O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Ladislav Zikmund-Lender

Narozen(a)
1985
Místo narození
Prachovice, okr. Chrudim
Působiště
Praha, Brno
Web
zikmundlenderdotcom.wordpress.com
www.pravyuhel.com
Klíčová slova

O teoretikovi

Ladislav Zikmund-Lender je historik a teoretik umění, kurátor a publicista.

Bakalářské studium dějin umění na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy zakončil prací o královéhradeckém architektovi Václavovi Rejchlovi (2011). Diplomovou práci obhájenou v Semináři pro dějiny umění Filozofické fakulty Masarykovy univerzity věnoval vrcholné tvorbě architekta Jana Kotěry (2014). Následujícího roku na FF MU obhájil také svou rigorózní práci. V současnosti působí jako odborný asistent na Katedře teorií a dějin umění Fakulty výtvarných umění VUT v Brně.

Svou badatelskou pozornost Zikmund-Lender směřuje především k problematikám architektury a designu 20. století a tématům nahlédnutelným optikami genderových a queer studií. Obě linie jeho badatelského zájmu se přitom nezřídka prolínají, a to nejen volbou samotných témat, ale především charakteristicky revizionistickou citlivostí, se kterou jsou nazírána a analyzována.

Nedávným vydáním výpravné monografie věnované problematikám moderní architektury v Hradci Králové (Struktura města v zeleni: Moderní architektura v Hradci Králové, 2017 – založeno na rigorózní práci) završil Zikmund­-Lender celou řadu starších studií zasvěcených rozličným tvůrčím osobnostem, které v průběhu 20. století působily ve městě, jež je zároveň historikovým rodištěm. Ve spektru osobností a stavebních počinů, které významnou měrou určily dnešní obraz Hradce Králové, věnuje – v metodologických rámcích marxistické a feministické kritiky modernitypozornost jak nejvýraznějším realizacím kanonických tvůrců typu Jana Kotěry či Josefa Gočára, tak i marginalizovaným tématům a problematikám, které se „minulý kánon oboru rozhodl z dějin umění vyloučit“ (kromě památek Židovské obce se zabývá například tvorbou méně „progresivních“ stavitelů i opomíjených, německy hovořících tvůrců).

Také osobnosti a díla architekta Jana Kotěry se Zikmund-­Lender ve své bibliografii dotýká s tendencí k dekonstrukci a novému promyšlení (rethinking) jeho „zakladatelského mýtu“. Ve své diplomové práci tak naráží na problematiku genderové polarity konstruované a upevňované návrhy modernistických interiérů a předpokládaným způsobem jejich užívání. K problematice takto utvrzované genderové nerovnosti a roli sexuality při utváření a přetváření životního prostoru jednotlivce vůbec se pak vrací i prostřednictvím svého textu pro katalog výstavy Prostory touhy: Je architektura sexy?, kterou v roce 2016 spolukurátoroval (katalog zahrnuje také texty Aarona Betskyho a Beatriz Colominy, k jejichž pracím se Zikmund-Lender opakovaně vztahuje).

Řadu textů věnovaných queer problematikám započal Zikmund-Lender svým příspěvkem na 3. sjezdu historiků umění konaném v roce 2008 (Vlastní pokoj, kam se nesmí. Gay a lesbická studia v českých dějinách umění, publ. 2011) a dvojicí studií, jež byly zahrnuty do průlomové publikace Homosexualita v dějinách české kultury vzniklé pod vedením Martina C. Putny (2011, reedice 2013). Zikmund-Lender zde představil některé z nejvýraznějších neheterosexuálních osobností historie i současnosti české umělecké scény a dotkl se také problematiky specifických „kódů“ české queer vizuální produkce. Opakovaně se ve svých textech navrací například k osobnosti básníka a uměleckého amatéra Jiřího Karáska ze Lvovic a prostřednictvím jeho vztahu k polskému malíři Wlastimilovi Hofmanovi také k tématu queer sběratelství nebo k roli heterosexuálních mužských umělců ve formování queer vizuality a vizuální reprezentace (viz např. Touha uchovávat: Queer sexuality a kulturní praxe sběratelství a konzervace památek, 2016, Shifting Male Bonds in the Visual Arts: Queer Visual Art Created by Heterosexual Male Artists, 2014). Širšímu evropskému publiku představil Zikmund-Lender českou, resp. středoevropskou queer uměleckou produkci výstavou What a Material!: Queer Art from Central Europe, která proběhla roku 2012 v amsterodamské galerii P.A.X. 2012 (viz také Růžová zóna: Rámce queer umění ve střední Evropě, 2014).

Ve svých teoretických a publicistických textech se Ladislav Zikmund-Lender nebrání projevům vlastního politicko-aktivistického smýšlení. V recentní studii věnované queer mysliteli Edwardu Carpenterovi apeluje na současný „aktivistický mainstream“ a připomíná tradičně levicový potenciál anglo­amerického queer aktivismu, který by mohl přispět k vytvoření nebo posílení alternativy tuzemského LGBT hnutí („Umělec roven přadleně“: Queer socialismus a texty o umění Edwarda Carpentera, s. 338–339; viz také Duhové zlo, a2larm.cz). Své často otevřeně kritické názory a komentáře publikuje pravidelně zejména na webu Artalk.cz – dříve také ve vlastní rubrice s názvem In fundamine.

Mezi publikacemi Zikmunda-­Lendera, jenž v minulosti působil jako pracovník památkové péče a odborný redaktor časopisu Zprávy památkové péče, nechybí ani četné stati věnované problematice ochrany památek nebo prezentace uměleckých děl ve veřejném prostoru („Pohrdá, utlačuje, znehodnocuje“: Realizace sochařských děl ve veřejném prostoru z pohledu památkové péče, 2016). Aktivně se angažoval v kauze bouraného hotelu Praha (participoval také na jeho aktuální monografii, viz Hotel Praha, 2019) nebo hrozící demolice Libeňského mostu. Přitom připomíná, že zachování kulturního dědictví je „jedním ze základních lidských práv, jehož obhajoba je naší odpovědností stejně jako boj za ostatní lidská práva“ (Za památkovou péči radikálnější, a2larm.cz). Zikmund-Lender je též odborným garantem probíhajícího osvětového projektu Královéhradecký architektonický manuál, jehož cílem je prostřednictvím online databáze poskytnout informace o významných realizacích moderní architektury ve městě širší veřejnosti.

Ladislav Zikmund-Lender provozuje vlastní nakladatelství Pravý úhel, specializující se na literaturu o výtvarném umění. Působí také jako místopředseda Společnosti pro queer paměť (SPQP), která svou činností přispívá ke konstituování a zachování dějin a paměti české LGBT komunity.

Autor/ka anotace
Tadeáš Kadlec

Publikováno
2019

Profesní životopis

Vzdělání, granty a stipendia

Vzdělání

2015
Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Dějiny umění (PhDr.), práce na téma Struktua města v zeleni: Kapitoly z dějin architektury 20. století v Hradci Králové.

2011–2014
Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Dějiny umění (Mgr.), práce na téma Dílo zrající v tichu: Vrcholná tvorba Jana Kotěry (1908–1914).

2005–2011
Univerzita Karlova, Katolická teologická fakulta, Dějiny křesťanského umění (Bc.), práce na téma: Architekt Václav Rejchl.

 

Stipendia

2016–2017
Fulbright-Masarykovo stipendium, Universitry of California, Berkeley

 

Praxe

Zaměstnání

2018–dosud
Vysoké učení technické v Brně, Fakulta výtvarných umění, Katedra teorií a dějin umění
Odborný asistent

2014–2018
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Filozofická fakulta, Ústav věd o umění a kultuře
Externí vyučující

2012–2014
NPÚ – ústřední pracoviště v Praze
Odborný redaktor časopisu Zprávy památkové péče

2009–2011
Kotěrovo centrum – Trmalova vila v Praze
Ředitel

2008–2009
CCEA – Centrum pro středoevropskou architekturu
Creative manager

Výstavy

Výstavy a akce do databáze nezařazené

2019
Sluneční město: Architektonické dědictví z let 1948–1989, Ústí nad Labem: Galerie Hraničář (s Martinou Johnovou), 6. 3.–26. 7. 2019.

2018
Tvary, barvy, pohodlí: Nábytek Jitona, Cheb: Retromuseum, 18. 10. 2018–14. 4. 2019.

2016
JKOK: Nekonečno Jana Kaplického, Praha: Galerie Tančící dům, 8. 11. 2016–12. 3. 2017.

Prostory touhy: Je architektura sexy?, Praha: Galerie Jaroslava Frágnera (s Danem Mertou a Filipem Šenkem), 5. 8.–25. 9. 2016.

2012
What a Material!: Queer Art from Central Europe, Amesterdam: P.A.X. 2012. 27. 7. –28. 8. 2012

2013
Slavné vily Čech, Moravy a Slezska, Praha: Národní technická knihovna.  20. 10. – 28. 11. 2010

2010
Luxferový luxus: Nekolektivní bydlení 70. let v Československu, Praha: Trmalova vila. 28. 5. – 9. 9. 2010

2009
Bydlení 1900–1920, stálá expozice v Trmalově vile, Praha: Trmalova vila. 1. 12. 2009 – 30. 8. 2011

2008
Fifty-fifty: Gender, porno a umění, Praha: Hala C. 26.9. – 14. 10. 2008

2007
Žena a secese, Praha: FF UK.

Bibliografie

Bibliografie

Monografie, editované kolektivní monografie a sborníky

·         Ladislav Zikmund-Lender, Tvary, barvy, pohodlí: Nábytek Jitona, kat. výst., Cheb: GAVU Cheb – České Budějovice: AJG, 2019, 175 s.

·         Ladislav Zikmund-Lender, Struktura města v zeleni: Moderní architektura v Hradci Králové, Hradec Králové: Pravý úhel – Filozofická fakulta UHK, 2017, 279 s.

·         Ladislav Zikmund-Lender, Jan Kotěra v Hradci/Jan Kotěra in Hradec, Hradec Králové: Pravý úhel, 2016, 145 s.

·         Ladislav Zikmund-Lender, Milan Rejchl: Architektura a výtvarné dílo, Hradec Králové – Praha: Ladislav Zikmund – Pravý úhel, 2016, 52 s.  

·         Jiří Zikmund, Ladislav Zikmund-Lender (eds.), Architektura Hradce Králové na fotografiích Josefa Sudka, Praha: Zikmund Hradec Králové, 2014, 116 s. Úvod: Fotografie a architektura; architektura a fotografie, 6–7 (s Jiřím Zikmundem), Obraz města: Cesty moderní architektury v Hradci Králové, s. 18–31, Katalog vyobrazených lokalit, s. 79–108 (s Jaroslavou Pospíšilovou).

·         Ladislav Zikmund-Lender (ed.), Experimentální sídliště Invalidovna, Praha: Zikmund Hradec Králové – Národní památkový ústav, 2014, 143 s. Úvod aneb hledání experimentu, s. 9–13, Občanská vybavenost a zeleň, s. 42–62.

·         Ladislav Zikmund-Lender (ed.), Design/nábytek/interiéry: Osobnosti a sbírky nábytkového designu 19. a 20. století, Praha: Zikmund Hradec Králové, 2014, 219 s. Úvod/Přísaha na staré židle: Prostředí UPM a fasety myšlení o designu nábytku, s. 48–55, Jan Kotěra a poválečný dekorativismus: Návrh bytu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Pražském hradě, s. 80–85, Karel Prager: Interiér a nábytek v architektuře, s. 160–165, Hradec Králové: Nábytkový design 20. století ve sbírkách Muzea východních Čech, s. 198­–203.

·         Ladislav Zikmund-Lender, Památky a paměť Židovské obce v Hradci Králové, Hradec Králové: Ladislav Zikmund, 2013, 39 s.

·         Ladislav Zikmund-Lender, Okolí Müllerovy vily, Praha: Muzeum hlavního města Prahy, 2013, 59 s.

·         Ladislav Zikmund-Lender – Jan Zikmund (eds.), Budova muzea v Hradci Králové/The Museum House in Hradec Králové, Hradec Králové: NPÚ, 2013, 167 s. Úvod, s. 10–11 (s Jiřím Zikmundem), Jan Kotěra a Hradec Králové, s. 15–22, Projektování, výstavba a vybavování, s. 23–38, Exteriéry, s. 47–72, Interiéry, s. 73–132, Druhý život budovy, s. 133–144, Medailony, s. 145–158 (s Lukášem Nozarem).

·         Ladislav Zikmund-Lender, Tři generace architektů: Václav st., Václav ml., Jan a Milan Rejchlovi, Hradec Králové: Ladislav Zikmund, 2012, 138 s.

·         Ladislav Zikmund-Lender (ed.), What a Material!: Queer Art from Central Europe, Prague: Ladislav Zikmund, 2012, 56 s. Pink Zone: Frames of Queer Art in Central Europe, s. 1–12.

·         Ladislav Zikmund-Lender (ed.), V!Z: Texty o (queer) kultuře, reprezentaci, vizualitě, Praha: Charlie – Interaktiv.cz, 2011, 48 s. Okamžik pravdy: reprezentace stereotypu ve vizuální kultuře, s. 25–35, Muž v uniformě, gay atrakce a kulturní dějiny, s. 44–48.

·         Ladislav Zikmund-Lender, Trmalova vila: Průvodce, Praha: Foibos Bohemia, 2010, 42 s.

·         Ladislav Zikmund-Lender (ed.), Důmuzeum: Historic House Museum v České republice, Praha: Foibos Bohemia – Interaktiv.cz, 2011, 45 s. Hausmuzeum u nás?, s. 17–22.

·         Ladislav Zikmund-Lender (ed.), Gender a umění 19. a 20. století: Metody, koncepce, interpretace, Praha: Interaktiv.cz, 2009, 40 s. A k čemu to vlastně je?, s. 2, Oživovat umrtvené nebo umrtvovat oživené? Vystavovat women, gender a queer art, s. 22–29, Sex and the City: Gender, sexualita, architektura a veřejný prostor, s. 36–40.

·         Ladislav Zikmund-Lender, Ochránkyně pražských ulic, Praha: Mladá fronta, 2008, 195 s.

·         Ladislav Zikmund-Lender, Fifty-fifty: Gender, porno a umění, kat. výst., Praha: Exhibit o. s., 2008.

·         Ladislav Zikmund (ed.), Gender a umění 19. století: Studentský sborník, Praha: Interaktiv.cz, 2007, 46 s. Percepce gay identity v akademickém umění 19. století, s. 8–17, Mezi reprezentací a intimitou: Poznámky k ideji a vybavení ženského salonu 19. století, s. 24–29.

·         Ladislav Zikmund (ed.), Žena a secese, kat. výst., Praha: Interaktiv.cz, 2007, 20 s. Žena a umění: Metodologický příspěvek, s. 2–5, Músa národa českého: Žena v umění tzv. generace Národního divadla, s. 8–10, Za bránou tisící: Žena v díle Alfonse Muchy, s. 11–13, Nad námi vždy bdí: Žena v díle Jana Kotěry, s. 14–18.

Vlastní texty nezařazené do databáze
Stati v odborných časopisech, monografiích a sbornících
·         Pavel Karous (ed.), Ladislav Zikmund-Lender, Martin Kohout, Milena Bartlová, Hotel Praha, Praha 2019. Soutěž, projekt, výstavba, s. 16–35, Hotely ve svahu, s. 36–41, Jaký byl hotel Praha? Pokus o interpretaci, s. 42–51, Hotel Praha nepamátkou, s. 52–55, Obraz hotelu, s. 56–59, Architekti hotelu Praha, s. 230 (s Martinou Žáčkovou).
·         Ladislav Zikmund-Lender, „Umělec roven přadleně“: Queer socialismus a texty o umění Edwarda Carpentera, in: Johana Lomová, Jindřich Vybíral (eds.), Umění a revoluce: MB LX, Praha: UMPRUM, 2018, s. 318–339.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Swishing: Queer Curating in the Heart of Europe, On Curating 37, 2018, s. 73–83.
·         Ladislav Zikmund-Lender, „Bemühen um die intime Raumform“: Architekti Karl Dirnhuber, Kurt Spielmann a Heinrich Kulka na Královéhradecku, in: Marcel Fišer (ed.), Mezery v historii / Lücken in der Geschichte, 2018, umělecko-historické sympozium věnované tvorbě německých a německy hovořících výtvarníků a architektů, působících na území Čech, Moravy a Slezska před rokem 1945. Sborník vybraných příspěvků ze sympozia konaného v Galerii výtvarného umění v Chebu ve dnech 27. a 28. června 2018, Cheb: GAVU Cheb, 2018, s. 43–63, elektronická publikace.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Jaroslav J. Polívka, 1886–1960, in: Eva Heyd (ed.), Lístek do nového světa / Ticket to the New World, Praha: Czech National Trust, 2018, s. 28–43.
·         Hesla, in: Lenka Popelová, Vladimír Šlapeta, Petr Vorlík (eds.) et al., Stavby století Čech, Moravy a Slezska 1918–2018, Praha: Foibos Books s.r.o. – Národní památkový ústav, 2018.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Lekcie z Wrighta v MoMA, Designum 4/2017, s. 62–71.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Urbanismus a architektura 20. století, in: Kolektiv autorů, Dějiny měst: Hradec Králové, Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2017, s. 682–720.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Zborcené hmoty tón. Expozícia českého kubizmu v Dome U Čiernej Matky Božej v Prahe, Designum 1/2016, p. 68–73.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Machoň na export: Reprezentace Československa v zahraničních realizacích architekta Ladislava Machoně, in: Jan Zálešák (ed.) et al., Sborník textů z Doktorandské konference FaVU 2016, Brno 2016, p. 168–184.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Retro na večné časy, in: Designum 3/2016, s. 58–65.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Budoucí město práce: Urbanista Vladimír Zákrejs jako příliš velký vizionář, in: Petr Zvěřina (ed.), Teritoria umění 2016: Vědecká konference doktorandů uměleckých škol, Praha: AMU 2016, s. 24–43.
·         Ladislav Zikmund-Lender, „Pohrdá, utlačuje, znehodnocuje“: Realizace sochařských děl ve veřejném prostoru z pohledu památkové péče, in: Anežka Bartlová, Matouš Lipus (eds.), Manuál monumentu, Praha: UMPRUM, 2016, s. 58–74.
·         Ladislav Zikmund-Lender, „K harmonii šetřením symetrie“: Vladimír Zákrejs a konzervativní základy urbanismu v Hradci Králové / „To Harmony with Reduction of Symmetry“: Vladimír Zákrejs and Conservative Foundations of Urbanism in Hradec Králové, in: Regionání rozvoj mezi teorií a praxí 2/2016, elektronická publikace.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Dělání touhy: Sociální povaha sexualit v architektuře / Doing the Desire: Social Character of Sexualities in Architecture, in: Eliška Hulcová – Ladislav Zikmund-Lender (eds.), Prostory touhy: Je architektura sexy? / Spaces of Desire: Is Architecture Sexy?, Praha: Architectura – Galerie Jaroslava Fragnera, 2016 s. 76–107.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Touha uchovávat: Queer sexuality a kulturní praxe sběratelství a konzervace památek, in: Dagmar Marková – Michal Bočák – Zdeněk Sloboda (eds.), Sexuality 8: Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference, Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2016, s. 128–137.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Architektura a urbanismus, in: Jiří Zikmund (ed.) et al., Fotoalbum města Hradce Králové: 1945–1989, Hradec Králové: Garamon, 2015, s. 14–57.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Stavět a usměrňovat: Vstup Ladislava Machoně do historického prostředí ve 20.–40. letech v kontextu dobového diskurzu památkové péče in: Magdaléna Nová – Marie Opatrná (eds.), Vidět – slyšet – číst – rozumět: Sborník příspěvků mezinárodní konference studentů doktorských studijních programů, Praha: Univerzita Karlova v Praze, Katolická teologická fakulta, 2015, s. 243–248.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Ideologové a technokraté: Architekt Ladislav Machoň (1888–1973) v procesu znárodnění architektury a stavitelství, in: Petr Zvěřina (ed.), Teritoria umění: Vědecká konference doktorandů pražských uměleckých škol, s. 95–112.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Génius průměrnosti: Architekt Jindřich Freiwald v Hradci Králové, in: Monumenta Vivent: Sborník Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Josefově, Josefov: NPÚ, ÚOP v Josefově, 2015, s. 93–101.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Zítřek stavíme dnes: Architektura a urbanismus Hradce Králové v letech 1945–1989, in: Monumenta Vivent: Sborník Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Josefově, Josefov: NPÚ, ÚOP v Josefově, 2015, s. 77–91
·         Ladislav Zikmund-Lender, Památkové přístupy na vrcholu moderny: Třetí soutěž na přestavbu Staroměstské radnice v roce 1909, Zprávy památkové péče 75/3, 2015, s. 211–218.
·         Ladislav Zikmund-Lender, „Vynikati útulností a ladností.“ Sbory Církve československé husitské v Královéhradeckém kraji z 20. a 30. let 20. století a jejich památkové zhodnocení, Zprávy památkové péče 75/2, 2015, s. 115–124.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Jan Kotěra: Between the Ideas shaping Czech Moder Architecture, in: Zsombor Jékely (ed.), Ödön Lechner in Context: Studies of the internation konference on the occasion 100th anniversary of Ödon Lechner’s death, Budapest: Museum of Applied Arts, s. 201–212.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Mými principy, mojí řečí, mým slohem: Korespondence Jana Kotěry Karlu a Naděždě Kramářovým, Opuscula historiae artium 63/1–2, 2014, s. 120–133.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Shifting Male Bonds in the Visual Arts: Queer Visual Art Created by Heterosexual Male Artists, in: Frank G. Karioris – Cassandra Loeser (eds.), Reimagining Masculinities: Beyond Masculinist Epistemology, Oxford: Inter-Disciplinary Press, 2014, s. 43–64.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Růžová zóna: Rámce queer umění ve střední Evropě, Profil súčasného umenia 2/2014, s. 104–113.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Soumrak monumentu: Velkoměstské paláce v pražské moderně, in: Yvette Vašourková (ed.), Velkoměstské paláce: Model udržitelného rozvoje v centrech měst, Praha: ČVUT, 2014, s. 48–53.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Struktura zeleně: František Thomayer a Hradec Králové, in: Regionální rozvoj mezi teorií a praxí, 2/2014, elektronická publikace.
·         Hesla, in: Jan Seidl (ed.) et al., Teplá Praha: Průvodce po queer historii hlavního města 1380–2000, Brno: Černé pole, 2014.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Památková péče o město v zeleni. Obnova staveb a architektonických celků 20. století v MPZ a ochranném pásmu MPR Hradec Králové v posledních letech, Zprávy památkové péče 74/2, 2014, s. 98–108.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Efemérnost kubistického úkazu: Jan Kotěra a architektonický kubismus, in: Michal Novotný (ed.), Kubismus v české architektuře – Sto let poté, Praha: Národní technické muzeum, 2013, s. 95–103.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Palace garáže Jaroslava Nováka v Hradci Králové, in: Petr Vorlík (ed.), Architektura ve službách motorismu, Praha: Výzkumné centrum průmyslového dědictví – FA ČVUT, 2013, s. 99–103.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Kubismus pro Hradec? Budova Zemských hospodářských učilišť v Hradci Králové, Theodor Petřík, 1913–1923, in: Monumenta vivent. Sborník Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Josefově, 2013, s. 51–57.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Vůle k vidění: Obrazy jiné touhy v muzeu umění, in: Bulletin Moravské galerie 69, 2013, s. 90–101.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Karel Honzík – památkář? in: Staletá Praha XXIX, 1/2013, s. 109–113.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Kde se beton snoubí s uměním: Budova muzea v Hradci Králové, in: Beton TKS, 1/2013, s. 24–27.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Duch a vědomí řemesla: Interiérový design budovy muzea v Hradci Králové, in: Jan Kotěra. Jeho učitelé, doba a žáci: Sborník textů mezinárodní konference k výstavě Kotěra: Po stopách moderny (výstava v Muzeu východních Čech v Hradci Králové 6. 9. 2013–2. 2. 2014), Hradec Králové: Muzeum východních Čech, 2013, s. 40-51.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Vrstvy designu: památkářské memento staré vily Josefa Sochora ve Dvoře Králové, Zprávy památkové péče 73/5, 2013, s. 395–399.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Mezi čestným dvorem, parkem a zahradou: Úprava okolí Kotěrovy budovy muzea v Hradci Králové a její kontext, Zprávy památkové péče 73/4, 2013, s. 296–300.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Mizející „brusel“ na nádraží v Havlíčkově Brodě, Zprávy památkové péče 73/3, 2013, s. 259–263.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Stopy architektů Rejchlových v památkové péči, Zprávy památkové péče 73/2, 2013, s. 154–156.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Queer „junk“, in: Stefano Ramello (ed.), Fascination of Queer, 2012, s. 99–107, elektronická publikace.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Muzeum v Hradci Králové: Sto let budovy muzea v Hradci Králové (1909–1913) – perly moderní architektury, Stavba 3/2012, s. 56–63.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Chalupa Jana Herbena od Jana Kotěry: Interpretace a možnosti prezentace, Muzeum: Muzejní a vlastivědná práce 1/2012, s. 21–31.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Vlastní pokoj, kam se nesmí. Gay a lesbická studia v českých dějinách umění, in: Milena Bartlová – Hynek Látal (eds.), Tvarujete si sami?: Sborník 3. sjezdu historiků umění 25.–26. září 2008, Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2011, s. 286–294.
·         Hesla, in: Hana Hermanová, Ladislava Horňáková, Kristýna Jirátová et al., Rodinné domy Jana Kotěry, 2011, Praha: Foibos Books ve spolupráci s Foibos Bohemia, 2011.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Mladík sedící na břehu českého vkusu. Homosexualita a populární žánry výtvarného umění, in: Martin C. Putna a kol., Homosexualita v dějinách české kultury, Praha: Academia, 2011 (2013), s. 379–392.
·         Ladislav Zikmund-Lender, „Nakřivo rostlý výhonek“: Obrazy homosexuality v umění české dekadence, in: Martin C. Putna a kol., Homosexualita v dějinách české kultury, Praha: Academia, 2011 (2013), s. 321–338.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Václav Rejchl – Spolutvůrce a pozorovatel, in: Radek Pokorný (ed.), Královéhradecko. Historický sborník pro poučenou veřejnost 7, 2010, s. 463–474.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Historic House Museum v ČR?, Muzeum: Muzejní a vlastivědná práce, 2/2009, s. 30–34.
·         Hesla, in: Petr Urlich (ed.) et al., Slavné vily Plzeňského kraje, Praha: Foibos, 2009.
·         Hesla, in: Petr Krejčí (ed.) et al., Slavné stavby Prahy 10, Praha: Foibos a Foibos Books ve spolupráci s Městskou částí Praha 10, 2009.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Projekce zrození moderní ženy do umění secesně-symbolistního hnutí, in: České, slovenské a československé dějiny 20. století: Druhý sborník z mezinárodní konference mladých vědeckých pracovníků, 7.–8. března 2007, Univerzita Hradec Králové, Ústí nad Orlicí: Oftis, 2007, s. 356–362.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Autorství Sálu předků ve Vranově nad Dyjí – poznámky ke stavu poznání, in: David Nehyba (ed.), Sborník Státního okresního archivu Znojmo 2007, Znojmo: Moravský zemský archiv v Brně – Státní okresní archiv Znojmo, s. 37–44, 2008.


Publicistika, popularizace, krátké zprávy, recenze
·         Ladislav Zikmund-Lender, Šedé výstavy o rudé Vídni, artalk.cz, 20. 6. 2019, https://artalk.cz/2019/06/20/sede-vystavy-o-rude-vidni/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, S kurátory v posteli aneb queer umění mezi Českem a Slovenskem, artalk.cz, 4. 3. 2019, https://artalk.cz/2019/03/04/s-kuratory-v-posteli-aneb-queer-umeni-mezi-ceskem-a-slovenskem/.
·         Ladislav Zikmund-Lender – Martin Halata, Chvála regionální architektury. Kniha o jičínském architektovi Čeňku Musilovi, Zprávy památkové péče 78/2, 2018, s. 176–178.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Socialistické vize Prahy, artalk.cz, 21. 12. 2018, https://artalk.cz/2018/12/21/socialisticke-vize-prahy/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Zapomeňte na nádraží v Brně. Současní architekti tu staví celou řadu jiných pozoruhodných projektů, ihned.cz, 22. 8. 2018, https://archiv.ihned.cz/c1-66223790-nejsoucasnejsi-architektura-v-brne.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Duhové zlo, a2larm.cz, 17. 8. 2018, https://a2larm.cz/2018/08/duhove-zlo/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Re:publika: Uzavřená společnost, artalk.cz, 22. 6. 2018, https://artalk.cz/2018/06/22/republika-uzavrena-spolecnost/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Za památkovou péči radikálnější, a2larm.cz, 26. 4. 2018, https://a2larm.cz/2018/04/za-pamatkovou-peci-radikalnejsi/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Naše teplé umění, artalk.cz, 7. 3. 2018, https://artalk.cz/2018/03/07/nase-teple-umeni/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, 18 milionů metrů čtverečních dostupného bydlení, a2larm.cz. 14. 2. 2018, https://a2larm.cz/2018/02/18-milionu-metru-ctverecnich-dostupneho-bydleni/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o detailu], artalk.cz, 14. 2. 2018, https://artalk.cz/2018/02/14/in-fundamine-nejen-o-detailu/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Umění jinakosti, Art+Antiques 9/2017, s. 34–40.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Mezi Panelstory a Ein Kessel Bunntes, artalk.cz, 6. 12. 2017, https://artalk.cz/2017/12/06/mezi-panelstory-a-ein-kessel-buntes/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o domech – muzeiích], artalk.cz, 28. 11. 2017, https://artalk.cz/2017/11/28/in-fundamine-nejen-o-domech-muzeich/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o létě], artalk.cz, 4. 9. 2017, https://artalk.cz/2017/09/04/in-fundamine-nejen-o-lete/.
·         Ladislav Zikmund-Ledner, Když padají sochy, denikreferendum.cz, 22. 8. 2017, http://denikreferendum.cz/clanek/25891-kdyz-padaji-sochy.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o expozicích architektury], artalk.cz, 26. 6. 2017, https://artalk.cz/2017/06/26/in-fundamine-nejen-o-expozicich-architektury/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o Rieglovi], artalk.cz, 4. 5. 2017, https://artalk.cz/2017/05/04/in-fundamine-nejen-o-rieglovi/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Bourání minulosti, a2larm.cz. 7. 4. 2017, https://a2larm.cz/2017/04/bourani-minulosti/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o Wrightovi], artalk.cz, 23.3.2017, https://artalk.cz/2017/03/23/in-fundamine-nejen-o-wrightovi/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o postpaměti], artalk.cz, 1. 2. 2017, https://artalk.cz/2017/02/01/in-fundamine-nejen-o-postpameti/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Dojmy z místa vzdoru, a2larm.cz, 23. 1. 2017, https://a2larm.cz/2017/01/dojmy-z-mista-vzdoru/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o vkusu], artalk.cz, 7. 12. 2016, https://artalk.cz/2016/12/07/in-fundamine-nejen-o-vkusu/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o skutečnosti], artalk.cz, 12. 9. 2016, https://artalk.cz/2016/09/12/in-fundamine-nejen-o-skutecnosti/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o sexu], artalk.cz, 30. 8. 2016, https://artalk.cz/2016/08/30/in-fundamine-nejen-o-sexu/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Vracím diplom, a2larm.cz, 22. 8. 2016, https://a2larm.cz/2016/08/vracim-diplom/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Invalidovna na prodej, a2larm.cz, 2. 8. 2016, https://a2larm.cz/2016/08/invalidovna-na-prodej/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o poplatcích], artalk.cz, 25. 7. 2016, https://artalk.cz/2016/07/25/in-fundamine-nejen-o-poplatcich/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o fotografiích architektury], artalk.cz, 16. 6. 2016, https://artalk.cz/2016/06/16/in-fundamine-nejen-o-fotografiich-architektury/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o špatných ceremoniích], artalk.cz, 4. 4. 2016, https://artalk.cz/2016/04/04/in-fundamine-nejen-o-spatnych-ceremoniich/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o lakování], artalk.cz, 2. 3. 2016, https://artalk.cz/2016/03/02/in-fundamine-nejen-o-lakovani/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamince [nejen o Architektovi], artalk.cz, 28. 1. 2016, https://artalk.cz/2016/01/28/in-fundamine-nejen-o-architektovi/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine [nejen o státní reprezentaci], artalk.cz, 6. 1. 2016, https://artalk.cz/2016/01/06/in-fundamine-nejen-o-statni-reprezentaci/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Vila, villegiatura a jejich intepretace, Zprávy památkové péče 75/5, 2015, s. 499–500.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In Fundamine (nejen o vyrovnávání se), artalk.cz, 11. 11. 2015, https://artalk.cz/2015/11/11/in-fundamine-nejen-o-vyrovnavani-se/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine (nejen o identitě památkáře), artalk.cz, 30. 9. 2015, https://artalk.cz/2015/09/30/in-fundamine-nejen-o-identite-pamatkare/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine (nejen o zdrženlivosti), artalk.cz, 19. 8. 2015, https://artalk.cz/2015/08/19/in-fundamine-nejen-o-zdrzenlivosti/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine (nejen o průvodcích), artalk.cz, 27. 7. 2015, https://artalk.cz/2015/07/27/in-fundamine-nejen-o-pruvodcich/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, In fundamine (nejen o legitimitě), artalk.cz, 12. 5. 2015, https://artalk.cz/2015/05/12/in-fundamine-nejen-o-legitimite/.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Nábytek z Holic, Art+Antiques 9/2014, s. 66–68.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Na pozadí architektury Art+Antiques 7–8/2014, s. 74–79.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Památky dějin bydlení, Zprávy památkové péče 74/6, 2014, s. 522–523.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Smutek architektury v Židenicích, Zprávy památkové péče 74/4, 2014, s. 349.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Architektura posledních věcí, Zprávy památkové péče 74/2, 2014, s. 160–161.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Requiem za hotel, denikreferendum.cz, 8. 4. 2014, http://denikreferendum.cz/clanek/17772-requiem-za-hotel.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Vladimír Fultner: Mladý architekt ve spleti české moderny, in: Stavba 3/2013, s. 4–6.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Nábytek z Jitony, Art+Antiques 7–8/2013, s. 76–78.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Po stopách moderny v Hradci Králové, Zprávy památkové péče 73/6, 2013, s. 558.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Tak trochu jiný Pražský hrad, Zprávy památkové péče 73/5, 2013, s. 494–497.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Obnova zahrady Rothmayerovy vily, Zprávy památkové péče 73/4, 2013, s. 359–361.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Vyšel překlad Charty průmyslového dědictví TICCIH, Zprávy památkové péče 73/3, 2013, s. 272.
·         Matyáš Kracík – Ladislav Zikmund-Lender, Dvě konference o poválečné architektuře, Zprávy památkové péče 73/3, 2013, s. 267–268.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Geneze designu nábytku, Zprávy památkové péče 73/1, 2013, s. 73.
·         Ladislav Zikmund-Lender, John Kotěra odkázal ČR pozůstalost Jana Kotěry, Zprávy památkové péče 73/1, 2013, s. 69–70.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Modernistické domy a interiéry, in: Architekt 1/2012, s. 133.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Kotěra u Jurkoviče, Architekt 3/2012, s. 131.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Rodinné domy Jana Kotěry, Atelier 13/2012, s. 13.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Památkářská sekce na IV. sjezdu historiků umění, Zprávy památkové péče 72/5, 2012, s. 400.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Modernistická perla v Jaroměři, Zprávy památkové péče 72/4, 2012, s. 301.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Pracovní setkání na téma Historické zahrady, parky, zahradní stavby a jejich potenciál, Zprávy památkové péče 72/4, 2012, s. 294–295.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Křesla z Kovony, Art+Antiques 3/2012, s. 50–52.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Nový Kotěra?, Art+Antiques 11/2011, s. 60–61.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Utopie nad propastí, Atelier 20/2011, s. 5.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Sny a vize: Neuskutečněné projekty Josefa Gočára, Atelier 22/2010, s. 12.
·         Ladislav Zikmund-Lender, Urbanity – Twenty Years Later 2008–2010, Architekt 4/2009, s. 66–69.

Video

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu