O projektu
CZEN
Artlist — Centrum pro současné umění Praha

Pavla Malinová

Jméno
Pavla
Příjmení
Malinová
Jiná jména - pseudonymy
Malina
Narozen/a
1985
Místo narození
Vsetín
Působiště
Praha
Web
www.pavlamalinova.com
Klíčová slova
Knihovna CSU
↳ Vyhledat v katalogu

O umělci

Pavla Malinová patří mezi nejvýraznější tváře současné české mladé malby. Do hlubšího povědomí vstoupila v roce 2019 jako finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého, kdy byla porotou oceněna za malby prezentující „komplexní estetiku, která s lehkostí prochází širokým spektrem historických referencí, aniž by se narcisticky utápěla v sebe-referenčním vztahu ke klasickému médiu.“ (https://www.sjch.cz/pavla-malinova/, cit. 31. 1. 2020)

 

Malinová pochází ze Vsetína a po studiu střední uměleckoprůmyslové sklářské školy a několika neúspěšných pokusech o přijetí na pražskou AVU nastoupila do tehdy začínajícího Ateliéru malby II Františka Kowolovského na Fakultě umění v Ostravě. Forma Kowolovského výuky autorčinu tvorbu zásadně formovala a dodala její rané podobě charakteristickou nejednotvárnost. Autorka experimentovala s fotografií i s videem a ve druhém ročníku začala také působit jako frontmanka elektropunkové hudební skupiny Like She, kde  mimo jiné figuroval i její ostravský spolužák, umělec Jan Vytiska.

Ostravské prostředí hraje pro tvorbu Pavly Malinové důležitou roli dodnes. Generace ostravských malířů přicházejících z Valašského Meziříčí – kromě Malinové například již zmíněný Jan Vytiska – se tehdy soustředila kolem hudební skupiny Ilove69popgejů založené Jakubem Adamcem a Pavlem Pernickým. Projekt měl přesah i do výtvarného umění a podle slov Blanky Švédové jej „lze označit za vibrující vizualizovanou skupinovou identitu budovanou s bytostnou přímostí“ (https://www.artlist.cz/jakub-adamec-5459/, cit. 29. 12. 2020). Pro většinu tehdejších začínajících umělců, kteří se zároveň pohybovali kolem tohoto projektu, bylo charakteristické, že si i po příchodu do Prahy zachovali specifickou tvář ostravské scény.

Právě svobodná atmosféra na ostravské fakultě Malinové umožnila vidět i za rám obrazu a vstupovat do dialogu také s jinými médii než jen s tím malířským, třebaže malba u ní dodnes zůstává dominantním vyjadřovacím prostředkem. Různá témata, se kterými autorka pracuje většinou v cyklech, se tak objevují nejen v malbách, ale lze je nalézt i v její tvorbě z oblasti pohyblivého obrazu. Například ve videu Zenová předzahrádka (2016) Malinová předvádí „rehabilitační imitaci“ (což pravděpodobně odkazuje ke stejnojmennému obrazu z roku 2015) a rukama zpracovává až „laská“ ošatku plnou ořechů. Drcení ořechů a následné uhlazování z nich vzniklé drti je doprovázeno šeptajícím hlasem ve stylu ASMR navozujícím blažený stav uvolněnosti.

 

Téma duchovna, spirituality a fyzického a psychického klidu stále představuje jeden z klíčových motivů Malinové tvorby, přestože ve své nejkoncentrovanější podobě byl přítomen především v roce 2015 a v navazujících letech. Symptomatickou byla v tomto smyslu například výstava Esoterická dutosvětskost (2015) v galerii Nevan Contempo, kde kurátor Jiří Havlíček tvorbu Malinové zařadil do stylu „New New Age“. Hraničně abstraktní malby tehdy doprovázela prostorová instalace vzniklá ve spolupráci s hostem Filipem Krausem, který pro výstavu vytvořil typografii prezentovanou na objektech z karimatek navozujících atmosféru tělocvičny či pocit samotného cvičení. Autorka své malby dále doplnila kresbou na stěny galerie zachycující charakteristicky robustní postavy a spirituální symboly. Malby tematiku duchovního cvičení zrcadlily v pastózních, geometrických tvarech, ve kterých se proplétaly další cvičící figury podobně jako například v dílech Odstupňovaná srdečnost (2015) nebo v již zmíněné Rehabilitační imitaci (2015).

 

Práce s prostorem by se dala označit za další charakteristický rys autorčiny tvorby. Příkladem mohou být výstavy Intermarium (2016) v Centru pro současné umění FUTURA, Keyhole, Labyrinth of the Soul (2017) v Galerii Szara v polských Katovicích nebo výstava Ceny Jindřicha Chalupeckého 2019 v Moravské galerii. Pro Intermarium (2016) umělkyně opět vytvořila nástěnnou malbu, v rámci níž obecně užívá méně barev a umožňuje jí to jasnější sdělení. To pragmaticky využila vzhledem k politickému konceptu výstavy, který řešil pozici střední Evropy vůči Západu. V rozhovoru s Annou Remešovou a Alžbětou Cibulkovou pro Artalk prohlásila, že „(...) realita a současná politická situace se asi nejvíce odráží v mých nástěnných malbách, kde dokážu být konkrétnější a přesnější. Což je především dané barvami. Na obraze je jich moc, vrství se a trochu se mi tam ztrácí samotné sdělení.“ (https://artalk.cz/2019/02/27/pavla-malinova-my-jsme-se-hlavne-nebali/, cit. 1. 1. 2021)

 

Výstava Keyhole, Labyrinth of the Soul (2017) byla pro Pavlu Malinovou charakteristická jak formálně, totiž prostorovou instalací, tak i samotným motivem, kterým autorka v roce 2017 volně navázala na předchozí téma duchovna, a to motivem klíčových dírek. K takovým malbám patří například Klíčový strom (2017), Štěstí (2017) nebo Klíčová krajina (2017). Klíčové dírky Malinové posloužily i jako výchozí tvar pro budoucí figury, postupně se objevující v malbách jako Klíčová žena (2017) nebo Klíčová dírka (2017). Od roku 2018 se potom začínají výrazněji objevovat figury – hlavy a ruce, které svou zavalitou robustností připomínají sochy.

 

Dosud poslední větší samostatnou prezentací aktuální práce Pavly Malinové byla výstava Prázdné objetí (2020) v galerii lítost. Vystaveny zde byly figurální malby a kresby, v nichž hrála důležitou roli jejich struktura a soustředily se na vyobrazení vztahů postav na obraze – což je v Malinové tvorbě obecně opakující se téma. Například malba Objetí II (2020) vybízela k úvahám o propojenosti člověka a přírody, kdy vyobrazenou figuru, držící na hřbetu své ruky zelenou kobylku, zároveň omotávala jakási liána, jejíž textura byla umístěna ve středové kompozici obrazu. Kresba tužkou a uhlem s názvem Hlava #5 (2020) pak byla umístěna ve vedlejší místnosti galerie na žlutém kontrastním podkladu a zobrazovala totožnou figuru, ovšem v černobílé verzi – kresba proto evokovala propracovanější skicu. Z hlediska obsahového sdělení lze spatřit paralelu k videu Zenová předzahrádka (2016), které podobně jako zmíněná malba tematizovala vztah mezi člověkem a přírodou. Práce Malinové má bezesporu transformativní ráz, u něhož je však možné při zpětném hodnocení nalézt určité plynulé a logické přechody.

Autor/ka anotace
Mariana Pecháčková

Publikováno
2020

Profesní životopis

Studium:

2005–2010
Fakulta výtvarného umění v Ostravě, Malba II u Františka Kowolowského

2001–2005
Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská

Ocenění:

2019
Finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého

2013
Laureátka ceny Rudolfa Schlattauera

Členství ve skupinách nezařazených do databáze
členka hudební skupiny Like She

Výstavy

Samostatné výstavy
2020
Intervence finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého č. 24 (s Annou Hulačovou jako hostem výstavy), Oblastní galerie Liberec, Liberec
Hollow Hug, lítost gallery, Praha

2019
Vztahotvary, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, Zlín
Soptík surrealismu, galerie Dole, Ostrava

2018
O mně se povídá, moje mlčení tomu odpovídá, křest katalogu, Berlínskej model, Praha
Pindousmrsk, Divadlo Antonína Dvořáka, Ostrava

2017
Keyhole, Labyrinth of the soul, Galeria Szara, Katowice
Šikana očí, kolo se točí (s Pavlem Dvořákem), galerie NoD, Praha

2016
Živé ploty, Měsíc ve dne, České Budějovice
Točíš se v kruhu oráči pluhu, zenovou zahradou nedělenou, Galerie Tvar, Brno

2015
Úd vé hlavy, Galerie Sýpka, Valašské Meziříčí
Retrospektiva slunce, Kavárna pod Lipami, Praha
Esoterická dutosvětskost, Nevan Contempo, Praha
Duchovina, Galerie města Třince, Třinec

2014
Na moři se neztratím, slzy v radost obrátím, galerie Kabinet, Brno

2013
Gipsy, galerie Ferdinanda Baumanna, Praha
Panáček počmáraný, galerie Entrance, Praha

2012
Tvoje bába dělá staré věci, Berlinskej model, Praha
Vírar, City surfer office, Praha
v rámci divadelní hry Král Lear, Národní divadlo, Praha
Je to ve mě jako v koze, (s Veronikou Vlkovou), galerie Sam83, Česká Bříza

2011
Člobrdíček, galerie Půda, Jihlava
Jedna z jistot, krásná bytost, galerie ART, Brno
Wall painting s Tomášem Roubalem, Galerie Zeď, MeetFactory, Praha
Alone romantik, alou dom, galerie Dole, Ostrava

2010
Odpocítávám na odpočívadle, galerie 36, Olomouc
Moc to neřeš, moc do toho řežeš, gallerie Enter, Bratislava

2009
Krutá roura, galerie hukvaldy, hukvaldy
Houpat do svých doupat, galerie Kojak, Ostrava

2007
Dave jber, prostor Skutečnost, Praha
Skupinové výstavy nezařazené do databáze
2020
LUCA2020, Karpuchina Gallery, Praha
Antroporary, Galéria Jána Koniarka, Trnava

2019
Cena Jindřicha Chalupeckého, Moravská galerie, Brno
Anything Goes, White & Weiss Gallery, Bratislava

2018
Orient/ Kim?/ Riga/ Bozar/ Brussel, Bunkier Sztuki, Kraków

2017
Dočasný depozitář – kresba: případová studie 2, Galerie Plato, Ostrava
Letní výtvarný salon, galerie KODL, Praha
Hledání hranic, galerie PRFR, Bratislava
Krajina 2017, Nová galerie, Praha

2016
Intermarium, galerie Futura, Praha

2015
Smaltart, dolní oblast Vítkovic, Ostrava
Jen obloukem pokřivenou pohádku napravíš, Nová galerie, Praha

2014
Art Market Budapest, Budapešť
Pražská umělecká scéna, NoD Mini, Praha
Urban Pangea People, Karlin Studios, Praha

2013
Plastikové Vánoce, Kwadrat, Berlín/ Berlinskej Model, Praha
Trienále Valmez 2013, galerie Sýpka, Valašské Meziříčí
Super-Bowl, Bistro 8, Praha
Jak tenkrát, Café v lese, Praha

2012
Tune the Eye, galerie trafačka, Praha
Kolektivní tělo, galerie Entrance, Praha
VI. zlínský salon mladých 2012, Zlín

2011
Artyčok art fair, Divus, Praha
Pavěda, NTK, Praha
4+4 dny v pohybu, ÚLUV, Praha
Kromě Alenky-říše za zrcadlem, divadlo Reduta, Brno
Kromě Alenky-říše za zrcadlem, galerie Orlovna, Kroměříž
Subkultura, Klubovna-2patro a mystic cup 2011, Praha
Videokemp, Brno
Prague Biennale 5, Microna Praha
Ostrava now!, galerie výtvarného umění v Chebu
Next targets, the Chemistry gallery, Praha
Cena kritiky za mladou malbu, galerie Kritiků, Praha

2010
edice 5, galerie Sýpka, Valašské Meziříčí
PHA X OVA, galerie Aula, Brno
Zvuk buk puk suk, galerie Cella, Opava
Festival Invaze, Trafačka, Praha
Diplomky fakulty umění, Dům umění, Ostrava
Next wave, Dům pánů z Kunštátu, Brno
Master quest, galerie dvanáctka, zlín
Together, galerie U přívozu, Hradec Králové
Gift, Karlín studios, Praha
120x120, galerie 66, Praha

2009
PRAHA!!!, ateliéry Uhonice, Praha
Šlehl na cop, klub Vrah, Rožnov pod radhoštěm
Tento vlak zastavuje ve stanici fuck, Stanica, Žilina
Triangle castles, galerie Závodník, Ostrava
MII čtverečních, galerie Gaudeamus, Vítkov

2008
Purple brain, galeria szara, polský těšín
Future artists, galerie aula, Brno
Pall Mall, galerie albertovec, Albertovec

2007
Artsemestr 07, galerie Student, Ostrava
Skáče jak píská, galerie NoD, Praha
Finalisté Ceny NG 333 a Skupiny Čez, Veletržní palác, Praha
Partyum, Dům umění v Opavě (atrium)
Ropovod 01, galerie Emila Filly, Ústí nad Labem
Malinovej pták used na žalák, pivnice Žalák, Ostrava

2006
Jen tak na okraj, Městské Divadlo Brno, galerie Milana Zezuly
Artesariat, budynek bylej milicji, polský Těšín
„Domino Diner aneb Baník-Sparta 5:1” , galerie AVU, Praha
Prodloužení, galerie Strážná věž, Ostrava
Górki Mariackie, galeria Szara, polský Těšín
Pupečník, Důl Michal, Ostrava
Zastoupení ve sbírkách
Havrlant Art Collection
Sbírka Fait Gallery
Sbírka Galerie hlavního města Prahy
Sbírka Roberta Runtáka
Sbírka manželů Zemanových

Monografie, katalogy, publikace

Monografie, katalogy, publikace

Petr Vaňous (ed.): SPECTRUM: Kniha o současnosti mladé malby v ČR, BIGGBOSS, 2020

Anything Goes, katalog k výstavě, White & Weiss Gallery, 2019

Cena Jindřicha Chalupeckého 2019, katalog k výstavě, Společnost Jindřicha Chalupeckého, 2019

Pavla Malinová – O mně se povídá, moje mlčení tomu odpovídá, monografie, 2018

Esoterická dutosvětskost, katalog k výstavě, Nevan Contempo, 2015

Anketa, Publikace k výstavám v Galerii U dobrého pastýře v roce 2014, Turistické informační centrum města Brno, 2014

Články, média, internet

·         Tomáš Svoboda: Prázdné objetí . Na návštěvě u malířky Pavly Malinové, Seznam Zprávy, 14. 6. 2020, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prazdne-objeti-na-navsteve-u-malirky-pavly-malinove-108757

·         Prázdné objetí, galerie lítost, 2020, https://litost.gallery/cs/program/pmh/

·         Ivan Bergmann ml.: Pavla Malinová – Vztahotvary, Prostor Zlín 1/2020, ročník XXVII., s. 22–25

·         Pavla Malinová, Společnost Jindřicha Chalupeckého, 2019, https://www.sjch.cz/pavla-malinova/

·         Silvie Šeborová: Cena Jindřicha Chalupeckého: Jeden za všechny a všichni za jednoho – proti Babišovi, 7. 12. 2019, https://denikn.cz/248509/jeden-za-vsechny-a-vsichni-za-jednoho-a-proti-babisovi/

·         Magdalena Čechlovská: Finalisty Chalupeckého ceny pálí klima. Jejich výstavu pohání solární energie, Magazín Aktuálně, 9. 10. 2019, https://magazin.aktualne.cz/kultura/umeni/cena-jindricha-chalupeckeho-brno-recenze/r~c4b32fd8ea9a11e9b259ac1f6b220ee8/

·         Josef Chuchma: Pavla Malinová, ČTArt, 22. 7. 2019, https://art.ceskatelevize.cz/profil/pavla-malinova-FFMc6

·         Veronika Ruppert: Nepanikařím a maluju. Pavla Malinová je ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého, Radio Wave, 12. 3. 2019, https://wave.rozhlas.cz/nepanikarim-a-maluju-pavla-malinova-je-ve-finale-ceny-jindricha-chalupeckeho-7783593

·         Anna Remešová a Alžběta Cibulková: Pavla Malinová: My jsme se hlavně nebáli, Artalk, 27. 2. 2019, https://artalk.cz/2019/02/27/pavla-malinova-my-jsme-se-hlavne-nebali/

·         Jiří Ptáček: Pavla Malinová, ArtAntiques, prosinec 2018, https://www.artantiques.cz/pavla-malinova

·         Výtvarnice Pavla Malinová není pinďousmrsk, ČT24, 17. 1. 2018, https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2363110-vytvarnice-pavla-malinova-neni-pindousmrsk

·         Pavla Malinová at Szara Gallery, Art Viewer, 29. 12. 2017, https://artviewer.org/pavla-malinova-at-szara-gallery/

·         Pavla Malinová – Letní výtvarný salon 2017, 10. 6. 2017, https://www.youtube.com/watch?v=ys_U6ffl-nY&feature=youtu.be&ab_channel=KodlContemporary

·         Pavla Malinová – Interview, Galerie NoD, 2017, https://vimeo.com/226882513

·         Jiří Ptáček: Pavla Malinová. Duchovní obraz viskózní přítomnosti, Revue Art 1/17, s. 40–43

·         Pavla Malinová: Ploty jsou odrazem současnosti, rozhovor Jiřího Ptáčka, 31. 8. 2016, http://jiriptacek.blogspot.com/2016/08/pavla-malinova-ploty-jsou-odrazem.html

·         Pavla Malinová – profil, Artyčok, 13. 6. 2016, http://artycok.tv/29374/pavla-malinova

·         Renata Votrubová: Malířka a rodačka ze Vsetína Pavla Malinová vystavuje v Galerii Sýpka ve Valšském Meziřící, 1. 12. 2015, https://www.valasskemezirici.cz/malirka-a-rodacka-ze-vsetina-pavla-malinova-vystavuje-v-galerii-sypka-ve-valasskem-mezirici/d-20406

·         Esoterická dutosvětskost, Artyčok, 30. 11. 2015, http://artycok.tv/28725/esotericka-dutosvetskostesoteric-holloworldliness

·         Jan H. Vitvar: Zavzpomínejme u nástěnky Miloše Zemana, 18. 9. 2015, https://www.respekt.cz/kultura/zavzpominejme-na-milose-zemana

·         Pavla Malinová, Galerie TIC, 15. 4. 2014. https://galerie-tic.cz/autor/pavla-malinova/

·         Panáček počmáraný, Artyčok, 22. 8. 2013, http://artycok.tv/20177/panacek-pocmaranyscribbled-figure

·         Karel Oujezdský: Počmáraný panáček v Galerii Entrance, Český rozhlas Vltava, 7. 5. 2013, https://vltava.rozhlas.cz/panacek-pocmarany-v-galerii-entrance-5085318

·         Je to ve mně jako v koze, Artyčok, 6. 4. 2012, https://artycok.tv/12887/je-to-ve-mne-jako-v-koze

·         Pavla Malinová, Tomáš Roubal, MeetFactory, 2011, http://www.meetfactory.cz/cs/program/detail/pavla-malinova-tomas-roubal

 

(bez datace)

·         Martin Mikolášek: Pavla Malinová, Origoo, https://origoo.cz/cs/authors/pavla-malinova

·         Pavla Malinová, Nová Galerie, https://www.novagalerie.cz/artists/pavla-malinova/

·         Pavla Malinová, ArtMap, https://www.artmap.cz/artist/pavla-malinova/

·         Pavla Malinová, KODL Contemporary, http://www.kodlcontemporary.cz/letni-vytvarny-salon-2017/umelci/pavla-malinova/

Video

Foto

Centrum pro současné umění Praha, o.p.s. www.fcca.cz ©2006–2024
Nahlásit chybu