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Jan Šafránek: Na cestě. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Otakar Nejedlý: Z Čech na Cejlon, do Indie a zpátky. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Marie Filippovová: Pro toto místo. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

 

2012

Milada Poliánová: Malba na divoko. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Eva Brodská: Opět (v Makrokoulích). Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Petr Bareš: Obrazy a pastely. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Stanislav Malý: Ukryto před světem. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Jitka Válová / Lilie. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

 

2011

Jiří Sopko, Pavel Šmíd. Učitel a žák. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Veronika Richterová: Nebezpečná laguna. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Pocta Miloši Saxlovi. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Iva Mašínová: Potichu a do ticha. Roudnice nad Labem:  Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem

Daniela Vinopalová. Roudnice nad Labem:  Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Pocta Olze Čechové. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

 

2010

Mariana Alasseur – Říp. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Miroslav Machotka: Fotografie. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Jiří Brodský: Prosté motivy. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Otakar Slavík: Barvou o život. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Jitka Válová: Setkání. Praha: Topičův salon

Antonín Slavíček (1870–1910). Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L. (spolu s Janou Orlíkovou)

 

2009       

Josef Čapek: Země a lidé. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Pavel Kopřiva / Vše je tak pomalé. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Jitka Válová: Hudba (Lité kresby na hudební motivy). Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Barbora Šlapetová, Lukáš Rittste Přemístění. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Petr Kvíčala: Výstava jednoho obrazu (Z cyklu Sváteční ubrusy pro všední den). Roudnice nad Labem:  Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

František Ronovský: Vzpomínky 1965–1970. Roudnice nad Labem:  Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Miloš Ševčík: Chvění / Schwingungen. Roudnice nad Labem:  Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

Monika Havlíčková: Hippodrom (Sochy a kresby). Roudnice nad Labem:  Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

 

2007

Marta Kolářová: Výlety a návraty. Ostrava: Galerie Beseda

 

2002       

Bedřich Dlouhý: Autoportrét II. (1999–2002). Praha: Galerie Nová Síň

 

1999       

Vladimír Novák: Muž ve větru / Man in the Wind. Praha: Gema Art

 

1998       

Ivan Ouhel: Devadesátá léta (Čas obrazu). Praha: České muzeum výtvarných umění

 

1995       

Petr Kvíčala. Praha: České muzeum výtvarných umění

Jan Ambrůz. Praha: České muzeum výtvarných umění

 

1994       

Michal Šarše: Cesta. Praha: České muzeum výtvarných umění

Petr Pavlík: Všechno je jinak. Praha: Středoevropská galerie a nakladatelství

Vladimír Novák. Praha: České muzeum výtvarných umění

Jiří Beránek. Praha: České muzeum výtvarných umění

 

1993       

Stanislav Zippe: Světelně prostorová instalace. Praha: Středočeská galerie

 

1986       

Michael Rittstein: Kresby. Praha: Opatov

 

1983       

Ivan Bednář: Obrazy. Vysoké Mýto: Městská galerie Vysoké Mýto

 

1982       

Jiří Načeradský: Výběr z díla (Obrazy). Rychnov nad Kněžnou: Orlická galerie

 

 

 

Kolektivní kurátorské projekty

 

2018

Vdovy S / SEKAL / SLAVÍK / SÝKORA. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L. (ve spolupráci s Duňou Slavíkovou)

 

2015

Schránka pro ducha / Výstava k 50. výročí otevření Galerie moderního umění. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L. (ve spolupráci s Ninou Michlovskou)

 

2012     

Ostrava! Ostrava! (Nejen zlatá šedesátá ze sbírek GVU v Ostravě). Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L.

 

2010

Petr Pavlík: Poutnice v labyrintu / Girl Pilgrim in the Labyrinth, Gallery. Karlovy Vary a Zlín: galerie Karlovy Vary, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně

Vzpomínka na 1. mezinárodní malířské symposium Roudnice ´70. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici n. L. (ve spolupráci s Andreou Turjanicovou)

 

2008     

Jan Šafránek: Svět lidí / The World of People. Praha: Galerie Lajka

 

2007     

Exotismy ve výtvarném umění XX. století v Čechách a na Moravě / Exoticisms in 20th century Art in Bohemia and Moravia. Praha: České muzeum výtvarných umění

Osma po 100 letech: výstava ke 100. výročí 1. výstavy Osmy. Praha: České muzeum výtvarných umění v Praze (6. dubna 17. června 2007), Pardubice: Východočeská galerie v Pardubicích (27. června 9. září 2007)

 

2006     

Klenoty českého a slovenského moderného maliarstva 1907–1945 / Treasures from Czech and Slovak modern painting 1907–1945. Bratislava: Galéria města Bratislavy

 

2005     

Exprese / Expressiveness. Praha: České muzeum výtvarných umění

 

2004     

Kresba, kresba... (Česká kresba 80. let 20. století ze sbírek členských galerií RG ČR). Plzeň: Západočeská galerie v Plzni

Folklorismy v českém výtvarném umění XX. století / Folklorism in 20th century Czech Art. Praha: České muzeum výtvarných umění

 

2003     

...o technice... / ...about technology... (Několik pohledů na současné české umění / several views of contemporary Czech art). Praha: České muzeum výtvarných umění

 

2002     

Ostrov (České výtvarné umění 1918–1938 ze sbírek Českého muzea výtvarných umění). Zlín: Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně

Možnosti proměny II. Karlovy Vary: Galerie umění Karlovy Vary

 

2001     

...o lidech... / About People... (Několik pohledů na současné české výtvarné umění / Several views of contemporary Czech art). Praha: České muzeum výtvarných umění

 

2000     

Jitka a Květa Válovy

100 + 1 uměleckých děl z dvacátého století / 100 + 1 Art Works of the Twentieth Century (1900… 2000). Praha: České muzeum výtvarných umění

 

1999     

Umění zrychleného času (Česká výtvarná scéna 1958–1968). Praha: České muzeum výtvarných umění

Civilizace (České umění čtyřicátých let ze sbírek Českého muzea výtvarných umění v Praze). Praha:  České muzeum výtvarných umění

 

1998     

...o přírodě... / ...About Nature... (Několik pohledů na současné české výtvarné umění). Praha: České muzeum výtvarných umění

 

1997     

Jitka a Květa Válovy

Skupina 42 (Pohled do sbírek Českého muzea výtvarných umění. Praha: České muzeum výtvarných umění

 

1996     

Ostrov (České výtvarné umění 1918–1938 ze sbírek Českého muzea výtvarných umění). Praha: České muzeum výtvarných umění

Eine Promenade der Romantiker. Praha: České muzeum výtvarných umění

Jitka & Květa Válovy. Hranice: Městské muzeum a galerie

Umění zastaveného času / Art when time stood still (Česká výtvarná scéna 1969–1985). Praha: České muzeum výtvarných umění

 

1995     

České výtvarné umění XX. století (Ze sbírek Českého muzea výtvarných umění). Praha: České muzeum výtvarných umění

 

1994     

Záznam nejrozmanitějších faktorů… (České malířství 2. poloviny 20. století ze sbírek státních galerií). Praha: Jízdárna Pražského hradu

 

1993     

České výtvarné umění 1930–1960 / Czech Visual Art 1930–1960 (České muzeum výtvarných umění / The Czech Museum of Fine Arts). Praha: České muzeum výtvarných umění

Jitka a Květa Válovy. Praha: Středočeská galerie v Praze

 

1992     

České výtvarné umění 1960–1990 / Czech Visual Art 1960–1990. Praha: Středočeská galerie v Praze

 

1991     

Vent D'est: Quatre expressions de la peinture Tcheque. Francie?

...a po deseti letech. Karlovy Vary: Galerie umění Karlovy Vary

 

1985     

Ivan Bednář: Obrazy 1962 / 1984, Miloš Hruška: Plastiky 1978 / 1984. Praha:  Galerie bratří Čapků

 

1983     

Obrazy a sochy. Praha: Gong – obvodní kulturní dům Praha 9

 

1981     

Načeradský, Němec, Sopko, Lamr. Sokolov: Městské kulturní středisko v Sokolově

 

Bibliografie

Bibliografie

Publikace (kolektiv autorů):

 

2014       

MICHLOVSKÁ, Nina a POTŮČKOVÁ, Alena ed. 50 uměleckých děl ze sbírek Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem / 50 Artworks from the Collections of the Gallery of Modern Art in Roudnice nad Labem. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, 2014.

 

2013       

POTŮČKOVÁ, Alena.  In: SOZANSKÝ, Jiří et al. Jiří Sozanský: Zóna. Praha: KANT, 2013.

 

2011       

POTŮČKOVÁ, Alena ed. 100 uměleckých děl ze sbírek Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem ke stému výročí založení / 100 Artworks from the Collections of the Gallery of Modern Art in Roudnice nad Labem to mark its centenary. Roudnice nad Labem: Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, 2011.

 

2009       

POTŮČKOVÁ, Alena. In: HORÁK, Ondřej et al. Galerie Středočeského kraje: východiska, prostředky a cíle transformace. Kutná Hora, Praha: Galerie Středočeského kraje (GASK), 2009.

 

2001       

POTŮČKOVÁ, Alena.  In: AUSSENBERG, Štěpán. České muzeum výtvarných umění (Praha, Česko). České muzeum výtvarných umění v Praze, Centrum umění Kutná Hora: historie, současnost a budoucnost / The Czech Museum of Fine Arts, Prague, Kutná Hora Arts Centre: past, present and future. Praha: České muzeum výtvarných umění; Hradec Králové: ARN Studio, 2001.

 

Katalogy výstav:

viz soupis výstav

 

 

Výběr z článků:

 

2015

POTŮČKOVÁ, Alena. Sbírka Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem. Revue Art: čtvrtletník o současném umění. 2015, roč. 8, č. 3, s. 52–61. 

 

2014

POTŮČKOVÁ, Alena. Dojmy z nové expozice / Václav Mílek, Jiří Jůza, Daniel Novák, Alena Potůčková, Petra Příkazská, Nina Michlovská, Markéta Kroupová, Jan Kudrna. Prostor Zlín: výtvarné umění – architektura – historie – poesie. 2014, roč. 21, č. 1, s. 2–9.

 

2011

POTŮČKOVÁ, Alena. Ještě k jubileu Pavly Pečinkové. Zprávy Společnosti bratří Čapků. 2011, 103, s. 3.         

POTŮČKOVÁ, Alena. Nebezpečná laguna Veroniky Richterové. Ateliér. 2011, roč. 24, č. 14–15, s. 5.

 

2010

POTŮČKOVÁ, Alena. Setkání. Ateliér. 2010, roč. 23, č. 9, s. 4.

POTŮČKOVÁ, Alena. Vše je tak pomalé. Ateliér. 2010, roč. 23, č.1, s. 12.                       

 

2009       

POTŮČKOVÁ, Alena. Ze střední Evropy ven a zase zpátky. Ateliér. 2009, roč. 22, č. 8, s. 12.                         

 

2008

POTŮČKOVÁ, Alena, KŘÍŽOVÁ, Alena a HORŇÁKOVÁ, Ladislava. Jedna tvář. A2. 2008, roč. 4, č. 15, s. 7.

POTŮČKOVÁ, Alena. Exotismy ve výtvarném umění XX. století v Čechách a na Moravě.  Prostor Zlín: výtvarné umění – architektura – historie – poesie. 2008, roč. 15, č. 1, s. 30–35.

 

2007

POTŮČKOVÁ, Alena. Před sklizní. Ateliér. 2007, roč. 20, č. 20, s. 1.  

POTŮČKOVÁ, Alena. Duše, tělo, plech a papír. Ateliér. 2007, roč. 20, č. 8, s. 16.            

 

2006

POTŮČKOVÁ, Alena. Uprostřed století uprostřed Evropy. Prostor Zlín: výtvarné umění – architektura – historie – poesie. 2006, roč. 13, č. 4, s. 18–21.                              

 

2005

POTŮČKOVÁ, Alena. Zóna. Ateliér. 2005, roč. 18, č. 11.

 

2004

POTŮČKOVÁ, Alena. Příběh o světle. Ateliér. 2004, roč. 17, č. 2, s. 1, 6.          

 

2002

POTŮČKOVÁ, Alena. Možnosti proměny II. Ateliér. 2002, roč. 15, č. 22, s. 16.                                

POTŮČKOVÁ, Alena. Ostrov: pohled do výstavy v Domě umění.  Prostor Zlín. 2002, roč. 9, č. 4-6 (2002), s. 3–5.

 

2001

POTŮČKOVÁ, Alena. Klasik dětské ilustrace: k výstavě Ondřeje Sekory v Moravské galerii v Brně. Bulletin Moravské galerie v Brně. 2001, sv. 57, s. 190–191.

 

2000

POTŮČKOVÁ, Alena. Karlovarská galerie bilancuje. Ateliér. 2000, roč. 13, č. 12, s. 1, 4.

POTŮČKOVÁ, Alena. O bytí a vědomí a o mravnosti. Ateliér. 2000, roč. 13, č. 7, s. 16.

 

1999

POTŮČKOVÁ, Alena. O senzibilitě a opravdovosti malířského gest. Ateliér. 1999, roč. 12, č. 24, s. 8.

POTŮČKOVÁ, Alena. Ostravská galerie mění tvář. Ateliér. 1999, roč. 12, č. 22, s. 4.                       

POTŮČKOVÁ, Alena. S Tvrdohlavými tam a zase zpátky!. Ateliér. 1999, roč. 12, č. 12, s. 16.

POTŮČKOVÁ, Alena. Inspirativní dědictví – k výstavě Skupiny 42. Ateliér. 1999, roč. 12, č. 1, s. 16.

POTŮČKOVÁ, Alena. Miloš Ševčík. Moderní byt. 1999, roč. 3, č. 7, s. 134.

 

1998

POTŮČKOVÁ, Alena. Galerie Benedikta Rejta. Ateliér. 1998, roč. 11, č. 21 (19981022), s. 1, 16.   

POTŮČKOVÁ, Alena. Květa Válová. Prostor Zlín. 1998, roč. 6, č. 5, s. 16–17.

 

1997

POTŮČKOVÁ, Alena. Krajina jako otevřený problém. Ateliér. 1997, roč. 10, č. 26, s. 1.

POTŮČKOVÁ, Alena. Přelom století ve světle teorie komplexity podruhé, tentokrát o antropologii a o přírodě?. Ateliér. 1997, roč. 10, č. 21, s. 12.

POTŮČKOVÁ, Alena. Sever ve Špálovce – Co na to Východ, Západ a Jih?. Ateliér. 1997, roč. 10, č. 21, s. 5.

POTŮČKOVÁ, Alena. Vladimír Novák. Ateliér. 1997, roč. 10, č. 8, s. 5.

POTŮČKOVÁ, Alena. Jitro kouzelníků?: Přelom tisíciletí ve světle teorie komplexity. Ateliér. 1997, roč. 10, č. 5, s. 1.

POTŮČKOVÁ, Alena. Sionovo velké téma. Ateliér. 1997, roč. 9, č. 17–18, s. 12.

 

1996       

POTŮČKOVÁ, Alena. Expresivní intimita. Ateliér. 1996, roč. 9, č. 4, s. 5.

 

1995

POTŮČKOVÁ, Alena. 2x informel po 35 letech. Literární noviny. 1995, roč. 6, č. 44, s. 13.

POTŮČKOVÁ, Alena. Zrcadlo vlastní historie. Ateliér. 1995, roč. 8, č. 1, s. 1.

 

1993

POTŮČKOVÁ, Alena. Metaforická malba Jitky a Květy Válových.  Literární noviny. 1993, roč. 2, č. 178, s. 6.

POTŮČKOVÁ, Alena. Obraz a báseň Rudolfa Němce.  Literární noviny. 1993, roč. 4, č. 21, s. 11.

 

1992

POTŮČKOVÁ, Alena. Ultrafialové světy Jindřicha Štyrského a Toyen.  Literární noviny. 1992, roč. 3, č. 50, s. 7.

POTŮČKOVÁ, Alena. Reklama na nekonečno. Ateliér. 1992, roč. 5, č. 25–26 (19921210), s. 1, 4.

POTŮČKOVÁ, Alena. Anketa k problematice Národní galerie a otázce podoby moderní galerie. Ateliér. 1992, roč. 5, č. 5, s. 6–7.

 

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu