About the project
CZEN
Artlist — Center for Contemporary Arts Prague

Češství

Author
Tomáš Pospěch
Year
2009
Year to
2014
Keywords
Technique and size

barevná fotografie

About work

Ve svých dokumentárních fotografických projektech Tomáš Pospěch dlouhodobě zkoumá socio-kulturní otázky spjaté s tématem češství s přesahem do konceptuálních až subjektivně-meditativních poloh. Klíčovou roli v tomto zkoumání zaujímá ucelená vizuální studie podstaty českého národa nazvaná jednoduše Češství (2004–2014). Nekomplikované fotografie zachycují jádro toho, co je nám důvěrné známé a každodenně nás obklopuje, ačkoli v prostředí velkých měst pomalu mizí – vidíme turka naservírovaného do skla na umělohmotném ubruse, řízky v ubrousku, koblihy a kakao, šumperák, venkovské fotbalisty, chaty, hasiče (...). Mezi zachycenými protagonisty lze vysledovat zažité vzorce oblékání i dekorování, které, byť mnohdy působí jako z minulého století, autor nijak kriticky nehodnotí. Deset let trvající projekt zároveň zosobňuje esenci všech dalších Pospěchových cyklů – ať už vznikly paralelně s Češstvím, posléze nebo dříve.  „Vypisoval jsem si témata spojená s češstvím a rozmýšlel, zda se dají vizualizovat. Z toho vznikl seznam jednoho sta motivů. Některé obligátní – jako pivo, knedlíky nebo státní vlajku – jsem si předem zakázal, protože to bylo příliš očekávatelné. V nich podle mě podstata češství netkví, to je mnohem zasutější, komplikovanější. Pak jsem jednotlivé vybrané motivy fotografoval stále dokola, než se profotografovaly k definitivnímu tvaru.
Třeba ‚český turekʻ: přijdete do restaurace, ideálně čtyřky, začnete si povídat s číšníkem a přemluvíte ho, aby zkusil uvařit to, o čem si myslí, že je ideální ‚český turekʻ. Donese vám ho na bílém talířku, v duralové skleničce, se dvěma kostkami cukru – jedna je položená na hranu a jedna normálně; k tomu donese lžičku s nápisem RaJ a položí to na umělohmotný kytičkovaný ubrus. Takhle mám asi deset turků a z nich jsem vybral relativně ideální variantu.“

(Tomáš Pospěch v rozhovoru s Evou Jarešovou pro ČT Art, Tomáš Pospěch: Nelákalo mě být uzávorkován ve světě černobílé momentky, 2020)

Author of the annotation
Edita Kubištová / Liessner

Published
2020

Photo

Photo author: © archiv autora
Photo author: © archiv autora
Photo author: © archiv autora
Photo author: © archiv autora
Photo author: © archiv autora
Photo author: © archiv autora
Photo author: © archiv autora
Note
jednotlivé fotografie bez názvu
Center for Contemporary Arts Prague www.fcca.cz 2006–2024
Report a problem