O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Pavel Ryška

Narozen(a)
1974
Místo narození
Třebíč
Působiště
Praha, Brno
Web
viz
též:
https://www.artlist.cz/pavel-ryska-185/
Klíčová slova

O teoretikovi

Uměleckou tvorbu Pavla Ryšky, která rezonovala především v druhé polovině 90. let minulého století a v nultých letech století jednadvacátého již pro Artlist.cz zpracovala Pavlína Morganová (zde). Následující text se soustředí na Ryškovu teoretickou, badatelskou a kurátorskou činnost, jimž se věnuje až do současnosti. Předmětem jeho zájmu je vizuální kultura především druhé poloviny 20. století, kterou pojímá zeširoka a zabývá se animovaným filmem, ilustrací, kresleným humorem a karikaturou, grafickým designem nebo třeba dobovou reklamou. Tyto oblasti jsou mnohdy dosud neprobádané, přičemž Ryška často pracuje také se soukromými archivy, a tak ve své práci dochází k objevným sbírkám různorodých vizuálních nebo audiovizuálních materiálů. Výstupy v podobě přednášek, článků, publikací nebo výstav přibližují a pomáhají poznat vizuální kulturu, narativy a prostředky dané doby a politického prostředí, ve kterém odpovídající  veřejný vizuální jazyk vznikal. 

Ryškova badatelská činnost svým způsobem souvisí i s jeho volnou uměleckou tvorbou, v níž s pro něj typickým humorem reagoval na umění minulé doby (např. Myšlenky moderních malířů z roku 2004) nebo problematizoval téma vysokého a nízkého umění. Důležitým aspektem výzkumu na poli ilustrace, komiksu, karikatury nebo reklamy v době socialismu je vyzdvižení faktu, že v takovýchto okrajových oblastech mimo „vysoké umění“ se často nacházel kvalitní výtvarný projev nezatížený dobovou cenzurou. Právě v nich se totiž mnohdy realizovali také umělci a umělkyně, kteří nemohli oficiálně tvořit a vystavovat. Zároveň se jim zde otvíralo svobodnější pole pro různé experimentální přístupy v tvorbě. 

V tomto ohledu je jedním z nejvýraznějších počinů Pavla Ryšky rozsáhlý badatelský projekt a web s názvem padesatky.info, který vznikl na brněnské FaVU. Autor se v něm věnuje československé vizuální kultuře v letech 1947–1960, zvláštní sekce je pak na webu  vyčleněna období let 1967–1968.  Jednotlivá, vždy po dvou letech pojednaná období jsou přiblížena tematickými příspěvky včetně obrazového materiálu. Texty se zabývají fenomény ve vizuální kultuře ve velké šíři, tematizují jejich výpovědní hodnotu v kontextu dobové společnosti, v rámci politického zřízení a obecněji ve smyslu tehdejšího pohledu na svět. Na webu jsou také publikovány medailony jednotlivých ilustrátorských osobností a karikaturistů, jako byli Svatopluk Pitra, Teodor Rotrekl, Adolf Hoffmeister, Leo Haas a další.

Pavel Ryška profesně vyrostl na brněnské umělecké scéně, na pražské FAMU pak následně absolvoval doktorský program v Centru audiovizuálních studií. V současnosti působí jako vědecký pracovník a odborný asistent na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně, kde přednáší o vizuální kultuře nebo o historii komiksu. Své příspěvky ale prezentuje také na vědeckých konferencích nebo i festivalech, jako je například každoroční Přehlídka filmové animace a současného umění (PAF Olomouc). 

Ryška dlouhodobě spolupracuje také s umělcem a ilustrátorem Janem Šrámkem, z čehož vzešla například publikace Pionýři a roboti o československé ilustraci (Paseka, 2016). Stejné nakladatelství Ryškovi vydalo knihu Karikaturisti (2018), v níž se věnuje československé karikatuře 60. let. V roce 2022 pak v Albatrosu vyšel titul Jak si užít film – další Ryškova kniha ilustrovaná Janem Šrámkem, tentokráte určená především pro děti a pojednávající o historii filmu a kinematografie. 

Významným knižním počinem je také katalog k výstavě v Galerii výtvarného umění v Chebu Neprakta 1949–1970 (2016), kde Ryška představil tvůrčí duo Bedřicha Kopecného a Jiřího Wintera, kteří pod pseudonymem Neprakta publikovali své kreslené vtipy. Zatím posledním kurátorským projektem Pavla Ryšky byla velká retrospektivní výstava v pražské galerii Villa Pellé, která prezentovala osobnost a dílo umělce, ilustrátora, animátora a filmaře Radka Pilaře (Radek Pilař 90, 2022).

Díky populárně-naučnému stylu vyjádření a schopnosti najít zajímavá témata ve zdánlivě nezajímavých, opomíjených nebo okrajových oblastech nachází práce Pavla Ryšky – kromě odborného akademického světa nebo pedagogické praxe – odezvu také u široké veřejnosti. Zvláštní zásluhu má pak ale Ryška především na seznámení široké i odborné veřejnosti s osobnostmi ze světa ilustrace, karikatury, komiksu nebo animovaného filmu.

 

 

Autor/ka anotace
Alžběta Cibulková

Publikováno
2024

Profesní životopis

Vzdělání, granty a stipendia

Studium:

2005–2010
doktorský studijní program FAMU (Centrum audiovizuálních studií), Praha

1998–2004
Fakulta výtvarných umění VUT v Brně, konceptuální tendence, intermédia, malba (prof. Peter Rónai, doc. Petr Kvíčala)


Stáže, tvůrčí pobyty:

2001
Magyar Iparmüveszeti Föiskola, Budapešť, Maďarsko (ateliér grafického designu)

 

Výstavy

Výstavy a akce do databáze nezařazené

kurátorské výstavy:

2022
Radek Pilař 90, Villa Pellé, Praha

2021
Plakáty od Neprakty, Týn nad Vltavou

2017
Pan Vajíčko: Charakter československé reklamy, Retromuseum, GAVU Cheb

2016
Neprakta 1949–1970: Prvních dvacet let „firmy“ na výrobu kresleného humoru, GAVU Cheb

 

Bibliografie

Bibliografie

Monografie, katalogy, publikace: 

2024
HÁČEK + ČÁRKA
Kompletní knižní vydání kresleného seriálu se studií o tvorbě Jaroslava Maláka. Paseka, 2024

2023
ARCHIV RADKA PILAŘE
On-line katalog obrazové dokumentace významné části pozůstalosti Radka Pilaře (knižní a časopisecké ilustrace, kresby, grafiky, malby, koláže, fotoasambláže, objekty, loutky návrhy pro film a video, vybrané dokumenty – náměty, scénáře, korespondence, fotografie).
https://radek-pilar.cz/archiv/

2022
Pavel Ryška: Zboží jako obraz. Obalová technika a obalový design. In: Spotřební imaginace státního socialismu. Akropolis, 2022
Pavel Ryška: Jak si užít film. Albatros, 2022

2021
Milica Zdražilová, Edgar Dutka, Eva Neumannová, Hana Nováková, Tomáš Prokůpek, Pavel Ryška: Oldřich Jelínek: Známý Neznámý. Albatros, 2021

2018
Pavel Ryška: Karikaturisti. Paseka, 2018

2017
Pavel Ryška: Pitra 2. PAF 2017

2016
Pavel Ryška: Pionýři a roboti. Paseka, 2016
Pavel Ryška: Neprakta 1949–1970

2015
Pavel Ryška: Svatopluk Pitra: Grafik, ilustrátor, výtvarník animovaných filmů. PAF, 2015.

2014
Martin Salisbury, Pavel Ryška: To je M. Sasek. Baobab, 2014


Články, média, internet:

2021
RYŠKA, P. Narodil jsem se jako karikaturista, ale rodiče mi to zatajili. Art+Antiques, 2021, č. 10, s. 54-64. odkaz zde

2017
RYŠKA, P. Humor prodává. Obrazový humor v československé reklamě 1955-1970. Bulletin Moravské galerie v Brně. Moravská galerie v Brně AL AF, 2017, č. 76, s. 106-122.

Video

Foto

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu