O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Shopping Poetry

Autor
Ivars Gravlejs
Rok
2012
Rok do
2019
Klíčová slova

O díle

Cyklus Shopping Poetry (2012–2019) je hravou reflexí běžného procesu pořizování komodit v současné kapitalistické společnosti. Gravlejs metodicky vybírá spotřební zboží v supermarketech na základě estetických kvalit a ceny, které následně aranžuje na pokladním pásu tak, aby výsledkem byla nejen fotografie zátiší, ale i poeticky čitelná účtenka. Zakoupené produkty, které nemůže fotit přímo v prodejně, připravuje pro dokumentaci ex-post v alternativních podmínkách – nicméně vždy v chronologickém pořadí podle účtenky. Finální dílo je adjustováno jako diptych.

Na dlouhodobém souboru, jenž byl původně inspirován výrazy zákazníků po nákupu při pohledu na účtenku, začal Gravlejs pracovat během umělecké rezidence v německém městě s příhodným názvem Schöppingen, postupně však v projektu pokračoval v mnoha dalších zemích – v České republice, Francii, Litvě či v Rusku.

Autor/ka anotace
Edita Kubištová / Liessner

Publikováno
2022

Coby vizuální materiál Gravlejs často využívá jídlo, konzumní zboží nebo exkrementy. Např. v cyklu Shopping Poetry (2012–2019) vybírá na základě vizuální podoby anebo názvu několik položek, které umístí v určitém sledu na pokladní pás. Nakoupené zboží Gravlejs fotograficky zachytí. Zároveň, v návaznosti na namarkování jednotlivých artefaktů, vznikne na účtence rytmická „báseň“. Fotografie i účtenky jsou pak ve finální podobě díla adjustovány společně. V umělcově tvorbě lze celkově vypozorovat zájem o jedinečnost okamžiku – objekty, které zachycuje, jsou produkty daného času, místa a společnosti.

Autor/ka anotace
Barbora Hájková

Publikováno
2020

Foto

Autor fotografie: Ivars Gravlejs
Autor fotografie: Ivars Gravlejs
Autor fotografie: Ivars Gravlejs
Autor fotografie: Ivars Gravlejs
Autor fotografie: Ivars Gravlejs
Autor fotografie: Ivars Gravlejs
Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu